Embedslægen: PCB-skole er sikker

Der er ingen sundhedsmæssig fare ved at lade eleverne vende tilbage til Nyrupskolen i Kalundborg, fastslår embedslæge. Forældre accepterer forklaringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er stadig PCB i luften, men det er efter alt at dømme under grænseværdierne – og der er ingen sundhedsrisiko forbundet med at bruge lokalerne til undervisning.

 Sådan lyder dommen fra Embedslægen i sagen om Nyrupskolen, der i sommer har gennemgået en større PCB-renovering, dog uden at blive helt fri for stoffet i luften i lokalerne.

 - Vi er blevet forsikret om, at det ikke er skadeligt for eleverne at være i de PCB-ramte lokaler, og på den baggrund har jeg det fint med, at eleverne vender tilbage til lokalerne, siger skolebestyrelsesformand Henrik Nordbo til TV ØST.

Han kritiserede ellers tidligere kommunens beslutning om at lade eleverne vende tilbage til lokaler, hvor der kunne måles PCB over grænseværdierne. Dengang krævede han at se kommunens beslutningsgrundlag, og det har skolebestyrelsen nu fået lov til.

- Vi er stadig kede af, at politikernes løfter om, at eleverne med garanti ikke ville vende tilbage til lokaler med mere end 300 nanogram PCB per kubikmeter luft, ikke er blevet overholdt. Der er ingen, der vinder noget ved brudte løfter. Men det afgørende er nu, at elevernes sundhed ikke er i fare i lokalerne, siger Henrik Nordbo.

Han fastslår dog, at dokumentationen for sikkerheden på skolen er omfattende – og blandt andet embedslægens forsikringer vejer tungt i den sammenhæng.

PCB er et hormonforstyrende stof, der sættes i forbindelse med flere kræftformer. Det blev brugt til at blødgøre fugemasse i tidlige betonbyggerier.