Skole risikerer store nedskæringer

Antallet af lærere på Hjortholmskolen i Tølløse kan blive reduceret markant. Det vil gå ud over elevernes muligheder, mener skolebestyrelsesmedlem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hjortholmskolen i Tølløse er en skole for børn med  blandt andet ADHD og autisme. En af dem er Lars Basses søn.

- De har udviklet Frederik til at gå fra at være en dreng med udfordringer, til at han nu er en stor teenager, hvor vi snakker om; hvad skal du være, når du bliver stor, fortæller faren.

- Og det har skolen her sikret, siger Lars Basse, der er næstformand i skolens bestyrelse.

quote Det er virkelig svært at lave prioriteringer, når det handler om vores børn, og dem som har det svært

Jarl Falk Sabroe (S), formand, udvalget for børn og skole, Holbæk Kommune.

Men Hjortholmskolen, der ifølge faren har givet Frederik mulighed for at få en uddannelse, står nu over for massive besparelser. Og det får forældre på skolen til at frygte for fremtiden.

- Det er jo megafrustrerende at se på egen hånd, hvad skolen kan, og så samtidig sidde og kigge på, at der kan komme nogle besparelser, som helt sikkert vil betyde, at alle de børn, som er her nu, eller de fremtidige børn, der kommer til at være her, ikke ville kunne få den mulighed, vi har haft, siger Lars Basse.

Et forslag til besparelse

Politikerne i Holbæk Kommunes skoleudvalg diskuterer i denne uge besparelserne, som bagefter vil blive sendt i høring.

Og Jarl Falk Sabroe (S), der er formand for udvalget for børn og skole, kan godt forstå, hvis det gør nogle forældre bekymrede.

- Det kan jeg helt klart forstå. Det er virkelig svært at lave prioriteringer, når det handler om vores børn, og dem som har det svært, siger han.

Jarl Falk Sabroe (S), formand, udvalget for børn og skole i Holbæk Kommune.
Jarl Falk Sabroe (S), formand, udvalget for børn og skole i Holbæk Kommune. Foto: Peter Keldorff - TV2 ØST

Det er kommunernes analysefirma Komponent, der har foreslået besparelserne. Og de kan betyde en væsentlig reduktion i antallet af lærere på Hjortholmskolen.

- Taksterne kan skæres, og det vil så selvfølgelig betyde, at der ville være færre medarbejdere, hvis man går med det forslag, som ligger i Komponents analyse, siger Jarl Falk Sabroe.

Uenighed om antallet

Ifølge skolebestyrelsens beregninger kan det ende på hele 31 stillinger, hvilket vil svare til 35 procent færre lærere på Hjortholmskolen.

- Det er jo et helt andet tilbud, man kan komme med, og det er en helt anden mulighed, eller mangel på samme, man har for at udvikle vores børn, som der kommer på skolen, siger Lars Basse.

- Så det er en radikal ændring, siger han.

Politikerne mener derimod, at det kun handler om 14 potentielle afskedigelser.

- Det er jo klart, at når man laver besparelser, så har det jo en eller anden form for konsekvens, og så er det jo der, vi skal gå ind og kigge på, er det en konsekvens, som vi kan leve med politisk i forhold til, hvor vi ellers skal bruge de penge, siger Jarl Falk Sabroe.

Politikerne i Holbæk Kommunes skoleudvalg diskuterer i denne uge forslagene til besparelser på blandt andet Hjortholmskolen.
Politikerne i Holbæk Kommunes skoleudvalg diskuterer i denne uge forslagene til besparelser på blandt andet Hjortholmskolen. Foto: Peter Keldorff - TV2 ØST

Lars Basse forstår godt, at der nogle gange må tages svære beslutninger, når der ikke er penge nok i kommunens kasse, men han efterlyser dialog med dem, der risikerer at blive ramt af besparelserne.

- Hjortholmskolen og hele specialområdet skal selvfølgelig også hjælpe til med den økonomiske situation, som er ikke kun i Holbæk Kommune men på hele specialområdet. Men så gør det i dialog, gå ind og sig; hvordan kan vi gøre det, i stedet for at der kommer nogle konsulenter udefra og kigger på det, siger han.

Forslaget vil nu komme i høring, og der ventes en afgørelse i april. 


Nyhedsoverblik