To brandstiftere slipper med 200 timers samfundstjeneste

Højesteret stadfæster, at to brandstiftere slipper for fængsel, men derimod skal afsone samfundstjeneste for en påsat brand i Høng på Vestsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En påsat brand i Høng på Vestsjælland skal koste to brandstiftere 200 timers samfundstjeneste.

Det har Højesteret afgjort mandag, efter at anklagemyndigheden havde anket en dom afsagt af Østre Landsret. Kravet var ubetinget fængsel.

I foråret 2015 vedtog Folketinget en lovændring, der har til formål at øge brugen af samfundstjeneste frem for fængselsophold.

Sagen i Højesteret har drejet sig om, hvorvidt brandstiftelse er så grov en forbrydelse, at der som udgangspunkt ikke skal gives samfundstjeneste.

Påsatte branden i 2013

De to dømte påsatte i august 2013 en brand i en lejlighed i Høng på Vestsjælland, efter at de tidligere på dagen havde stjålet beboerens hund og computer.

I Retten i Holbæk blev de to mænd, der i dag er henholdsvis 30 og 24 år, idømt et års ubetinget fængsel.

Da sagen kom for Østre Landsret, blev dommen ændret til samfundstjeneste, da Folketinget netop havde gennemført lovændringen.

I mandagens afgørelse lægger Højesteret vægt på, at branden ikke har været til fare for nogen, og at de to ikke havde planlagt forbrydelsen.

Samtidig lægger retten stor vægt på begge de dømtes gode personlige forhold, og det faktum at de ikke har en kriminel karriere bag sig.

Den ældste gerningsmand er ikke straffet tidligere, mens den yngste for syv år siden blev idømt seks dagbøder for en mindre lovovertrædelse.

Kommet ud af sit misbrug

Siden brandstiftelsen har begge fået fast arbejde. Den ældste er kommet ud af sit misbrug, er blevet gift og planlægger at tage en uddannelse. Samtidig har den 24-årige også fået et stabilt familieliv og arbejder fast som kontorassistent.

Derimod har anklagemyndigheden ment, at branden er en grov forbrydelse.

Det skyldes både, at de ad to omgange brød ind i lejligheden, uden at beboeren var hjemme, og at de ikke tilkaldte hjælp, da flammerne begyndte at tage til, så lejligheden udbrændte.

Udover de 200 timers samfundstjeneste er den 30-årige brandstifter idømt to måneders ubetinget fængsel for alkoholpåvirket kørsel uden kørekort og besiddelse af hash til eget forbrug.

/ritzau/