De første er begyndt på SOSU-uddannelsen i Kalundborg: - Det er jo det, jeg gerne vil

Behovet for hænder i ældreplejen i Kalundborg har fået ZBC til at åbne en SOSU-uddannelse i byen. De første 30 elever er netop begyndt på uddannelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Så Nanna, så skal du flyttes lidt længere op i sengen, er du klar?

Doris Nielsen står ved hovedgærdet på den seng, som hendes medstuderende, Nanna Boisen, ligger i.

- Så får du lige den her ned under dine fødder, siger Doris Nielsen lidt senere, og skubber et glidelagen ind under Nanna Boisens fødder og trækker det op til hendes knæhaser. 

Doris Nielsen og en anden SOSU-elev trækker i lagenet og får dermed skubbet Nanna længere tilbage i sengen.

quote  Jeg valgte at skifte over, og det er jeg super glad for, for det er jo det, jeg gerne vil

Nanna Boisen, SOSU-elev, Kalundborg

Alle omkring sengen er lige begyndt på SOSU-uddannelsen i Kalundborg, og bruger hinanden som forsøgskaniner i dagens øvelse.

- Jeg har faktisk været med til at prøve det én gang før på en rigtig borger, engang jeg var i praktik, fortæller Nanna Boisen, som er 21 år og fra Kalundborg.

- Det er jo det, jeg gerne vil

Det var afgørende for Nanna Boisens valg af uddannelse, at SOSU-uddannelsen nu er kommet til byen. Hun er nemlig mor til en datter på 16 måneder og har endnu ikke kørekort.

- Så jeg skal lige ud og aflevere hende om morgenen og så ind på skolen, og når jeg så har fri, skal jeg hente hende efterfølgende. Det ville jeg simpelthen ikke kunne nå, hvis jeg skulle til Holbæk eller Slagelse, fortæller hun.

Hun havde faktisk tilmeldt sig HF, men opdagede så, at SOSU-uddannelsen var kommet til Kalundborg.

- Så jeg valgte at skifte over, og det er jeg super glad for, for det er jo det, jeg gerne vil, siger Nanna Boisen.

Det er foreløbig kun grundforløb 1 og 2, der tilbydes i Kalundborg. Hovedforløbet skal tages i Holbæk eller Slagelse eller et tredje sted.

Til den tid regner Nanna Boisen dog med at have et kørekort, så det ikke bliver noget problem.

Behov for SOSU'er i ældreplejen

ZBC har åbnet en SOSU-uddannelse i Kalundborg, fordi der er et behov.

- Vi kan se, at jo tættere vi er på eleverne med vores uddannelser, jo større sandsynlighed er der for, at vi får eleverne ind lokalt, og der så vi et hul i Kalundborg. Vi besluttede at starte uddannelsen op, så vi var sikre på at kunne brødføde Kalundborg Kommune med SOSU-uddannede, siger Glenny Hansen, som er uddannelsesdirektør for erhvervsuddannelserne på ZBC.

Antallet af ældre vokser da også markant de næste år - ikke mindst i Kalundborg Kommune. Her vil der om ti år være 62 procent flere ældre over 80 år - fra cirka 2600 i år til 4200 i år 2030.

Det viser en beregning, TV 2 ØST har lavet på baggrund af en befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik.

- Der er stor søgning til vores plejecentre, så pladserne er oftest fyldt op, så jo, vi kan godt mærke et stigende pres, siger Karin Graff Gergelyffy, som er leder af ældreplejen i den nordlige del af Kalundborg Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Eleverne er i gang med at øve, hvordan man rykker en patient.
Eleverne er i gang med at øve, hvordan man rykker en patient. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Hun fortæller, at kommunen har gang i flere rekrutteringsprojekter, for at lokke flere til faget som social- og sundhedsassistent eller - hjælper.

- Vi samarbejder med jobcentret, vi laver biografreklamer, og vi barsler også med noget åbent hus.

På SOSU-uddannelsen i Kalundborg fortæller Doris Nielsen, at hun lige haft en vikariat i hjemmeplejen, og her oplevede hun også, at der manglede personale.

- Rigtig meget, for det er jo afløsere, og nogle finder ud af efter 14 dage, at det ikke er noget for dem, og så stopper de, og så skal der nye ind og oplæres, så det kan godt være et problem.

TV2-dokumentar har ikke skræmt

For nogle uger siden viste TV 2 dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden", som med skjult kamera afslørede forholdene for to ældre på to forskellige plejehjem i Århus og Randers.

Nanna Boisen har set dokumentaren.

- Jeg sad og blev helt ked af det over at se det. Det var virkelig forfærdeligt at se, siger hun.

I dokumentaren ser man blandt andet, hvordan to plejere undlader af skifte en ble på den ældre, demente Else, selvom de godt ved, at hun har tynd mave, og bleen er fuld.

quote Jeg vil gerne vise, at man kan gøre det på en anden måde, end det vi så der

Nanna Boisen om TV 2 dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden"

Dokumentaren har dog ikke skræmt Nanna Boisen fra at begynde på uddannelsen til social- og sundhedsassistent.

- Overhovedet ikke. Faktisk det omvendte. Jeg vil gerne vise, at man kan gøre det på en anden måde, end det vi så der, siger den 21-årige SOSU-elev.

Job på sygehus eller plejehjem

Det vil være sød musik i ørerne på lederne af ældreplejen i Kalundborg Kommune. For ikke nok med, at antallet af ældre stiger, så er der også mange af de nuværende ansatte i ældreplejen i kommunen, der forlader arbejdsmarkedet indenfor de næste ti år, fordi de når pensionsladeren.

Nanna Boisen vil gerne arbejde i ældreplejen, men hun tror, hun måske har for meget krudt i røven.

- Der må gerne ske noget mere, siger hun.

Derfor vil hun på sigt gerne arbejde i psykiatrien eller på et sygehus.

Hendes medstuderende, Doris Nielsen, har derimod et klart mål om at vende tilbage til ældreplejen i Kalundborg, når hun er færdiguddannet som social- og sundhedsassistent om tre år og ti måneder.

- Det er jo kontakten med mennesker, at få lov til at hjælpe nogle mennesker, der ikke selv kan og lige så meget man giver, lige så meget får man retur igen. Jeg elsker det, siger hun om jobbet.