500 børn inviteret på tidsrejse - leger riddere for en dag

I weekenden er der en stor Middelalderfestival i Kalundborg. Men inden da skulle elever prøve at være riddere for en dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom året er 2019, så er eleverne fra Tømmerup Fri- og Efterskole taget et smut tilbage i tiden. Helt præcist 800 år tilbage til middelalderen.

I denne uge er 500 børn nemlig inviteret på tidsrejse i Kalundborg af Museum Vestsjælland, Folkekirkens Skoletjeneste og virksomheden Eventyrridderne, der arrangerer events og rollespil.

Børnene skal være riddere for en dag og lære endnu mere om Middelalderen. Det fortæller Marlene Kramm, der er undervisnings- og udviklingsansvarlig hos Museum Vestsjælland.

- Det handler om at komme ud og opleve historien i kroppen, kan man sige, og få en fysisk oplevelse af Middelalderen. Det kan sætte nogle helt andre ting i gang, som man så bagefter kan tage med hjem i skolen igen og snakke om, siger hun.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Laver egen medicin

I middelalderen kunne man for eksempel ikke bare gå ned på apoteket efter medicin. Her måtte man selv lave den, og det skulle Elisa skjødt Jensen og hendes kammerater fra 6. klasse blandt andet prøve.

- Vi laver sådan en urt til at hele sår, hvis man er syg, forklarer hun.

Eleverne skulle blandt andet lave kvad og prøve at kæmpe med sværd på slagmarken. Og nogle af eleverne kan levende forestille sig, hvordan det må have været at være ridder på den tid.

- Jeg tror, at det var en stor ære, men det har også været meget hårdt, siger Victor Eriksen.

- Det er nok rimelig mærkeligt, tror jeg, for de havde jo ikke nogen iPads eller noget, siger Liva Olesen.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Rollespil om kampen om Dannebrog

Ridderdagene afholdes i forbindelse med den store middelalderfestival, der bliver afholdt i weekenden i Kalundborg. I år vil de markere Dannebrogs 800-års jubilæum under titlen Dannebrog – flaget fra himlen.

Derfor skulle børnene fra 4. til 6. klasse også selv prøve et rollespil, der handlede om kampen om Dannebrog, der foregik i 1219.

Det forklarer Frank Rechter fra Folkekirkens Skoletjeneste i Kalundborg og Slagelse, der har lavet undervisningsforløbet.

- Eleverne spiller 12 forskellige slægter. De er i gang med at udruste en ridder, som kan blive sendt på korstog mod Estland, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Frank Rechter fra Folkekirkens Skoletjeneste.
Frank Rechter fra Folkekirkens Skoletjeneste. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Frank Rechter håber, at eleverne med rollespillet vil få en idé om, hvordan middelalderen var.

- Eleverne skal lære om middelalderen på en måde, sådan så de forstår hvad middelalderen indeholdt af farlighed, uhygge, sygdomme, overtro på mirakler og helbredelse. Og alt det som foregik, som er så fremmedartet for nutiden, siger han.

Middelalderfestivalen starter på lørdag og løber frem til søndag. Man kan se hele programmet ved at følge linket her.