Tilsyn: Landmand brød lov da ansat blev begravet i silo

Der var en betydelig risiko, skriver Arbejdstilsynet om ulykke, hvor 34-årig mand faldt i silo og døde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Arbejdsmiljøloven blev overtrådt, da en 34-årig ukrainsk mand 12. oktober faldt ned i en kornsilo på et landbrug ved Tølløse og døde.

Det vurderer Arbejdstilsynet ifølge Fagbladet 3F.

Tilsynet har efter arbejdsulykken udstedt et såkaldt strakspåbud, som betyder, at virksomheden straks skal rette op på forholdene. Det fremgår af fagbladets aktindsigt i sagen.

Risiko for at blive begravet

Arbejdstilsynet vurderer, at arbejdet i kornsiloen skete under "forhold og omstændigheder, som frembyder særlig fare for sammenstyrtning af kornet".

Der var således en betydelig risiko for, at ansatte og andre kunne blive begravet under sammenstyrtet korn, lyder det fra tilsynet i det skriftlige strakspåbud til landbrugets ejer. 

Se eller gense indslaget om den 34-årige mand, der døde efter en arbejdsulykke:

En 34-årig mand blev her i eftermiddag fundet død efter en arbejdsulykke i en kornsilo ved et landbrug nær Tølløse.

Forsvandt pludseligt

Ulykken skete på en landejendom på Bukkerupvej i Bukkerup, hvor den 34-årige var ansat. Vidner har fortalt, at han stod på siloen, men pludselig var forsvundet.

Vestsjællands Brandvæsen havde 25 mand på opgaven med at tømme siloen for de flere hundrede ton korn. To kornsugere fra et foderstoffirma sugede korn ud af siloen, mens 10 mand gravede i kornet.

Dødsulykken er nu sendt til yderligere juridisk vurdering hos Arbejdstilsynets jurister. Juristerne vil tage stilling til, om det skal indstilles til anklagemyndigheden, at sagen skal fortsætte som en straffesag.