Unge gik langt ud på is og måtte reddes med helikopter - nu er de sigtet

Redningsberedskabet og en redningshelikopter blev lørdag eftermiddag sendt til Jyderup, hvor to unge mænd blev set gå langt ude på isen på en stor sø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Læg jer ned på isen. Og hold afstand til hinanden.

Politiet havde fundet bydeformen frem, da de lørdag eftermiddag kørte ud til Skarresø ved Jyderup.

Her var to unge mænd af flere vidner blevet set gå langt ude på isen.

- Søen er kun delvist isdækket, og jeg tror, at de var faret vild mellem en række våger i isen. Derfor råbte vi til dem fra land, hvordan de skulle forholde sig, siger vagtchef hos Midt- og Vestsjællands Politi, Boye Rasmussen, til TV2 ØST.

De unge skulle lægge sig ned på isen for at fordele deres vægt mest muligt, så de ikke pludselig ville havne i det iskolde vand.

- Vi fandt dem hurtigt ud fra vidnernes opkald og kunne også dirigere helikopteren til det rette sted, så de hurtigt kunne blive bragt i sikkerhed, fortæller vagtchefen.

De to unge mænd blev herefter hejst op i helikopteren en ad gangen og herefter fløjet i land ved Astrup på den vestlige side af søen, hvorfra indsatslederen koordinerede redningsaktionen.

Artiklen fortsætter under kortet.

Redningsaktionen foregik i Skarresø, lige ved Jyderup.
Redningsaktionen foregik i Skarresø, lige ved Jyderup. Foto: Jakob Olling - TV2 ØST

Troede det var børn

I de første meldinger lød meldingen på, at der var tale om to børn på 12-14 år, der var vandret ud på isen. Det viste sig dog efter redningen ikke at være rigtigt - der var i stedet tale om unge mænd på 19 år.

Politiet tog dog ingen chancer, da den første alarm indløb klokken 14.22.

Her blev både det lokale redningsberedskab med både og Forsvarets redningshelikopter sendt til stedet.

- Vi opfatter isen som stærkt usikker på grund af de store våger. Der var ingen garanti for, at isen er tyk nok, sagde vagtchefen til TV2 ØST, mens redningsaktionen stadig var i gang, og helikopteren endnu ikke var ankommet til den store sø.

De to unge mænd var dog bragt i sikkerhed klokken 15.27, oplyste Forsvaret på Twitter.

Unge sigtes

Redningsaktionen fandt sted på en dag, hvor der flere steder i landet blev advaret mod at gå ud på is, hvor der ikke udtrykkeligt er sat skilte op om, at den er sikker. På Mors faldt tre personer gennem isen, og på Bornholm måtte flere personer reddes i land fra usikre søer. Også politiet i blandt andet København og Østjylland har således advaret mod at gå ud på isen i dag.

Det er ulovligt at gå på is, der ikke er blevet frigivet til færdsel af kommunen.

De to unge mænd er da også blevet sigtet for brud på ordensbekendtgørelsen.

- Man må altså ikke gå på is, der ikke er godkendt. Det kan simpelthen være for farligt. Man må ikke færdes der, så det er en klar overtrædelse af reglerne, siger vagtchef Boye Rasmussen.

Skarresø er den næststørste sø i området med et areal på 192 hektar, kun overgået af Tissø, der ligger nogle kilometer mod sydvest. Skarresø har en middeldybde på 2,6 meter, og er hjemsted for et rigt fugleliv, der sammen med en række tilløb til søen er med til at holde vågerne åbne.

Artiklen er blevet opdateret og skrevet om
Artiklen er blevet skrevet helt om, efter vi fik flere informationer om redningsaktionen. Der fremgik samtidig tidligere af artiklen, at der var tale om børn på 12-14 år, der var gået ud på isen. Dette blev senere rettet, da de efter redningen viste sig at være 19 år.