Derfor ligger der igen et amerikansk krigsskib i Kalundborg

For anden gang på kort tid besøger et amerikansk krigsskib Kalundborg Havn. Ifølge havnedirektøren er amerikanerne glade for den lokale gæstfrihed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Søndag tidlig morgen er den amerikanske destroyer USS Porter ankommet til Kalundborg Havn.

Det fortæller TV Kalundborg, som var med, da skibet kort før klokken 8.30 lagde til kaj ved Ny Vesthavn.

quote Deres tilbagemelding om den gæstfrihed, som Kalundborg bød dem på alle parametre, havde givet så positiv PR, at det ville de gerne prøve med et af deres andre skibe

Bent Rasmussen, havnedirektør, Kalundborg Havn

Til TV2 ØST fortæller havnedirektør Bent Rasmussen fra Kalundborg Havn, at amerikanerne har udtrykt et eksplicit ønske om at lægge til netop i den vestsjællandske havneby.

- Vi havde sidste år USS Guston Hall på besøg, og da de kom hjem til basen i USA, fortalte de, at de syntes, Kalundborg var et pragtfuld et sted at tage et hvil, siger han og tilføjer:

- Deres tilbagemelding om den gæstfrihed, som Kalundborg bød dem på alle parametre, havde givet så positiv PR, at det ville de gerne prøve med et af deres andre skibe. Så det er vi glade for.

Ifølge TV Kalundborg kunne lodsen fra Danpilot gå ombord på det amerikanske krigsskib ud for Røsnæs. Med hjælp fra de to Svitser slæbebåde Fenja og Maltby, blev USS Porter bugseret sikkert til kaj, hvor trosserne var gjort fast klokken 08.30.
Ifølge TV Kalundborg kunne lodsen fra Danpilot gå ombord på det amerikanske krigsskib ud for Røsnæs. Med hjælp fra de to Svitser slæbebåde Fenja og Maltby, blev USS Porter bugseret sikkert til kaj, hvor trosserne var gjort fast klokken 08.30. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

USS Porter er 155 meter langt, og den samlede besætning tæller cirka 300 personer ifølge de oplysninger, som US Navy har afgivet til Kalundborg Havn.

- Sidste gang havde vi virkelig meget glæde af dem. Jeg har hørt fra byens butikker, restauranter, biografer og pizzeriaer og fået positive tilbagemeldinger, fortæller Bent Rasmussen.

Udover besætningen får mulighed for at besøge Kalundborg, skal USS Porter under besøget have udført en række små reparationer.

quote Det er dejligt, vi kan bidrage lidt til omsætningen i byen forstået på den måde, at mange søfolk vil gå i byen og smage det danske køkken og formodentlig også det danske fadøl

Bent Rasmussen, havnedirektør, Kalundborg Havn

I modsætning til når andre skibe lægger til kaj, får Kalundborg Havn ikke betaling for at have det amerikanske flådefartøj på besøg.

- Fremmede statsmagters skibe tager vi ikke penge (skibsafgift, red.) for i Danmark. Det er ren goodwill, kan man sige, men det er klart, de ydelser, vi leverer, tager vi selvfølgelig penge for. 

USS Porter, der bærer navnet DDG-78, er en såkaldt Arleigh Burke-klasse destroyer. Skibet er 155 meter langt. Under besøget skal USS Porter have udført en række mindre reparationer, oplyser Kalundborg Havn.
USS Porter, der bærer navnet DDG-78, er en såkaldt Arleigh Burke-klasse destroyer. Skibet er 155 meter langt. Under besøget skal USS Porter have udført en række mindre reparationer, oplyser Kalundborg Havn. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

Forud for besøget har amerikanerne således fremsat en lang liste med krav og ønsker. Herunder har amerikanerne specifikt bedt om at lægge til ved Kalundborg Ny Vesthavn Kaj 18. Derudover har amerikanerne også lejet shuttlebusser, så soldaterne kan komme til byen.

- Vi gør det fordi, vi gerne vil bidrage – men så er der også 300 søfolk ombord – som i hvert fald når vi sammenligner med sidst – besøger byen meget.

- Det er dejligt, vi kan bidrage lidt til omsætningen i byen forstået på den måde, at mange søfolk vil gå i byen og smage det danske køkken og formodentlig også det danske fadøl, siger Bent Rasmussen videre og tilføjer:

- Så det giver lidt liv i påsken at have en række amerikanske gæster på besøg.

Læs også
Amerikansk soldat stjal pokal - så greb hans kammerater ind
Læs også
Amerikansk soldat stjal pokal - så greb hans kammerater ind

USS Porter, der endvidere bærer navnet DDG-78, er en såkaldt Arleigh Burke-klasse destroyer.

I forbindelse med skibets visit i Kalundborg Havn vil der på kajen og i havneområdet på Ny Vesthavn være betydelig øget security ved og omkring skibet, oplyser Kalundborg Havn.

Det vides ikke, hvor USS Porter ankommer fra, eller hvor det skal hen efter Kalundborg.

- Hvis jeg vidste det, måtte jeg ikke sige det. Det lader vi amerikanerne om, siger Bent Rasmussen.

USS Porter ventes at blive i Kalundborg hele påsken indtil og med den 12. april klokken 15.


Nyhedsoverblik