Hvad har du egentlig lavet, Kasper Roug?

Kasper Roug fra Lolland blev valgt til Folketinget i 2019 og stiller nu op igen. Læs her, hvilke valgløfter han fik indfriet, og hvilke han mangler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Kasper siger alting med et smil, han er et meget positivt menneske. Han kan også godt stikke lidt til én, men på en gentleman-agtig-måde. 

Sådan beskrev Marcus Knuth (K) sin folketingskollega Kasper Roug fra Socialdemokratiet tilbage i 2019, da de begge stillede op til Folketinget i Sjællands Storkreds.

Den socialdemokratiske gentleman kom ind med 5.249 personlige stemmer, hvoraf 4327 af stemmerne var fra hans hjemegn Lolland.

Men hvad lovede han egentlig at kæmpe for tilbage i 2019? Og hvad har han opnået af det? Det har TV2 ØST undersøgt nærmere.

Det lovede Kasper Roug i 2019:

1. En opgradering af rute 9 på Lolland

2. Flere sygeplejersker

3. Uddannelser til Lolland-Falster

4. Billigere billetter til småøerne

5. Bedre bredbånd og mobildækning i landdistrikterne

quote Vi har ikke været stærke og gode nok til at pege på en specifik uddannelse

Kasper Roug, folketingsmedlem for Socialdemokratiet

Det har han opnået:

1. Opgradering af rute 9

- Her kommer vi til at opgradere for første gang i 40 år. Det, synes jeg, er en stor sejr. Det er vigtigt, at vi bliver ved med at arbejde på vores trafiknet, siger Kasper Roug.

2. Bedre bredbånd og mobildækning i landdistrikterne

- Vi har næsten fået lukket alle huller i mobildækningen på Danmarkskortet. Det samme gælder bredbånd. Vi er oppe på 97 procent, og vi skulle gerne have de sidste 3 procent inden 2025, siger Kasper Roug.

Hvad betyder det for vores område?

- For det første er infrastruktur jo vigtigt for, at folk har lyst til at bosætte sig i yderområderne. Det er også vigtigt for virksomhederne. Mobildækning og bredbåndsdækning er også essentiel for moderne familier. Jeg er selv flyttet fra et hus midt på Lolland, som for fire år siden ikke havde ordentlig mobildækning eller bredbåndsdækning, og det gjorde, at vi ikke kunne bo der og arbejde hjemmefra. Vi manglede ganske enkelt fleksibilitet, siger Kasper Roug.

Det har han delvist opnået:

1. Flere sygeplejersker

I Socialdemokratiet gik I til valg på, at der skulle være 1000 flere sygeplejersker. Det kom I i mål med i 2021, men det faldt igen efter strejken. Hvad tænker du om det?

- Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt. Det var jo faktisk den del af det, jeg lovede, som holdt. Det er det, vi kan inde på Christiansborg. Vi kan sætte den økonomiske ramme for blandt andet at ansætte sygeplejersker. Vi har sat penge af til de ekstra 1000 sygeplejersker, men det har været svært at finde sygeplejersker, der har lyst til at være ansat i sundhedssektoren. Det er jo en helt anden udfordring, som vi ikke er vant til.

- Det skal vi have fundet ud af i næste periode, hvordan vi skaber så gode arbejdsvilkår for sygeplejerskerne, så de har lyst til at blive ansat, når nu pengene er der, siger Kasper Roug.

Var det naivt at tro, at hvis der bare var flere stillinger, så kom sygeplejerskerne?

- Nej det var ikke naivt. Det er jo sådan, vi arbejder i Folketinget. Det er derfor, vi har regionerne. De udfylder de økonomiske rammer, som vi sætter i Folketinget. Regionerne har gjort det rigtig godt, men vi må se på deres arbejdsvilkår, som vi skal tage alvorligt. Også fra Christiansborg, siger Kasper Roug.

Det har han ikke opnået:

1. Uddannelser til Lolland-Falster

- Jeg ville gerne have haft, at der var udflyttet en uddannelsesplads til Lolland-Falster. Det har jeg desværre ikke opnået, og det er noget af det, jeg vil arbejde for fremadrettet, siger Kasper Roug.

Hvorfor har du ikke opnået det?

- Vi har ikke været stærke og gode nok til at pege på en specifik uddannelse. Vi opnåede, at man gerne ville kigge på at lægge en uddannelse i forlængelse af Femern-byggeriet, og jeg tror egentlig, det er derfor, at man ikke kiggede nærmere på at flytte flere uddannelser til området, siger Kasper Roug.

2. Billigere billetter til småøerne

- Vi har stadig en udfordring i, at færgebilletterne ligger på et højt niveau, men de små øer peger ikke på billetpriserne, men hyppigheden af afgange og sikkerheden for, at hvis en færge går i stykker, så kommer der en erstatningsfærge. Så jeg synes, problemstillingen har ændret sig lidt. Vi er nødt til at kigge på, om der er nok sejlads og sikkerheden for, at der kommer en erstatningsfærge, siger Kasper Roug.

Det vil han arbejde for:

1. Fokus på regionen

- Min vigtigste opgave for Lolland-Falster og hele Region Sjælland er at sige, når der er forhandlinger: husk nu Lolland, Guldborgsund, Vordingborg, Faxe, Næstved Kommune. Når man sidder som folketingsmedlem, så sidder man på 0,6 procent af den absolutte magt, men det er stadig kun 0,6 procent, og der er stadig et stykke op til 50 procent. Så det kræver altså, at man hele tiden sørger for at alliere sig og er god til at netværke. Det er det vigtigste, siger Kasper Roug.

2. Opgradering af E55

- Det er fuldstændig oplagt at se på E55 mellem motorvejen og Nykøbing Falster igen til en opgradering, siger Kasper Roug.

3. Gode vilkår for grøn industri

- Vi skal permanentgøre den elementfabrik, der er ved Rødby Havn. Altså Femernbyggeriet. Den skal blive stående, for lige nu står den til at skulle rives ned, så det bliver rent naturområde. Der er det vigtigt, vi sørger for, at den forbliver der, og at der kommer erstatningsnatur for det natur, der så ikke kommer, siger Kasper Roug.

4. Flere uddannelser til Lolland-Falster

- Vi skal have faste uddannelsespladser, hele og halve uddannelser, der ligger fast i området. Det er vigtigt, at man har uddannelsespladser i landdistrikterne. Det kan være med til ikke kun at fastholde vores egne unge, men også tiltrække andre.

- Noget af det, jeg heller ikke fik opnået, var at gøre Nykøbing Falster til en universitetsby. Det kunne jeg godt tænke mig at være helt konkret omkring, og det synes jeg faktisk kunne være vigtigt for udviklingen på Lolland-Falster, siger Kasper Roug.

Er det realistisk at opnå i næste valgperiode?

- Jeg mener, det er realistisk, fordi det er åbenlyst, at når man har en så stor del af Danmark med over 100.000 indbyggere, som nok er det eneste sted af den størrelse, som ikke har en universitetsuddannelse i en eller anden afskygning, så er det et problem.

Læs også
Ny politisk aftale - her kommer der nye uddannelser
Læs også
Ny politisk aftale - her kommer der nye uddannelser

- Det er noget, vi skulle have snakket om for mange år siden. Også mine forgængere. Men jo mere vi snakker om det og jo mere konkrete, vi bliver på emnet, jo mere kan jeg høre, at det bliver taget seriøst. Så det skal vi fortsætte med. Folketingsarbejde er et utroligt møjsommeligt arbejde med masser af netværk, siger Kasper Roug.

Du sagde det i 2019 og nu siger du det igen. Hvorfor har du ikke opnået det?

- Det er jo fordi udvikling, især noget så stort som det, tager lang tid. Forandring og politik tager altså nogle gange mere end fire år. Vi er også nødt til at have et længere sigte og ikke kun måle os politikere på udelukkende tre til fire års perioder, siger Kasper Roug.


Nyhedsoverblik