Over 700 forestillinger på syv dage – verdens største børneteaterfestival er startet

I alt 120 professionelle børne- og ungdomsteatre lægger vejen forbi festivalen, der afholdes over de næste syv dage i Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Med over et års forsinkelse kunne verdens største børneteaterfestival, Aprilfestivalen, i dag lade tæppet gå til den første af i alt 704 planlagte forestillinger.

Det er 51. gang, at festivalen afholdes efter at være blevet udsat ad flere omgange siden april 2020 på grund af corona-epidemien. Forude venter nu en uge med 200 forskellige teaterstykker.

quote Jeg tror, folk har hungret efter at få kulturelle oplevelser

Henrik Køhler, festivalleder, Aprilfestivalen

- Børn og unge skal opleve, at teater har en rigtig stor værdi, og det kan give dem noget – både på det refleksive, men også det dannelsesmæssige plan – og det er det, som teater kan, fortæller Henrik Køhler, der er festivalleder på Aprilfestivalen.

Han beskriver festivalen som et tagselvbord af teaterforestillinger.

Samtlige forestillinger er gratis med i alt 17.000 billetter – og derforuden afholdes der forestillinger for samtlige børn i Holbæk Kommune.

- På alle skoler og alle daginstitutioner kommer der forestillinger, siger Henrik Køhler.

Og i weekenden bliver der opført for et åbent publikum med teatergæster i alle aldre. Interessen har ifølge festivallederen været stor:

- Jeg tror, folk har hungret efter at få kulturelle oplevelser, siger han og tilføjer:

- I modsætning til den digitale verden, vi har levet i nu i halvandet år, så kan det gøre, at man rent faktisk kan mærke hinandens puls og hinandens varme. Og man kan mærke, vi hver især imellem os har noget på hjerte, som vi gerne vil give videre.

Alle børn i Holbæk Kommune får i denne uge oplevelsen af teater, fortæller Henrik Køhler, festivalleder på Aprilfestivalen.
Alle børn i Holbæk Kommune får i denne uge oplevelsen af teater, fortæller Henrik Køhler, festivalleder på Aprilfestivalen. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Smæk for skillingen

I alt 120 professionelle børne- og ungdomsteatertrupper lægger vejen forbi festivalen over de syv dage, den varer.

I dag, onsdag, på førstedagen kunne forventningsfulde publikummer således sætte sig til rette for at se en nyfortolkning af den gamle Grimm-klassiker Rødhætte og Ulven:

- Det er et klassisk gammelt eventyr, som de fleste kender. Det har tusind år gamle rødder – så der er saft og kraft i den, og derfor syntes vi, det var sjovt at tage fat i den og ælte i den, fortæller Bjørn Olesen fra Teatret Beagle, der står bag opførelsen.

quote Der er jo smæk for skillingen, når man spiller for børn

Bjørn Olesen, skuespiller, Teatret Beagle

Stykket blev vist frem for eleverne i 2A på Absalonskolen i Holbæk, og det at optræde for netop børn er noget helt særligt.

- Der er jo smæk for skillingen, når man spiller for børn, og det er skønt. Det er en ny forestilling, vi lige har lavet, og vi mærker, de er med os, og de griner en masse steder, siger Bjørn Olesen og tilføjer:

- Samtidig skal vi være vågne på, at vi får fortalt historien godt og rigtigt. Og så skal det også bare være sjovt.

Bjørn Olesen fra Teatret Beagle har et helt nyt stykke med til Aprilfestivalen - en nyfortolkning af Rødhætte og Ulven, der også svirper med halen til danskernes kød-spise-vaner.
Bjørn Olesen fra Teatret Beagle har et helt nyt stykke med til Aprilfestivalen - en nyfortolkning af Rødhætte og Ulven, der også svirper med halen til danskernes kød-spise-vaner. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

For Teatret Beagle og øvrige teatre, som gæster Aprilfestivalen, er det foruden en nyvunden chance for igen at vise teater også et reklamevindue.

Opkøbere fra hele landet gæster festivalen for at købe op til den kommende sæson.

- Det er også en salgsfestival, samtidig med at vi i ugens løb spiller på skoler og giver et boost med teater til en masse børn, siger Bjørn Olesen.

Aprilfestivalen blev startet i 1971. Dengang var det i Herning med 15 teaterstykker som gennemførte 32 forestillinger. Siden har den vokset sig stor og før corona har Aprilfestivalen også været gæstet af teatertrupper fra udlandet.


Nyhedsoverblik