Måger terroriserer Holbæk bymidte: - De angriber børn, der går med is, og spiser på udendørsborde på restauranterne

Holbæk bymidte oplever et stigende problem med måger. Derfor har kommunalbestyrelsen afsat flere penge til mågebekæmpelse i den nye budgetaftale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du har planer om at nyde en udendørs frokost eller forkæle dig selv med en is i Holbæk bymidte, skal du være på vagt. Holbæk er nemlig blevet indtaget af skadedyr, og de angriber fra luften.

Over de seneste år er der kommet flere og flere måger til Holbæk bymidte, og der er efterhånden så mange, at det er blevet et decideret problem for borgerne i byen. Mågerne er nemlig ikke bange for mennesker, og de vil gå meget langt for en sprød pommes fritte og en bøf.

quote De angriber børn, der går med is

Michael Suhr (K), kommunalbestyrelsesmedlem, Holbæk Kommune

Selvom mågerne længe har været fast inventar i bybilledet i Holbæk, er problemet nu blevet så stort, at kommunalbestyrelsen har afsat flere penge til mågebekæmpelse i budgettet for 2022. Det er bestyrelsesmedlem Micheal Suhr (K) godt tilfreds med.

- De er på lige fod med rotter i Holbæk, som det ser ud nu. De angriber børn, der går med is, de sætter sig og spiser på udendørsborde på restauranterne, og de skriger fra solen står op, til den går ned, siger Michael Suhr fra Konservative.

I alt er der afsat 50.000 kroner ekstra årligt til mågebekæmpelse. Det betyder, at det årlige budget for mågebekæmpelse nu ligger på 200.000 kroner. Derudover er der sat en million kroner af til nye skraldespande og fysiske tiltag, som skal sørge for at bekæmpe mågernes færden i byen.

Selvom Michael Suhr fra Konservative gerne havde set, at kommunalbestyrelsen havde afsat dobbelt så meget til mågebekæmpelse, er han trods alt glad for, at der bliver lagt mere fokus på området.

- Jeg mener, vi som minimum skal halvere mågebestanden. De sidder på grenene, og så venter de på, man forlader bordet. Så snart man går, så hugger de til, forklarer Michael Suhr.

Nye beboelsesområder flytter mågeproblemet

De skrigende måger har altid været en fast del af himmelbilledet i Holbæk. Det skyldes blandt andet Holbæks tidligere havnemiljø, hvor mågerne nød godt af de fiskekuttere, der kom ind.

Men med de nye beboelsesbyggerier på Holbæk havn har mågerne været nødsaget til at finde nye steder at finde mad. Og her har Holbæk bymidte vist sig at være en sand buffet for de store havmåger.

En anden faktor i det stigende mågeproblem er ifølge Michael Suhr, at udeservering er blevet en populær tendens på cafeer og restauranter i Holbæk.

quote Hvis restauranterne ikke er hurtige til at rydde af, så angriber mågerne med det samme

Michael Suhr. kommunalbestyrelsesmedlem for Konservative, Holbæk

- Hvis restauranterne ikke er hurtige til at rydde af, så angriber mågerne med det samme. Så snart folk rejser sig fra bordet, sidder de der. Man kan ikke engang lige gå ind på toilettet, for så er mågerne der med det samme, forklarer Michael Suhr og tilføjer:

- Det er også et kæmpe problem for restauranterne selv. Det er ikke rart, hvis du sidder med familien, og nabobordet bliver angrebet af en stor havmåge. Så det går jo ud over spisestedernes kunder.

Sprøjtning af æg og hurtig afrydning

Kommunen har før sat ind i kampen mod mågerne, men indtil videre er det ikke lykkedes dem at løse problemet. Man har før prøvet at sprøjte mågeæggene for at mindske bestanden, men det har heller ikke hjulpet nok. Det har dog også kun været reder på kommunale bygninger, man har sprøjtet, hvilket ifølge Michael Suhr ikke er nok til at løse problemet.

- Det handler om at sprøjte flere æg og sørge for, at de ikke kan få noget at spise. Når vi sprøjter alle æggene hele året, er det jo en hel årgang, der ryger der. Og hvis de ikke kan finde mad, flyver de et andet sted hen. Derudover kunne man godt lave et påbud om straks afrydning på restauranterne, siger han.

Læs også
Med høge og geværer skal mågerne nu reguleres i Vordingborg midtby
Læs også
Med høge og geværer skal mågerne nu reguleres i Vordingborg midtby

- Så måske er der nogen, der synes, det er synd for mågerne, men de ved ikke, hvor stort et problem det her er. Mågerne er gået hen og er blevet et kæmpe skadedyrsproblem, mener Michael Suhr.

Kommunalbestyrelsesmedlemmet håber, at man i den nærmeste fremtid kan komme mågeproblemet til livs. Han tror nemlig, det vil skabe et meget bedre byliv og en bedre oplevelse for de besøgende, der nyder en bid mad i Holbæk By.

- Det ville skabe et meget bedre udeklima i Holbæk by. Man skal ikke være nervøs for at gå med madvarer eller sidde at spise på en restaurant, siger Michael Suhr.