Russisk invasion af Ukraine får fjernvarmeselskaber til at skrue op for sikkerheden

Borgerne skal ikke frygte for mangel på varme i deres boliger, lyder budskabet fra et lokalt fjernvarmeselskab, som nu skruer op for sikkerheden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Krigen i Ukraine får nu også forsyningsselskaber her i regionen til at tage en række nye forholdsregler.

Ikke alene er prisen på gas steget markant – også frygten for cyberangreb lurer i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine. Det fortæller Michael Brandt, der er administrerende direktør i forsyningsselskabet Fors A/S, som leverer blandt andet fjernvarme til dele af Holbæk Kommune.

quote Med andre ord: Vi sikrer varme til fjernvarme-kunderne i Jyderup

Michael Brandt, administrerende direktør, Fors A/S

- Vi følger situationen nøje, og vi fortsætter arbejdet med at forhindre eventuelle negative konsekvenser for vores kunder. Vi tager situationen alvorligt.

Senest har også fjernvarmeværkernes brancheorganisation opfordret medlemmerne til ekstra forsigtighed og forebyggelse som følge af krigen i Ukraine.

Der har nemlig i det seneste stykke tid været forhøjet aktivitet fra russiske, ukrainske og hviderussiske IP-adresser, oplyser Dansk Fjernvarme. Og det kan med andre ord få alvorlige konsekvenser, hvis russiske hackere får held med at slå knuder på danske forsyningsvirksomheder.

- I Fors A/S er vi afhængige af IT-systemer til at styre vores funktionssystemer. Det er eksempelvis vores vandværker, renseanlæg og fjernvarmeanlæg – altså samfundsvigtige funktioner, forklarer Michael Brandt i en mail til TV2 ØST og tilføjer.

- Derfor er det uhyre vigtigt, at vi sikrer os på alle måder IT-sikkerhedsmæssigt mod cyberangreb. Center for Cybersikkerhed vurderer dog på nuværende tidspunkt, at russerne ikke har intentioner om at skade Danmark.

Har plan for gasmangel

Hos Fors A/S har man derfor også sikret en ekstra gang, at både firewalls, servere og netværksudstyr er opdaterede.

Michael Brandt, administrerende direktør, Fors A/S.
Michael Brandt, administrerende direktør, Fors A/S. Foto: Fors A/S

- Generelt er hele IT-sikkerheden gennemgået, påpeger direktøren og tilføjer:

- Vi tager vores primære opgave om at sikre forsyningssikkerhed meget alvorligt. Det er dét, vi er her for. Derfor har vi en plan for, hvad vi gør, hvis der bliver mangel på naturgas i Danmark.

quote Situationen i Ukraine betyder, at der forventes meget højere naturgaspriser resten af året

Michael Brandt, administrerende direktør, Fors A/S

Fors A/S leverer vand og fjernvarme og står for håndtering af spildevand for omkring 200.000 kunder på Midtsjælland – herunder fjernvarmeforsyning til henholdsvis 900 og 400 kunder i Jyderup og Store Merløse i Holbæk Kommune.

Imens fjernvarmen i Store Merløse kommer fra halm, som ikke umiddelbart er ramt på hverken pris eller forsyningssikkerhed, så ser situationen derimod anderledes ud i Jyderup.

- Situationen i Ukraine betyder, at der forventes meget højere naturgaspriser resten af året. Det kommer også til at have indflydelse på prisen i Jyderup, forklarer Michael Brandt.

Læs også
Krigen i Ukraine rammer din økonomi - slut med fast pris på gas og el
Læs også
Krigen i Ukraine rammer din økonomi - slut med fast pris på gas og el

Han understreger dog, at der ikke bliver mangel på varme, såfremt Rusland beslutter sig for at lukke for gassen til Europa.

- Jyderup Varmeværk er kategoriseret som en beskyttet kunde, fordi det leverer varme til private hjem. Hvis leverancerne af naturgas stopper, skal vi finde supplerende brændsel, siger Michael Brandt og tilføjer:

- Med andre ord: Vi sikrer varme til fjernvarme-kunderne i Jyderup.

Som forbruger har man dog også selv mulighed for at være med til at gøre en forskel. Nemlig ved at skrue ned for varmen, fortæller Michael Brandt.

- Vi opfordrer altid vores kunder til at spare på varmen. Også i denne frygtelige situation. For hver grad du sænker indetemperaturen, så kan du spare cirka fem procent i varmeudgift om året.

På samme måde kan det være vigtigt at vide, at cirka 30 procent af varmeforbruget går til opvarmning af brugsvand.


Nyhedsoverblik