Ny affaldsordning i Holbæk

Som noget nyt skal borgere i Holbæk sortere metal og plast, så det kan blive genanvendt. Dermed får Holbæk en af de mest omfattende affaldssorteringer i landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det med affaldssortering er ikke nyt i Holbæk. I flere år har borgerne været vant til at sortere i beholdere til restaffald, bioaffald, glas og papir. Men som noget nyt skal borgerne nu også til at sortere metal og plast, så det kan blive genanvendt.

Dermed tager Holbæk Forsyning A/S skridtet videre i forhold til affaldssortering og rykker op i den absolute superliga inden for affaldssortering i landet.

- Det unikke er, at vi går ud og får fat i al den plast, som kommer fra almindelige husstande og genanvender det i stedet for at brænde det, og det er det helt særlige og unikke ved det her, siger Thomas Hopp, som er leder for Kunder og Kommunikation i Holbæk forsyning A/S.

Affaldet genanvendes
Metallet vil blive solgt til skrothandlere, mens plasten vil blive renset, kvast i mindre dele og herefter brugt til nye plastmaterialer. Det er plastfabrikken Schoeller Plast i Regstrup, som skal stå for at genanvende plasten.

- Det vil blandt andet blive brugt til kvartpaller, som vi kender fra detailhandlen, til modulkasser og til mange andre produkter. Det kommer meget an på vores kunders ønsker, vi kan bruge plasten til det meste, så længe det ikke er til fødevaregodkendte emner, siger Jan Bybjerg Pedersen fra Schoeller Plast.

Forsøg var en succes
Nogle beboere har allerede tyvstartet med den nye affaldssortering. For igennem det seneste år har omkring 1000 beboere i Holbæk Østby afprøvet den nye affaldsordning, og det har været en stor succes.

- Jeg synes, det er alletiders, fordi man kan bruge det til at lave andre ting af det, istedet for at det bare bliver smidt ud, siger Else Christoffersen, som har afprøvet den nye ordning.

- Altså sålænge der er et fornuftigt bagland med, hvordan plasten bliver brugt efterfølgende, så synes jeg, det er en smadder god ordning, siger Janne Noack, som bor i Holbæk Østby.

25.000 affaldsbeholdere
Nu bliver ordningen rullet ud til hele 25.000 husstande i Holbæk Kommune. Mandag startede forsyningen med at levere de nye affaldsbeholdere til beboere på Orø, og forsyningen regner med at alle 25.000 husstande har fået den nye affaldsbeholder i midten af december.