¨

Makkerpar indsamler briller på plejehjem - skal sendes til Afrika

00:36

Tanja Worsøe (tv.) og Birthe Sørensen tog sammen ned i Louis Nielsen i Holbæk for at overrække de mange briller til butikken. Video: Jacob Bagge - TV2 ØST

I Svinninge har 85-årige Birthe Sørensen sat sig for at indsamle brugte briller på et plejehjem. De skal sendes til Tanzania i Afrika.

- Det er rart at kunne gøre andre mennesker en tjeneste, eller hvad man nu skal kalde det.

Sådan siger 85-årige Birthe Sørensen, efter hun med lidt hjælp har sat en lokal indsamling i gang på Kastaniely Plejecenter i Svinninge, som ligger vest for Holbæk. En indsamling, der er gået langt bedre end forventet.

I de seneste par uger har hun sammen med sin social- og sundhedshjælper Tanja Worsøe samlet nye og gamle briller ind, der ellers bare ville blive liggende i skuffen.

Det er rart at kunne gøre andre mennesker en tjeneste

Birthe Sørensen, beboer, Kastianiely Plejecenter

Nu har de indsamlet 225 briller, som skal sendes sydpå. Brillerne skal nemlig bringe glæde blandt den lokale befolkning i Tanzania i Afrika.

Og Birthe Sørensen er glad for, at de både kan sende børne- og voksenbriller til Afrika.

- Det er udmærket, hvis brillerne kan komme nogen til gode. Det, synes jeg, er fint, siger Birthe Sørensen.

- Jeg håber, at der er en hel masse glade mennesker, der bliver glade for dem og kan bruge dem alle sammen, siger Tanja Worsøe.

Artiklen fortsætter under billedet.

Birthe Sørensen glæder sig over, at nogle mennesker kan få glæde af de mange donerede briller. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Idéen kom ud af en søgning på Google

Hele idéen til indsamlingen startede med Birthe Sørensens egne gamle briller. Dem ville hun gerne give videre. Og efter en hurtig Google-søgning var indsamlingen en realitet.

- Så kom Birthe ud med sine briller en dag og siger, at hun gerne vil aflevere dem til et sted, hvor de har mere brug for dem. Hun havde lige fået nogle nye og ville høre mig, om hun kunne det. Og så sagde jeg, at jeg godt kunne undersøge det, siger social- og sundhedshjælper Tanja Worsøe.

- Så googlede jeg det, og så stod der, at Louis Nielsen tog imod brillerne. Og så gik vi ellers i gang derfra og fik lavet flyers til hele fløjen og slået det op på Facebook. Så tog det bare fart, tilføjer hun.

Det er optikerkæden Louis Nielsen, der sørger for at sende brillerne hele vejen til Tanzania i Afrika. Et tilbud, de har haft siden 2010. Ifølge Louis Nielsen anslås det, at 25 millioner mennesker har problemer med synet i Tanzania.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tanja Worsøe har hjulpet Birthe Sørensen med at indsamle de mange donerede briller. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Men med projektet Giv Syn til Tanzania sørger kæden for at hjælpe fattige tanzaniere med at lave synsprøver og uddele briller til dem. De anslår, at 35.000 har fået glæde af projektet indtil videre.

Både lokale, pårørende og beboere har doneret briller

Tilbage på plejehjemmet i Svinninge har de takket være opslag på plejehjemmet og på Facebook fået en masse mennesker til at donere deres gamle briller til Birthe Sørensens indsamling, fortæller Tanja Worsøe.

Jeg havde ikke regnet med, at vi havde fået så mange. Jeg tænkte, at hvis vi kom op på 50, så var det fint

Tanja Worsøe, social- og sundhedshjælper, Kastaniely Plejecenter

- Alt og alle næsten har været med til at donere deres briller. Det er både kolleger, pårørende og nogle af beboerne, der også har doneret nogle af deres briller. Og jeg har været rundt og hente hos lokale. Folk, der bor rundt i byen, har også været forbi med deres briller, siger hun.

At kvinderne nu står med 225 par briller, havde ingen af dem forventet.

- Det havde vi slet ikke forestillet os, siger Birthe Sørensen.

- Jeg havde ikke regnet med, at vi havde fået så mange. Jeg tænkte, at hvis vi kom op på 50, så var det fint, og så ville det være fedt. Lige pludselig var det over 200. Det var helt vildt, siger Tanja Worsøe.

- Vi er rigtig glade for donerede briller

Fredag kunne makkerparret så aflevere de mange indsamlede briller til den lokale Louis Nielsen i Holbæk.

- Det er vi rigtig glade for. Folk kommer flere gange om ugen med briller, men det er ikke så mange, som vi har fået her, så det er vi rigtig glade for, siger Morten Berner, der er optiker i butikken.

Artiklen fortsætter under billedet.

Torben Sørensen er søn af Birthe Sørensen, og han fortæller, at hun altid gerne har villet hjælpe andre. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Det er langt fra første gang, at den tidligere landmandskone giver sig i kast med at gøre noget for andre. Det fortæller Birthe Sørensens søn Torben Sørensen, der til daglig bor i Kundby.  

- Før i tiden kunne hun lave kaffe til møder, bage kager og køre for andre og så videre. Men det kniber det jo bare med i dag, efterhånden som hun er blevet ældre, og så var det her et rigtigt godt eksempel på, at hun gerne vil hjælpe andre, siger Torben Sørensen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App