Mads tager på jagt efter regionens gode råvarer. I denne uge er det gæs, som bliver brugt, når Mads og David går i køkkenet for at lave mortens-gås
Mortens aften nærmer sig nemlig, og Mads besøger Kærsgård ved Haslev for at få en fritgående gås med hjem til Davids køkken. Resultatet ser noget sort ud.
Her finder du råvarerne:
Kærsgård i Teestrup ved Haslev - kg.mono.net - bliver drevet af ægteparret Lars Peter Nielsen og Jette Højholdt Mikkelsen,
Gårdbutikken sælger en lang række forskellige produkter og når det gælder gæs har Kærsgården, udover ca 100 almindelige hvide gæs, også en stamme på ca 50 gamle danske gæs.
Kærsgården er dermed eet af de få steder, hvor man arbejder med at få en linje af produktionsdyr - ifølge Lars Peter Nielsen fordi der ER tydelige smagsforskelle, og så fordi Danmark i EU-regi er generelt forpligtede til at bevare og vedligeholde vore gamle landbrugsracer
1 gås1 mørk øl2 store scalotteløg4 æbler200 gr tørrede sveskersalt og peber2 dl kirsebær sirup½ dl hvidvinseddike
2 dl skyr2 spsk sennepsalt/ peber
½ savoykål2 æbler2 spsk olie2 spsk eddike
Skær vingerne af gåsen og fjern halsenFjern evt rester af fjer og indmad
Skær æbler i grove både. Skræl løgene og skær dem udKom æbler, løg og svesker ind i gåsenHæld øl henover gåsen og kirsebærsirup, samt hvidvins eddikeVend gåsen om og gentag proceduren på den anden side
Tænd ovnen på 200 graderEn gås skal cirka have 1 time pr. Kilo – inkl. FyldStart med at stege med brystet nedadVend gåsen om efter ca. 1,5 time og skru ovnen ned på 170 graderKom sirup, øl, salt og peber overTag med en ske afkoget fra bradepanden og kom over gåsen inden den skal i ovnen igen i cirka 2 timerHusk at hælde væde fra bradepanden over gåsen engang imellemDæk evt. med stanniol den sidste timeVed brug af mørk øl og sirup vil skindet dog, naturligt blive mørkt
Skær gåsen ud i pæne stykker til serveringen
Tag lidt afkog fra bradepanden og kom skyr i Rør godt til en dressing og smag til med sennep, salt og peber
Hak savoy kål meget fintSkær et æble ud i tynde skiverHæld eddike og olie over kålen og kom æbler i
Anret dressingen i bunden af tallerkenenKom kålen ovenpå og sæt stykker af gås på. Pynt med friske krydderurter
Du kan hente opskriften her