Mose skal genoprettes til gavn for både natur og mennesker

Holbæk Kommune og Den Danske Naturfond vil genoprette 100 hektar natur i Store Åmose.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et 100 hektar stort område i Store Åmose skal genopstå.

Holbæk Kommune og Den Danske Naturfond er nemlig gået sammen om et naturgenopretningsprojekt, der skal være til glæde for naturen, klimaet og borgerne.

- Ved at vi får genskabt naturen, får vi stoppet nedbrydelsen af organisk materiale. Dermed løfter vi en samfundsopgave, hvor vi tilbageholder CO2, lyder det fra Mads Jakobsen, der er chefkonsulent i Den Danske Naturfond.

quote Jeg har en drøm om, at det her område bliver udviklet i fremtiden. Jeg mener virkelig, at det er vigtigt, at vi prioriterer naturdagsordenen

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune

- Det er en særlig naturtype, der ikke findes ret meget af på Sjælland og i Danmark, hvor der er nogle særlige arter, der er knyttet til sådan et område - der er forskellige planter og insekter, som vi vil kunne få tilbage.

Store Åmose ligger mellem Holbæk, Sorø og Kalundborg og er med sine 3.000-4.000 hektar Danmarks største lavmose. 

Det glæder borgmesteren i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen (S), at Holbæk Kommune bliver en del af naturprojektet.

- I Holbæk har vi en politisk ambition om, at vi gerne vil være mere grøn, så da vi fik den her henvendelse, blev jeg glad og stolt, lyder det fra borgmesteren.

- Efter vi i mange år har brugt naturen til markdyrkning, er det på tide, at vi giver noget tilbage ved at lave naturgenopretning.

Læs også
Gods vil skabe kæmpe naturområde og ser mod England som forbillede
Læs også
Gods vil skabe kæmpe naturområde og ser mod England som forbillede

Det 100 hektar store område ligger nærmere bestemt ved Ulkestrup Lyng. Naturgenopretningen vil sikre levestederne for en række sjældne dyr og planter. Det gælder blandt andre oddere, traner, havørne og sjældne planter og insekter, der får nye levesteder, når vandet igen er tilbage til mosen.

Men også borgerne vil få glæde af den genoprettede natur.

- Min oplevelse er, at borgerne vil have mere natur, og nu er der plads til mere storslået natur, lyder det fra Christina Krzyrosiak Hansen.

Hun peger også på, at genopretningen af Store Åmose vil kunne skabe mere turisme til kommunen – uden at det går ud over selve naturen.

- Noget af det, vi skal have fundet ud af, er, hvordan der kan være plads til at man eksempelvis kan sove i naturen. Det kan være i shelter, telt eller måske begge. Det skal vi finde ud af med Den Danske Naturfond - så længe det er på naturens præmisser, siger Holbæks borgmester.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Ulkestrup Lyng Store Åmose Jesper Edvardsen (12)
Foto: Den Danske Naturfond

Håber på mere vild natur i fremtiden

Den Danske Naturfond overtager området den 1. januar 2022. Køb og etablering af de 100 hektar natur, forventer fonden vil løbe op i omkring 17 millioner kroner.

Den Danske Naturfond vil ved projektet sikre bedre adgangsforhold for borgerne, så de bedre kan opleve naturen, og så håber den, at der kan blive endnu mere vild natur ved Store Åmose i fremtiden.

- Vi er rigtig glade for at kunne købe de her områder, og er der andre, der vil sælge noget, så er det noget, vi meget gerne vil kigge på, siger Mads Jakobsen.

- Jeg har en drøm om, at det her område bliver udviklet i fremtiden. Jeg mener virkelig, at det er vigtigt, at vi prioriterer naturdagsordenen, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Det er Torbenfeldt Gods, der har solgt de 100 hektar til Den Danske Naturfond.  

Ulkestrup Lyng Store Åmose Jesper Edvardsen (8)
Foto: Den Danske Naturfond
Ulkestrup Lyng Store Åmose Jesper Edvardsen (7)
Foto: Den Danske Naturfond
Ulkestrup Lyng Store Åmose Jesper Edvardsen (2)
Foto: Den Danske Naturfond
Ulkestrup Lyng Store Åmose Jesper Edvardsen (1)
Foto: Den Danske Naturfond

Nyhedsoverblik