Massive oversvømmelser i regionen - digehul lappet

Der meldes om oversvømmelser i blandt andet Kalundborg, Holbæk og Nykøbing Sjælland. Et dige er brudt sammen og 50 sommerhuse evakueres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Havvandet stiger og bliver et større og større problem flere steder i regionen. 

I en hel række byer har eftervirkningerne af stormen Bodil skabt oversvømmelser, når havet har oversvømmet havne og andre lavtliggende områder.

Værst er situationen i Isefjorden nær Holbæk, hvor der meldes om en vandstand på 2 meter over normalen. Det betyder, at en række boliger og trafikårer er under vand. Blandt andet er Munkholmbroen oversvømmet.

I Holbæk og Odsherred Kommune tilbyder man nu i et vist omfang hjælp til borgerne med at sikre deres hjem mod oversvømmelserne. Bor man i Odsherred Kommune - og har brug for hjælp til at sikre sit hjem – så prøv at kontakte telefon 5966-6970. Det tilsvarende nummer i Holbæk Kommune er 7236-3636.

Dige brød sammen – sommerhuse blev reddet

I Reersø mellem Kalundborg og Korsør brød diget sammen tidligt fredag aften.

Efter et par timer lykkedes det dog for redningsberedskabet at sætte en prop i hullet i diget igen. Dermed blev 50 sommerhuse syd for Landevejen reddet, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi. 

Redningsberedskabet er netop nu ved at pumpe vand væk fra hullet igen.

Farlig situation

På Twitter advarer Midt- og Vestsjællands Politi borgerne mod at nærme sig de oversvømmede områder.

Vandet kan nemlig have oversvømmet kloaker og dermed være blevet forurenet med farlige bakterier.

Samtidig gør det plumrede vand det svært at se eksempelvis en kaj-kant på en oversvømmet havn. Dermed kan nysgerrige let ende i det kolde vand i en situation, som de ikke kan kontrollere, siger politiet.

Ifølge DMI er situationen i Isefjorden og den tilsvarende situation i Roskilde fjord et sjældent fænomen, da fjordene ikke ofte rammes af stormflod.

Vand bevæger sig sydpå
Fredag morgen var vandstanden især i Rødbyhavn og i Gedser så lav, at færgerme havde svært ved at sejle - men nu løber vandet tilbage i de indre farvande for fuld styrke.

Det betyder, at der kan komme oversvømmelser langs Storebælts-kysten, Lolland og Falster.

Der ventes vandstande på op til 1,5 meter i farvandene.

Vand i Vordingborg

Fire bolig- og sommerhusområder blev i dag også sikret med sandsække. Vordingborg Brandvæsen har blandt andet været i gang ved Storstrømsparken. 

Tilbage i 2006 blev området oversvømmet, da vandstanden steg med 1,78 meter. 

Varslet i dag er på cirka halvanden meter over normal vandstand.

Vandet er også begyndt at fosse ind i de lavtliggende områder blandt andet Ore. Ved Storstrømsparken kan man lige nu hente sandsække. 


Nyhedsoverblik