Pattegris, jazz og vild cykelforlystelse - i Tuse Næs gør de klar til Tour de France-fest

Når Tour de France-feltet cykler forbi Holbæk 2. juli, håber Finn Fogtman, at det bliver med TV-billeder fra hans græsmark lidt uden for Morsø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forberedelserne er i fuld gang i Tuse Næs i Holbæk, hvor der bliver gjort store tanker forud for Tour de France, når de kører forbi 2. juli. 

Et af de steder, hvor cyklerne vil fare forbi, er ved Finn Fogtmans græsmark lidt uden for Morsø.

- Tuse Næs er en skøn, skøn plet, og der bliver lukket af fra klokken ni om morgenen til klokken tre om eftermiddagen. Og så har vi i Erhvervsforeningen besluttet os for at holde en fest, som vi sent kommer til at glemme, siger Finn Fogtman, der samtidig er næstformand i Tuse Næs Erhvervsforening.

quote Vi regner med at der kommer lidt fokus på det her fra helikopterne

Finn Fogtman, næstformand, Tuse Næs Erhvervsforening

Festen på marken starter allerede klokken otte, hvor der vil blive serveret brunch, og så står den ellers på jazz-musik, boder, fest, telte, hoppeborge og andre aktiviteter alt imens, man kan følge verdens største cykelløb på storskærm. 

Om aftenen er der helstegt pattegris, og så skal der ellers danses til ud på natten. Alkoholbevillingen løber i hvert fald frem til klokken to.

Det er fra Finn Fogtmans græsmark lidt uden for Morsø, at festlighederne finder sted.
Det er fra Finn Fogtmans græsmark lidt uden for Morsø, at festlighederne finder sted. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Udover masser af fest, bliver der i dagens anledning også opsat en helt særlig cykelbane i mellem otte til ti meters højde, hvor gæsterne kan opleve cykelløbet fra højden - og hvem ved? Måske den fanger Tour de France-helikopternes opmærksomhed.

- Vi regner med, at der kommer lidt fokus på det her fra helikopterne, når nu det er sådan en unik, unik ting, siger Finn Fogtman.

Cykelforlystelse i højden

Det er Jon Sohl Eriksen, direktør i GoAdventure, der står bag cykelbanen. Cyklerne er han i fuld gang med at gøre i stand otte kilometer væk fra græsmarken i sin lade. 

- Det, der skal ske, er, at vi skal have folk op i højden. Folk elsker at komme op og få udsyn, og her skal vi have placeret dem ovenpå en cykel, som kører på en wire. Det er kendt fra  klatrebaner over alt i hele landet, hvor man hænger under wiren, men her skal vi have dem ovenpå wiren, fordi det selvfølgelig er Tour de France.

Jon Sohl Eriksen er idémanden bag cykelbanen, hvor gæster kan komme og cykle en tur i otte til ti meters højde.
Jon Sohl Eriksen er idémanden bag cykelbanen, hvor gæster kan komme og cykle en tur i otte til ti meters højde. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

"Forlystelsen" er både for de store og de små cykelentusiaster.

- Du får oplevelsen af at styre din egen tur hen over svævebanen, og det er ikke set på dansk grund før på den måde, siger manden bag cykelbanen Jon Sohl Eriksen.

- Man kan stoppe op, tage billeder og vinke og selvfølgelig se feltet suse forbi.

Cykelbanen skal efter planen se sådan her ud.
Cykelbanen skal efter planen se sådan her ud. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Sikkerhed fremfor alt

Der er fortsat et stykke vej til, at cykelbanen forhåbentlig står færdig på Finn Fogtmans græsmark. Det vigtigste er, at sikkerheden er på plads, og her bliver de, der prøver forlystelsen påført en sikkerhedssele, som er koblet til den øverste wire i et godkendt sikkerhedssystem.  

- Der skal nogle beregninger på plads, for at det her kan foregå så sikkert som overhovedet muligt. Og sikkerhed fremfor alt. Det er derfor, vi har gjort det her i 10 år, og der ikke er kommet nogen skader ud af det, fortæller Jon Sohl Eriksen fra sin lade. 

Han glæder sig, til det færdige resultat.

Skal du selv prøve?

- Det er klart! 

Tilbage på græsmarken lidt uden for Morsø er Finn Fogtman sikker, selvom DMI's syvdøgnsprognose stadig er nogle dage væk. Vejret bliver godt, og Finn Fogtman glæder sig til at se de lokale have en fest, når verdens største cykelløb cykler forbi Tuse Næs.

- Det jeg glæder mig mest til er at se folks glæde, fortæller Finn Fogtman.

- Tuse Næs er noget unikt. Vi har et fantastisk sammenhold herude.


Nyhedsoverblik