Budget for 2020 er vedtaget i Kalundborg – lærerne skal undervise mere

I Kalundborg er budgettet for 2020 vedtaget. Lærerne skal have flere undervisningstimer, mens skolebørn kan se frem til flere cykelstier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kredsformanden for Kalundborg Lærerkreds, Karen Sørensen, er ikke begejstret for det budget, der blev vedtaget i Kalundborg kommune tirsdag aften.  

- Det er meget, meget alvorligt, fordi det er et skred i den kvalitet, som vi skal kunne levere i folkeskolen, siger hun.

Ifølge det vedtagne budget vil lærernes arbejdstid stige fra 745 undervisningstimer om året til 760 undervisningstimer om året.

quote Det betyder simpelthen, at vi skal levere flere opgaver, men rammen er jo den samme

Karen Sørensen, kredsformand, Kalundborg Lærerkreds.

Men selvom 15 undervisningstimer ekstra om året ikke lyder af meget, så forklarer Karen Sørensen, at det er en væsentlig ændring i lærernes arbejde.

- Der er meget tilknyttet til 15 undervisningstimer, forklarer hun.

- Der er forberedelse, der er efterbehandling, der er elevplaner, der er årsplaner, og der er samarbejde med forældre, siger Karen Sørensen.

Lærerformand: - Vi bliver seks lærere færre

Formanden for lærerkredsen i Kalundborg mener, at de ekstra undervisningstimer vil gå udover den samlede kvalitet på kommunens folkeskoler.

- Det betyder simpelthen, at vi skal levere flere opgaver, men rammen er jo den samme, siger hun.

- Politikerne lægger flere opgaver ind i den samme ramme, og det betyder, at det bliver svært at holde den kvalitet i folkeskolen, som vi har i dag, siger formanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Karen Sørensen, kredsformand, Kalundborg Lærerkreds.
Karen Sørensen, kredsformand, Kalundborg Lærerkreds. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Hun forklarer, at når hver lærer skal arbejde 15 timer mere om året, så svarer det til, at man nedlægger seks lærerstillinger, og det bekymrer kredsformanden.

- Problemet er, at vi bliver seks lærere færre til at levere den faglighed, som skal leveres i folkeskolen, siger Karen Sørensen.

Men borgmester Martin Damm (V) mener ikke, at man kan gøre regnestykket sådan op.

Privat pasningstilbud
Læs også
Folketingspolitikere vil have flere pædagoger – kan give kommune regning på 16 millioner

- Pengene bliver jo på skolerne, så hvis skolerne vil lave en to-lærer ordning for det, så er det det, de gør, siger han.

- Der er jo ikke sparet nogle penge, skolerne beholder pengene, så det er ikke rigtigt.

Beslutningen om de ekstra undervisningstimer betyder en reduktion i udgifterne på området på 1,5 millioner kroner i 2020 og 3,5 millioner kroner de efterfølgende år.

Fire strækninger får cykelstier

I budgettet, der er vedtaget med et flertal bestående af Det Konservative Folkeparti, Venstre, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, er der fundet 34 millioner kroner til cykelstier.

Og det glæder borgmesteren.  

- Vi er en stor kommune med lange strækninger, og vi lavede for nogle år siden en cykelstiplan, hvor vi havde nogle relativt store bysamfund, hvor der kørte skoleelever frem og tilbage til nogle andre bysamfund og turister, og der prioriterede vi fem strækninger, som vi ville arbejder med over en lang årrække, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Borgmester Martin Damm (V) er glad for, at kommunen har fundt penge til fire nye cykelstier.
Borgmester Martin Damm (V) er glad for, at kommunen har fundt penge til fire nye cykelstier. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Og nu har vi allerede sat penge af til de fire af dem, så det er jeg rigtig stolt over, siger Martin Damm (V).

Kritiske røster i byrådet mente, at pengene burde være brugt anderledes, for eksempel til at løfte ældreområdet.

Men den kritik mener borgmesteren ikke, der er hold i.

- Nu skal vi huske på, at det her er anlæg, det er engangsinvesteringer, det er ikke den løbende drift, og vi investerer også på ældreområdet, siger han.

Du kan se nærmere på kommunens budget for 2020 her