Afgangselever er tilbage i klasselokalerne: - Man kan godt mærke, de er overgearede

Det er godt at være tilbage, lyder det fra 9.A på Nyrupskolen i Kalundborg, der siden december har haft hjemmeundervisning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden 11. december har alle afgangselever på folkeskolerne i Region Sjælland været hjemsendt.

Derfor var det også en noget overgearet 9.A på Nyrupskolen i Kalundborg, der var klar i klasselokalet mandag morgen.

- Det er meget fedt at være tilbage, fordi du ser dine klassekammerater fysisk, Jeg synes, det blev lidt langtrukkent at sidde hjemme foran en skærm hele tiden, siger Jens Christian Jensen fra 9.A.

- Det er ikke svært at følge med, men det er lidt kedeligt at sidde foran en skærm, når man ikke har nogen til at motivere en til at lave noget, siger Jens Christian Jensen, som er glad for at være tilbage i skole.
- Det er ikke svært at følge med, men det er lidt kedeligt at sidde foran en skærm, når man ikke har nogen til at motivere en til at lave noget, siger Jens Christian Jensen, som er glad for at være tilbage i skole. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

For nu må afgangselever i grundskoler møde i skole 50 procent af tiden. Det vil sige enten hver anden uge – eller som de gør på Nyrupskolen, at 9.A møder op mandag og tirsdag, og 9.B møder op onsdag, torsdag og fredag.

- Det er helt vildt dejligt, men det er også mærkeligt. Man kan godt mærke, de er overgearet. Man skal lige vænne sig til at være tilbage igen. Men alt i alt er det dejligt at være tilbage igen og mærke, at man eksisterer sammen som klasse, siger Mette Hintz, der er klasselærer i 9. A.

Prioriteret trivsel over alt

Modsat 5.-8. klasserne skal afgangseleverne ikke være udenfor hele dagen, når de er i skole. Men fokusset ligger – ligesom hos de mindre klasser – på trivsel, trivsel, trivsel.

- Jeg har dem tre timer i dag, så jeg har prioriteret trivsel over alt. Så fagligheden har vi lige parkeret og så har vi lavet en masse trivselsøvelser og konkurrencer, fortæller Mette Hintz.

Læs også
Elever er tilbage i skole én gang om ugen udenfor: - Det er underligt at se hinanden igen
Læs også
Elever er tilbage i skole én gang om ugen udenfor: - Det er underligt at se hinanden igen

- De har taget ret godt imod det, også været lidt overgearet og fjollede. Men de har lige brug for at mærke hinanden igen og falde til i deres roller kan man sige. De skal lige lande igen og bare nyde hinandens samvær, det er det, de har brug for.

- Jeg vil sige, jeg er glad for, at vi må være indenfor og ikke nede på boldbanerne ligesom de andre. Men jeg synes, det er lidt mærkelig, at det kun er os, der er tilbage og at det så kun er halv tid, siger Mette Hintz, der er klasselærer for 9. A.
- Jeg vil sige, jeg er glad for, at vi må være indenfor og ikke nede på boldbanerne ligesom de andre. Men jeg synes, det er lidt mærkelig, at det kun er os, der er tilbage og at det så kun er halv tid, siger Mette Hintz, der er klasselærer for 9. A. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Og spørger man Jeppe Elmeskov fra 9.A, så er det rart at starte stille ud.

- Det er meget rart at have en lidt unormal skoledag, hvor vi hygger lidt og er sociale sammen, i stedet for bare at sidde og slå op i bøgerne.

- Jeg har savnet det. Det er selvfølgelig fint nok at have undervisning derhjemme, men det er ikke helt det samme, siger Jeppe Elmeskov om at være tilbage i skole.
- Jeg har savnet det. Det er selvfølgelig fint nok at have undervisning derhjemme, men det er ikke helt det samme, siger Jeppe Elmeskov om at være tilbage i skole. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Og Jens Christian Jensen tilslutter sig:

- Det er vigtigt at have et sammenhold på skolen, fordi du bliver mere glad af at komme op i skolen og snakke med alle dem, du vil, siger han. 

Sådan genåbner skolerne:

Mandag sker endnu en gradvis genåbning af samfundet. Nu kan afgangselever møde fysisk i skole hver anden uge.

Her kan du læse, hvilke regler der gælder for skolerne rundt omkring i landet.


De må møde 100 procent:

  • Efterskoler, kostskoler og højskoler åbner i hele landet. (Elever, der bor på kostafdelinger på ungdomsuddannelser, kan først vende tilbage, når uddannelsen er genåbnet).
  • Grundskoler kan vende tilbage med 100 procent fremmøde på ikke brofaste øer.


De må møde 50 procent:

  • Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Østjylland, Sydjylland, Fyn samt Vest- og Sydsjælland kan have 50 procent fremmøde.


De må møde en gang om ugen:

  • Elever i 5.– 8.-klasse og ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser i alle landsdele kan møde til udendørs undervisning én gang om ugen. (Det samme gælder for afgangselever i grundskolen og afgangselever på ungdomsuddannelser i landsdele, hvor der endnu ikke er åbnet for 50 procent fremmøde).


Sådan bliver reglerne for test:

  • I grundskolen gælder en kraftig opfordring til, at personale og elever kan fremvise en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel, når de møder fysisk op på skolen.
  • På ungdomsuddannelserne er det et krav, at personale og elever kan fremvise en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel, når de møder fysisk op på skolen.


Kilder: Justitsministeriet, Ritzau.


Nyhedsoverblik