Korte åbningstider sætter forældre i umulig situation - men kommunen knokler, forsikrer borgmester

I fire timer kan familien Kannikeskov Madsen få passet sine børn i dagtilbud. Holbæks borgmester siger, at i de fleste tilfælde finder man en løsning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg er frustreret og sur over, at tingene kan fungere i en nødpasning, men når man skal genåbne, så skærper man tiderne. 

Sådan lød det onsdag fra Camilla Lynge, der er en af de forældre fra Slagelse, som efter genåbningen af dagtilbud og skoler, ikke kan få hverdagen til at hænge sammen. For åbningstiderne i institutionerne er for korte til, at det kan hænge sammen med en arbejdsdag. 

quote Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre på mandag

Charlotte Kannikeskov Madsen, Tølløse

Men det er ikke kun i Slagelse Kommune, nogle forældre er i vanskeligheder. For Charlotte Kannikeskov Madsen, der får sine børn passet i en institution i Tølløse i Holbæk Kommune, er åbningstiderne endnu mere indskrænket. Her har institutionen åbent fra klokken 8.00 – 11.15 eller 11.45 – 15.00. 

- Det er ret frustrerende. 

- Det giver ikke et Danmark, der åbner. Tværtimod. Der er ikke nogen medarbejdere, der kan arbejde i så kort et tidsrum. Hvis jeg skulle aflevere børn klokken otte og hente igen 11.45, så ville jeg kunne nå at arbejde en time, siger Charlotte Kannikeskov Madsen.

Hvad gør vi på mandag?

Charlotte Kannikeskov Madsen arbejder som lægesekretær på kræftafdelingen på Roskilde Sygehus. Hendes mand er entreprenør. Ingen af dem er hjemsendt. De kan heller ikke gøre brug af nødpasning som før, da det ophører, når genåbningen træder i kraft på mandag. 

- Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre på mandag. Jeg ved ikke engang, om det er det ene slot om morgenen eller om eftermiddagen, vi kan aflevere på. Men det må blive noget med, at vi på skift arbejder på en eller anden måde, siger Charlotte Kannikeskov Madsen.

 
  Foto: Privatfoto

Hun understreger, at det ikke er en klandring af institutionen. 

- De har bare ikke redskaber nok til at gøre mere. De skal skaffe mere plads til en hel masse børn. De har åbenbart fået meldt 85 procent af børnene tilbage, fortæller hun. 

Borgmester: Børnenes sundhed er det vigtigste

Onsdag delte Holbæk Kommunes borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), et opslag på sin Facebook-side, hvor hun blandt andet skrev: 

- Her til morgen godkendte et enigt økonomiudvalg genåbningsplanen for vores daginstitutioner og skoler. En plan der er med til at sikre, at vi får lavet en så god og sikker genåbning af vores institutioner som muligt. 

Det var en smule for rosenrødt for Charlotte Kannikeskov Madsen.

- Der var ret mange, der skrev, at det hjalp ikke dem noget, fordi de kunne jo ikke have deres børn afsted i så kort tid eller i nødpasning. Det kommenterede jeg så også på, siger Charlotte Kannikeskov Madsen.

VIDEO: Hør statsminister Mette Frederiksen (S) tale om den gradvise genåbning af Danmark.

 

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen har forståelse for, at det kan være svært for mange forældre lige nu.

- Vi står i en situation i Holbæk Kommune, hvor vi er blevet bedt om at genåbne vores daginstitutioner gradvist, og der bliver stillet meget høje krav til, hvordan vi kan åbne dem. De retningslinjer, der er kommet fra Sundhedsstyrelsen, er meget skrappe, og vi følger dem til punkt og prikke. Når vi skal følge dem, skal der være ekstra mange medarbejdere til stede i vores institutioner, siger borgmesteren og fortsætter:

- I Holbæk Kommune har vi bedt alle medarbejdere om at møde på arbejde. Vi knokler virkelig helt vildt meget lige nu for, at vi kan have så mange børn som muligt i daginstitution. Men selvom vi gør det, og selvom vi beder vores medarbejdere om virkelig meget lige nu, så er det ikke muligt at få alle børn passet, selvom vi har et brændende ønske for det. Det er klart, det frustrerer nogle forældre, og det frustrerer også mig. Men omvendt er børnenes sundhed bare det vigtigste. Vi skal passe på dem, og vi skal genåbne forsigtigt, og det er det, vi gør. 

I de fleste tilfælde finder man en løsning

Derfor er Christina Krzyrosiak Hansens appel til de forældre, der står i en svær situation, at de skal tage kontakt til deres daglige leder i deres børns institution, så de i fællesskab kan forsøge at finde en løsning. 

- Jeg er blevet kontaktet af mange forældre i går og i dag, og i rigtig mange tilfælde finder vi en løsning, så forældrene kan være trygge. Det gør vi ikke i alle tilfælde, men i de fleste kan vi finde en løsning, siger borgmesteren. 

Artiklen fortæstter under billedet.

Der mangler hænder til alle de børn, der begynder i institution igen samtidig med at Sundhedsstyrelsens restriktioner er skærpet.
Der mangler hænder til alle de børn, der begynder i institution igen samtidig med at Sundhedsstyrelsens restriktioner er skærpet. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Ifølge Christina Krzyrosiak Hansen er det i de store institutioner, der er udfordringer med, at ikke alle børn kan blive passet. 

- Det er et spørgsmål om, at vi mangler bemanding. Det er ikke den fysiske størrelse eller rengøring. Det er et spørgsmål om mangel på hænder, siger hun. 

Christina Krzyrosiak Hansen siger til TV2 ØST, at hun har bedt lederen om at sikre, at familien Kannikeskov Madsen bliver kontaktet med formålet om at finde en løsning.