Pendlere større risiko for stress

Pendlere har 50 % større risiko for at blive ramt af stressrelaterede sygdomme. Løsningen er at lære at bruge de mange timer i bilen til afslapning, siger en psykolog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Måske kender du det her: Du sidder i bilen på vej hjem fra arbejde. Trafikken snegler sig afsted, og det eneste du kan tænke på er, hvor meget tid du sidder og spilder. Du blir irriteret og frustreret. Men pas på med det! Frustrationerne på motorvejen er ikke ufarlige.

En ny undersøgelse fra Sverige viser, at risikoen for stresssygdomme øges med 50 %, hvis man bruger en time eller mere på at pendle på arbejde.

 

- De pendlere der bliver ramt af stress er dem, der lader sig frustrere over spildtiden i bilen. For vi ved jo, at det er når man mister kontrollen over sin egen tid, at man begynder at producere stresshormoner, siger Jeanett Bonnihsen, psykolog, Center for Stress og Trivsel.

Men der er råd at hente. Det vigtigste råd fra Jeanett Bonnichsen lyder, at man skal lære at gøre spild-tid til "aktiv tid". Det gør man f.eks. ved at reflektere over sin dag og få den afsluttet, inden man kommer hjem. Man kan f.eks. have en diktafon ved siden af sig til noter. Og hvis man bare vil sidde og hygge sig, kan man lytte til en lydbog.