Netop vedtaget i Holbæk: Borgere skal komme med forslag til politikerne

I Holbæk Kommune skal det nu blive muligt for borgere at komme med forslag til kommunalbestyrelsen, som de skal stemme om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I fremtiden kan borgerne i Holbæk Kommune bestemme, hvad politikerne skal stemme om.

For onsdag aften indførte et enigt byråd nemlig borgerdrevne forslag. Det betyder med andre ord, at helt almindelige borgere kan få politikerne til at stemme om en sag.

Der er dog lige et enkelt men. Man skal have indsamlet 710 underskrifter for sagen, for det vil komme til diskussion.

- Det, jeg godt kunne ønske mig, det var, at man ikke kom med nogle forslag, som allerede havde været diskuteret i byrådet for eksempel. For så sker der ikke noget nyt i det, men sådan helt nye ting, det synes jeg ville være fint, siger Bent Brandt fra Holbæk.

Kunne du selv finde på at starte en underskriftindsamling?

- Ja – nu skal du ikke spørge mig om hvad, men det kunne jeg godt, siger han.

quote Det er, fordi vi taler så meget om lokaldemokrati og land versus by. Så vi vil jo rigtig gerne have så mange med som muligt

Emrah Tuncer (R), byrådsmedlem

Land versus by

Det er Radikale Venstre, der kommer med forslaget. Foreløbig skal ordningen være en forsøgsordning på to år.

- Det er, fordi vi taler så meget om lokaldemokrati og land versus by. Så vi vil jo rigtig gerne have så mange med som muligt, siger Emrah Tuncer (R), byrådsmedlem i Holbæk Kommune.

- Det her forslag går simpelthen på, at man med 710 underskrifter kan få sat en sag på vores dagsorden i kommunalbestyrelsen. Og jeg synes, det er en fremragende idé, og andre kommuner er også begyndt på det – sågar på Christiansborg.

Nye emner på banen

Men inde på Christiansborg har det vist sig, at man interesseorganisationer fremsætter de her borgerforslag. Kan I risikere det samme her i Holbæk?

- Det er der selvfølgelig en risiko for. Der er også en risiko for, at det er behandlede sager, som kommer op igen, fordi man i lokalområderne måske ikke er tilfredse med kommunalbestyrelsens beslutning, lyder det fra Emrah Tuncer.

- Vi håber selvfølgelig, at vi med forslaget kan få bragt nogle ting på banen, som vi ikke selv havde tænkt over i kommunalbestyrelsen eller som vi har haft en berøringsangst overfor.

I Ringsted har man også indført ordningen med borgerdrevne forslag. Det blev sat i værk den 1. januar i år.


Nyhedsoverblik