Tegninger fra KZ-lejr bliver nu udstillet: - Det gør enormt indtryk, hver gang jeg ser billederne

Aksel Munk-Andersen var 27 år, da han blev taget til fange og bragt til en koncentrationslejr. Nu udstilles hans tegninger på museum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lørdag den 19. september er det præcis 76 år siden, at tyskerne tog det danske politi til fange under Anden Verdenskrig.

Mange betjente nåede at flygte, men 2.000 blev afvæbnet og sendt til tyske koncentrationslejre.

Én af dem var fra Holbæk, og som noget helt særligt tegnede han, og nu kan Aksel Munk-Andersens tegninger opleves på Museum Vestsjælland i Holbæk.

- Hvis han havde papir og blyant, så tegnede han, hvad han så, siger hans søn, Ebbe Munk-Andersen, der fortæller, at det var kunsten, hans far brændte for.

Artiklen fortsætter under billedet.

2000 politibetjente blev taget til fange af tyskerne 19. september 1944. Tegning: Aksel Munk-Andersen
2000 politibetjente blev taget til fange af tyskerne 19. september 1944. Tegning: Aksel Munk-Andersen Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Nabo til jøderne

Aksel Munk-Andersen tjente dog sine penge som politibetjent og var bare 27 år og nygift den 19. september 1944, hvor tyskerne tog ham og de andre betjente til fange og førte dem til koncentrationslejren Buchwald i Tyskland.

Artiklen fortsætter under billedet.

Aksel Munk-Andersen tegnede, hvad han så. Også i Buchwald. Tegning: Aksel Munk-Andersen
Aksel Munk-Andersen tegnede, hvad han så. Også i Buchwald. Tegning: Aksel Munk-Andersen Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Her tegnede han også, og han ønskede sidenhen, at hans streger blev bevaret som dokumentation. Noget, som overinspektør Karen Munk-Nielsen fra Museum Vestsjælland i den grad sætter pris på.

- Det har stor værdi for os, og de er så stærke alle sammen. Altså virkelig stærke på hver deres måde, siger hun og peger på en tegning af mænd, der slæber personer ud og læsser dem på en vogn.

- Nabobarakken til politimændene var der, hvor jøderne var, og hvor de slæbte lig ud hver morgen. Det gør enormt indtryk, hver gang jeg ser billederne.

Kom hjem til familien

Aksel Munk-Andersen kom hjem til Holbæk efter krigen. Hans kone, Aase, havde født deres datter, mens han var væk, og to år senere fik de en søn.

Artiklen fortsætter under billedet.

Aksel Munk-Andersens tegninger gør stort indtryk på overinspektør på Museum Vestsjælland Karen Munk-Nielsen. Tegning: Aksel Munk-Andersen
Aksel Munk-Andersens tegninger gør stort indtryk på overinspektør på Museum Vestsjælland Karen Munk-Nielsen. Tegning: Aksel Munk-Andersen Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Aksel Munk-Andersen fortsatte i politiet, til han gik på pension i 1980. Han fortsatte med at tegne og male - helst fra naturen omkring sommerhuset i Faxe Ladeplads. De sidste streger slog han kort før sin død i 2006.

Tegningerne fra Buchenwald udstilles i Holbæk frem til nytår, hvorefter udstillingen flytter til Ringsted, og ifølge kunstnerens søn ville det have glædet Aksel Munk-Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Aksel Munk-Andersen var bare 27 år, da han sammen med cirka 2000 politikolleger blev taget af tyskerne. 
Aksel Munk-Andersen var bare 27 år, da han sammen med cirka 2000 politikolleger blev taget af tyskerne.  Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Min far oplevede ikke, at der var nogen, der interesserede sig for det, så han ville have været glad for at se det her, siger Ebbe Munk-Andersen.


Nyhedsoverblik