¨

Naturfredningsnævn sikrer mørke over Brorfelde

Foto: TV ØST

Der skal ikke tændes lys nær observatoriet i Brorfelde. En fredning beskytter nu videnskaben i området.

Sluk for lyset, tak.


Det er beskeden fra Natur- og Miljøklagenævnet, der har stadfæstet en fredning af jorderne omkring Brorfelde Observatorium.


Området er i øjeblikket landskendt fra DR julekalenderen ’Julestjerner’.Skal sikre mørke af hensyn til videnskabenOmrådet blev dog for nylig sat til salg. For at beskytte området mod at fremtidige ejere opsætter kraftig belysning og andre generende byggerier i området, der kan genere nattemørket og de gode observationsmuligheder, blev 40 hektar omkring observatoriebakken ved Brorfelde derfor fredet.I første omgang vedtog Fredningsnævnet fredningen og nu har Natur- og Miljøklagenævnet stadfæstet fredningen.


 Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.Har stor betydning- Brorfelde er i dag et af Danmarks mørkeste områder på grund af strenge krav til belysning i området, som ellers ville forstyrre udforskningen af nattehimlen. Derfor er det vigtigt og glædeligt at fredningen netop er blevet endeligt vedtaget, så landskabets særlige ’mørke’ værdi bevares intakt, siger Birgitte Bang Ingrisch, fredningsleder i Danmarks Naturfredningsforening.


00:25 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App