Besparelser på vej - nu frygter man lukning på de små gymnasier

Færre penge til de små gymnasier får lokal elevrådsformand til at frygte forringelser af uddannelser i landdistrikterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Elevrådsrepræsentanter fra 22 gymnasier i landdistrikter landet over har sammen skrevet et åbent brev til regeringen med kritik af en varslet besparelse.

Brevet kommer efter, regeringen vil fjerne et særligt tilskud på en halv million kroner, som udkantsgymnasierne har fået siden 2019.

Blandt afsenderne er der her fra regionen elevrådsrepræsentanter fra Odsherred Gymnasium, Nakskov Gymnasium og HF, Midtsjællands Gymnasium i Ringsted og Høng Gymnasium & HF.

quote Jeg frygter, at den halve million kommer til at betyde lukning af nogle uddannelser

Christian Dahl, elevrådsformand, Høng Gymnasium og HF.

Christian Dahl er elevrådsformand på Høng Gymnasium og HF, og han er en af brevunderskriverne.

- Jeg synes, det er vigtigt, der bliver sat fokus på de mindre gymnasier, som også har en rigtig stor betydning i det danske uddannelsessystem, siger han til TV2 ØST.

Christian Dahl er bange for, at færre penge til de små gymnasier kan få konsekvenser for unge i landdistrikter.

- Jeg frygter, at den halve million kommer til at betyde lukning af nogle uddannelser, og at vi som helhed bliver et markant dårligere tilbud i forhold til de store uddannelsessteder, og at nogle kommer til at vælge os fra, siger han.

Læs også
Små gymnasier i fare for at lukke
Læs også
Små gymnasier i fare for at lukke

Elevrådsformanden frygter også, at det kan få unge fra landdistrikterne til helt at fravælge gymnasiet, fordi transporten til nærmeste gymnasium bliver for lang.

- Jeg håber, at brevet kommer til at betyde, at de (regeringen, red.) får øjnene op for, hvor vigtigt de her små uddannelsessteder er for det danske uddannelsessystem som helhed, og for os, der bor ude på landet langt væk fra alting. Vi har ikke mulighed for at tage en bus, og så er vi der 10 minutter efter, siger han.

Kan blive en del af finanslovsforhandlingerne

Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) siger, at det hele tiden har været meningen, at tilskuddet på en halv million skulle ophøre ved udgangen af 2023.

- Jeg mener, det er meget vigtigt med uddannelser også uden for de store byer, og derfor har vi også et tilskud på tre millioner til de små gymnasier, mange af dem ligger i landdistrikter, siger han.

- De seneste par år er der så oven i de tre givet en midlertidig pulje på en halv million, og den udløber her til nytår, og hvordan statens budget ser ud for 2024, det sidder vi faktisk og forhandler med Folketinget i de her dage, siger ministeren.

Mattias Tesfaye (S), undervisningsminister.
Mattias Tesfaye (S), undervisningsminister. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

Han fortæller, at det derfor heller ikke er fuldstændigt udelukket, at tilskuddet på den halve million vil blive en del af de finanslovsforhandlinger, der er i gang i denne tid.

- Det er i hvert fald noget, nogle partier har argumenteret for, og det er nogle af de partier, regeringen sidder og forhandler med, fortæller han.

- Uanset, hvordan de forhandlinger ender, så kommer regeringen til at understøtte gymnasier i landdistrikter, fordi vi mener, at det er vigtigt, at der ikke er alt for langt til det nærmeste gymnasium, siger Mattias Tesfaye.

Vil omlægge gymnasiernes økonomi

Undervisningsministeren fortæller også, at økonomien på gymnasierne i landdistrikterne vil blive en del af en fremtidig omstrukturering af gymnasiernes økonomi.

- Vi ønsker at lave en større omlægning af gymnasiernes økonomi for at understøtte gymnasier i landdistrikter, siger han.

Ministeren kan dog ikke garantere, at de små gymnasier undgår store ændringer og eventuelle lukninger.

- Allerede i dag bruger vi flere penge på en elev på et landdistriktsgymnasium end en elev inde i byen, og vi er i en situation, hvor ungdomsårgangene generelt i Danmark er faldende, siger han.

Læs også
Tesfaye vil give gymnasier med lavt optag penge til nye fag
Læs også
Tesfaye vil give gymnasier med lavt optag penge til nye fag

- Vi har også en ambition om, at der måske skal gå lidt færre i det almene gymnasium og lidt flere på nogle andre gymnasieretninger og på erhvervsuddannelserne, og derfor kan jeg jo ikke garantere for situationen på danske gymnasier i al fremtid, siger ministeren.

På Høng Gymnasium og HF, mener Christian Dahl ikke, at der er sammenhæng mellem regeringens løfter og den politik, de fører ud i livet.

- Jeg finder det dybt bekymrende, at de snakker om, at de vil styrke lokalsamfundene, men at de samtidig vil skære på de uddannelser, som er herude. Det virker meget modstridende, siger han.

Gymnasieelevernes brev kan læses i Jyllands-Posten søndag. 


Nyhedsoverblik