Milliardplan skal hjælpe virksomheder og sikre stor gasby fjernvarme

En stor plan for køling af industrimaskiner skal som bonus sikre Holbæk fjernvarme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Holbæk er med sine knap 30.000 indbyggere en stor by i vores region. Det er samtidig også en by, der er kendt for sine mange gasfyr - faktisk er halvdelen af husene i Holbæk Kommune opvarmet med gas.

Det kan dog snart være en saga blot - for en ny plan indebærer, at byen skal sikres billig overskudsvarme som led i en plan om at køle fabrikker i Kalundborg.

Varmen kommer fra de fælles produktionsfaciliteter, som Novo Nordisk og Novozymes har i Kalundborg. De har brug for køling - men i stedet for at lave deres egne individuelle køleanlæg, så skal en investering på 1,4 milliarder kroner nu lave et centralt køle-anlæg i byen.

Her skal koldt havvand sikre kulde til køling på fabrikkerne. Herfra sendes opvarmet kølevand tilbage i systemet - og planen er så at bruge dette varme vand til at lave fjernvarme, der blandt andet skal sendes til Holbæk. Ifølge planerne er der varme nok til 40.000 husstande fra anlægget. Det betyder, at der både er varme til at varme Kalundborg og Holbæk op med overskudsvarmen.

Det oplyser Holbæk og Kalundborg Kommune i en pressemeddelelse.

Mandag klokken 11.00 har kommunen sammen med Kalundborg, Novo Nordisk og Novozymes inviteret til doorstep-interview, hvor de præsenterer projektet.

Michael Hallgreen, Produktionsdirektør Novo Nordisk Kalundborg og formand for Kalundborg Symbiose, Christina Hansen, borgmester i Holbæk, Martin Damm, borgmester i Kalundborg Kommune, Hans-Martin Friis Møller, direktør Kalundborg Forsyning samt Jesper Haugaard, Vice President, Novozymes.
Michael Hallgreen, Produktionsdirektør Novo Nordisk Kalundborg og formand for Kalundborg Symbiose, Christina Hansen, borgmester i Holbæk, Martin Damm, borgmester i Kalundborg Kommune, Hans-Martin Friis Møller, direktør Kalundborg Forsyning samt Jesper Haugaard, Vice President, Novozymes. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kan stå klart om tre år

Det store køleanlæg er en stor ingeniøropgave - men faktisk kan anlægget etableres i løbet af forholdsvis kort tid. Allerede om tre år kan de første dele af systemet være klar. 

- Det er ingen hemmelighed, at situationen med vores varmeforsyning i Holbæk Kommune er uholdbar. Det skal vi have gjort noget ved, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune.

Hun mener, at perspektivet i at opvarme en by med overskudsvarme er meget spændende.

- Udover at frigøre os fra gas, som både er dyrt og svært at få fat i, så vil overskudsvarmen fra Kalundborg være grøn og komme fra en lokal leverandør. Det er en stor opgave, og der er meget logistik, vi skal have på plads, men beslutningen i dag blandt virksomhederne i Kalundborg er et af de første vigtige skridt til at realisere visionen. Nu skal vi arbejde videre på at få løst de øvrige knaster, så borgerne i Holbæk kan få fjernvarme i stuerne, siger borgmesteren.

quote Udover at frigøre os fra gas, som både er dyrt og svært at få fat i, så vil overskudsvarmen fra Kalundborg være grøn og komme fra en lokal leverandør

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk

Anlægget i Kalundborg kan opbygges i etaper, efterhånden som der opstår nye behov. Og det er naturligt at invitere Holbæk med til at løse problemerne, siger Kalundborgs borgmester Martin Damm (V).

- I Kalundborg har vi 50 års erfaring i at tænke bæredygtighed og cirkularitet ind i vores forsyningsstrømme. Derfor er det også helt naturligt at tænke overskudsvarmen som en del af varmeforsyningen. Det er også naturligt at invitere Holbæk til at blive en del af løsningen. Dels er der et klart behov i Holbæk Kommune for mere bæredygtig varme, dels er hele den cirkulære tankegang også blevet en naturlig del af den måde, vi tænker samarbejde på i Kalundborg Kommune, siger han.

Novo Nordisk, Novozymes og Kalundborg Forsyning har planer om en investering på 1,4 milliarder kroner, så de kan lave et centralt køle-anlæg i byen.
Novo Nordisk, Novozymes og Kalundborg Forsyning har planer om en investering på 1,4 milliarder kroner, så de kan lave et centralt køle-anlæg i byen. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Nyhedsoverblik