Marker står stadig under vand - landmændenes pumpestation arbejder på højtryk

Et vådt efterår giver store udfordringer for landmændene på Lammefjorden, medarbejdere på pumpestation kæmper for at dræne markerne.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mere end to måneder før nytår har det i 2019 allerede regnet så meget, som det plejer at gøre på et helt år. 

Som TV2 ØST fortalte tirsdag, kæmper landmændene på Lammefjorden med de store mængder nedbør, hvor både gulerødder og kartofler går tabt på grund af vandet, og risikerer at give et milliontab.

Siden er regnen fortsat. Og landmændene kæmper stadig.

quote Det bedste scenarie er selvfølgelig, at vi får 14 dage med rigtig godt tørvejr

Ole Nielsen, landmand og formand, Lammefjordens Dige- og Pumpelag

- Selvfølgelig påvirker det ens humør, når det regner, og regner og regner, men så snart solen skinner bare lidt, og det begynder at lysne igen, så håber man, siger Ole Nielsen, der er landmand og formand for Lammefjordens Dige- og Pumpelag.

Marker står under vand

To medarbejdere fra den lokale pumpestation har den seneste tid arbejdet på højtryk for at lede så meget vand som muligt væk fra markerne.

Medarbejder fra Audebo pumpestation
Læs også
Efter vådt efterår - kartoffelavlere frygter for høsten på Lammefjorden
Medarbejder fra Audebo pumpestation
Læs også
Efter vådt efterår - kartoffelavlere frygter for høsten på Lammefjorden

Flere steder står afgrøderne dog fortsat under vand, for vejret har ikke været med landmændene på Lammefjorden. Her er gulerødder og kartofler i fare for at blive ødelagt af den meget våde jord.

- Det, der går tabt, det er først og fremmest det, der står under blankt vand, altså rodfrugter, der står under jorden og så blankt vand, de kan ikke holde til det, fortæller landmand Ole Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ole Nielsen er landmand og formand for Lammefjordens Dige- og Pumpelag.
Ole Nielsen er landmand og formand for Lammefjordens Dige- og Pumpelag. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Udover kartofler og gulerødder, der bliver usælgelige af at stå i den våde jord, så har landmændene også problemer med at få høstet den kål, der stikker op af vandet på markerne.

- Der har vi det akutte problem, at vi ikke kan køre med vores maskiner deroppe og høste kålen, men kålen står dog trods alt oven vande. Selve kålhovederne har ikke taget skade, det er mere det praktiske i at komme ud at høste, fortæller formanden.

Håber på flere ugers tørvejr

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) vil vejret blive mere tørt i næste uge, men landmand Ole Nielsen tør ikke glæde sig over de prognoser, før han ser det med egne øjne.

- Vi tror aldrig rigtig på det vejr, før vi har set det. Det er sådan i år, så bare de lover en lille byge, så får vi jo en stor byge, så det er bare seriøst vand, vi får i år, siger han.

Oversvømmede marker på Lammefjorden
Læs også
Efter en regnfuld efterårsferie har vi næsten fået et helt års nedbør
Oversvømmede marker på Lammefjorden
Læs også
Efter en regnfuld efterårsferie har vi næsten fået et helt års nedbør

Digelagets formand håber dog på, at meteorologerne får ret, og at han og de andre landmænd kan se frem til nogle tørre dage.

- Det bedste scenarie er selvfølgelig, at vi får 14 dage med rigtig godt tørvejr, det er jo et ønskescenarie, men altså hver eneste gode tørvejrsdag trækker i den rigtige retning, siger Ole Nielsen, der endnu ikke kan give et tal på, hvor mange afgrøder, der kommer til at gå tabt på grund af det våde vejr. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Audebo Pumpestation drives af Lammefjordens Dige- og Pumpelag.
Audebo Pumpestation drives af Lammefjordens Dige- og Pumpelag. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Jeg kan ikke sætte nogen procenter på, hvor meget, der går tabt, det må tiden vise, for noget går helt tabt, og noget kan reddes, siger han. 

Landbrugsjorden på den inddæmmede Lammefjord drænes for vand gennem to kanalsystemer, hvorfra vandet blandt andet pumpes væk ved Audebo Pumpestation.


Nyhedsoverblik