Chinchillaavler ser ind i en dyster fremtid: - Vi er blevet efterladt på perronen

Minkavlernes beslutning om at lukke det fællesejede auktionshus Kopenhagen Fur giver store udfordringer for producenterne af chinchillaskind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Imens hele landet taler om mink, så går chinchillaavler Bo Veddel Gormsen og passer sine chinchillaer på gården lidt uden for Kalundborg med bekymrede tanker.

Minkavlernes auktionshus Kopenhagen Fur har nemlig besluttet at afvikle selskabet over de næste to-tre år, og dermed forsvinder landets eneste auktionshus for de eksklusive gnaver-pelse.

quote Problemet er bare, vi ikke kan ikke komme af med vores produkt

Bo Veddel Gormsen, chinchillaavler, Ugerløse

Sammen med sin hustru Heidi Gormsen investerede Bo Veddel Gormsen for tre år siden på den gode side af en million kroner i at starte chinchillaavl med 250 moderdyr og en årlig produktion af 750 skind.

- Vi er 80 avlere i Danmark i dag, nogle som hobby, mens andre lever af det. Vi kommer gevaldigt i klemme ved, at vi ikke kan afsætte vores produkter, siger Bo Veddel Gormsen, der er en af de største avlere af chinchillaer på Sjælland.

Håbet for Gormsen-parret var, at investeringen inden for en kort årrække kunne kaste 300.000 kroner af sig om året i solgte skind som et supplement til landbruget, de driver sammen. Men det står nu hen i det uvisse.

Chinchillaer stammer fra Sydamerika, og deres skind betragtes som særligt eksklusivt og anvendes derfor sjældent til hele jakker, men typisk som kraver eller revers.
Chinchillaer stammer fra Sydamerika, og deres skind betragtes som særligt eksklusivt og anvendes derfor sjældent til hele jakker, men typisk som kraver eller revers.

Efterladt på perronen

Som chinchillaavler er også Bo Veddel Gormsen medejer af Kopenhagen Fur, men når landets chinchillaavlere kun udgør få procent af alle solgte skind i auktionshuset, har chinchillaavlerne ikke haft meget at sige om auktionshusets fremtid.

Og beslutningen om at indstille driften er da også forståelig nok set fra minkavlernes perspektiv, siger han.

- Problemet er bare, vi ikke kan ikke komme af med vores produkt.

Læs også
Sjællandske avlere fryser deres mink ned for at redde skindet
Læs også
Sjællandske avlere fryser deres mink ned for at redde skindet

Først troede Bo Veddel Gormsen, at chinchillaavlerne ville blive skåret over samme læst som minkavlerne og bedt aflive besætningen med tilhørende kompensation.

Men det er ikke sket.

Fødevarestyrelsen har nemlig ladet chinchillaavlerne forstå, at gnaverne ikke får corona, og det efterlader nu avlerne i uvished.

I modsætning til mink går chinchillaer i en opvarmet stald. Der gør, at der er en væsentlig større udgift forbundet med at avle chinchillaer.
I modsætning til mink går chinchillaer i en opvarmet stald. Der gør, at der er en væsentlig større udgift forbundet med at avle chinchillaer. Foto: Rosemosegård

- Vi betragtes ikke som følgeerhverv. Der er slet ikke blevet tænkt på chinchillaavlerne, fordi der er så meget fokus på mink, siger Bo Veddel Gormsen og retter en kritik mod Kopenhagen Fur:

- Det ville have klædt dem at informere os og tale vores sag. Vi er blevet efterladt på perronen. Det er det helt store problem her.

Ingenting uden auktionshus

Hos chinchillaavlernes forening på Sjælland har sekretær og talsperson Rasmus Holtzen Larsen svært ved at se, hvordan chinchillaavlerne skal sælges deres skind i fremtiden.

- Vi kan ingenting, hvis ikke vi har Kopenhagen Fur. Vi kan ikke stå på et gadehjørne og sælge skind til hele verden. Vi er nærmest tvangslukket, fordi vi ikke kan gøre noget som helst, siger han og tilføjer:

- Vi er tvunget til at lukke vores erhverv i kølvandet på afviklingen af minkerhvervet.

quote Du kan ikke bare sætte en hvilken som helst til at sortere eller garve chinchillaskind

Rasmus Holtzen Larsen, talsperson, Sjællands Chinchillaforening

Selvom der findes auktionshuse i udlandet, så skal infrastrukturen med garveri, sortering og kontakt til købere etableres på ny, hvis dansk chinchillaavl skal fortsætte.

- Jeg tror, at startomkostninger ved at sælge gennem auktionshuse i udlandet vil være så voldsomme, at det ikke kan bære produktionsomkostningerne. Det er en hel organisation, der skal startes op, siger Rasmus Holtze Larsen og tilføjer:

- Det er garvning, transport, logistik og sortering. Du kan ikke bare sætte en hvilken som helst til at sortere eller garve chinchillaskind. Det er en ekspertise, som gør, at vi kan holde prisen på chinchilla så høj, som vi kan i Danmark inde på Kopenhagen Fur.

Beslutning om at lukke skal træffes nu

Rasmus Holtzen Larsen avler selv på hobbybasis, men han har været med længe og er vidne til de udsving, der har været i prisen på chinchillaskind. Aktuelt er prisen helt nede på et par hundrede kroner, men har tidligere rangeret helt oppe på 1.200 kroner for de fineste skind.

Det tager godt et år, fra en chinchilla unge fødes, til dets skind kan sælge
Det tager godt et år, fra en chinchilla unge fødes, til dets skind kan sælge Foto: Rosemosegård

Kopenhagen Fur agter at lukke i 2022, og det vil ifølge Rasmus Holtzen Larsen være absolut minimum, for at chinchillaavlerne kan nå at afvikle og få prisen for deres skind.

- Det skal i hvert fald ikke være kortere tid. Vi kan ikke pelse dyrene, før de er ni måneder, og fra vi har spændt det op og det skal tørre og siden garves inden salg.

Det betyder, at skindet fra de unger, chinchillaavlerne står med i dag, tidligst er klar til salg i starten af 2022.

- Hvis jeg lukker for dyrene nu, så går der lidt over et år, før jeg kan sælge min dyr.

Dermed er landets chinchillaavlere - hvoraf hovedparten har hjemme i Jylland - nødt til snart at beslutte, om de tror, der findes nye salgskanaler, eller de må lukke for deres avl.

En ulykkelig situation

TV2 ØST har henvendt sig til Kopenhagen Fur for et interview, hvor redaktionen også har forelagt kritikken, der rejses af auktionshuset.

quote Chinchilla-produktionen kan ikke understøtte en fortsat virksomhedsdrift

Søren Jessing Jespersen, pressechef, Kopenhagen Fur

I et mailsvar kalder pressechef i Kopenhagen Fur, Søren Jessing Jespersen, chinchillaavlernes situation for ulykkelig, men lader også forstå, at auktionshuset ikke kan eksistere uden minkskind:

- Men Kopenhagen Fur er et andelsejet selskab, og 99 procent af vores salg udgøres af minkskind. Chinchillaproduktionen kan ikke understøtte en fortsat virksomhedsdrift. De danske chinchillaavlere producerer verdens fineste skind, og dem vil der fortsat være en efterspørgsel på, men der skal findes en anden salgskanal end Kopenhagen Fur. Det er der god tid til, idet Kopenhagen Fur ser ind i normal drift i 2021.

Chinchillaavl begyndte i Danmark nogenlunde samtidigt med minkavl dog i begrænset omfang. Der findes enkelte danske landmænd, som fokuserer udelukkende på chinchillaproduktion, mens andre er minkavlere, som sideløbende har en chinchillaproduktion, oplyser Kopenhagen Fur.

Ifølge virolog og professor Lars Erik Larsen fra Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, er der ikke meget viden om coronasmitte blandt chinchillaer.

- Man ved ikke noget om, hvorvidt chinchillaer er modtagelige over for coronavirus. Man har ikke lavet infektionsforsøg i dem, og der er ikke konstateret smitte i chinchillaer, forklarer han.

Chinchillaer er som art meget langt væk fra mink og minder mere om mus og rotter, som der til gengæld er lavet infektionsforsøg i.

- Det vil sige, at man under laboratorieforhold udsætter dyrene for coronavirus. Her har katte og fritter vist sig modtagelige for coronavirus, men ikke mus og rotter, som er nærmeste slægtninge til chinchillaer, siger Lars Erik Larsen og tilføjer.

- Så der er ikke noget, der antyder, at de skulle være modtagelige.

Ifølge Kopenhagen Fur avles der hvert år omkring titusind chinchillaskind i Danmark, som især sælges til  skindkøbere i Europa, Mellemøsten og i stigende grad Asien, hvor særligt Sydkorea, Japan og Kina er fremtrædende markeder.


Nyhedsoverblik