Kommuner vil have udsat frist for nyt system til affaldssortering

Et års forberedelse har ikke været nok, mener flere kommuner, der fra 1. juli skal håndtere sorteret affald i ti fraktioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Til sommer skal landets kommuner efter planen være klar til at håndtere affaldssortering i ti forskellige fraktioner hos borgerne.

Det kræver både nye spande og nye skraldebiler, hvilket ifølge en række kommuner og kommunale selskaber er umuligt at få gjort klar inden fristen 1. juli.

quote Det tager tid. Bare en skraldebil tager 14 måneder at få hjem

Annette Vangslev, affaldschef, FORS

Blandt dem er Holbæk Kommune. John Harpøth (DF) formand for Klima- og Miljøudvalget, forklarer til TV2 ØST, at man her ikke ser sig i stand til at kunne sortere i ti fraktioner fra 1. juli, sådan som det fremgår af aftalen fra sidste sommer.

- Det er et stort logistikarbejde generelt, forklarer John Harpøth, der gør det klart, at Holbæk Kommune ikke når at blive klar.

- Det kan vi ikke opfylde.

Bør udsætte frist

Holbæk Kommune er derfor medunderskriver på et brev, som over 20 kommuner og kommunale selskaber er gået sammen om at sende til miljøminister Lea Wermelin (S).

I brevet opfordrer kommunerne miljøministeren til at udstede en generel dispensation fra kravet om fuld implementering af de ti fraktioner per 1. juli 2021.

- Det er voldsomt problematisk at stille borgerne i udsigt, at nye ordninger vil stå klar over hele landet næste sommer, når det rent fysisk ikke kan lade sig gøre, står der blandt andet i brevet.

Det er et stort logistikarbejde generelt at blive klar til at kunne sortere i ti affaldsfraktioner fra 1. juli, forklarer John Harpøth (DF) formand for Klima- og Miljøudvalget.
Det er et stort logistikarbejde generelt at blive klar til at kunne sortere i ti affaldsfraktioner fra 1. juli, forklarer John Harpøth (DF) formand for Klima- og Miljøudvalget. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir – TV2 ØST

Foruden Holbæk er også Slagelse og Vordingborg kommuner her fra regionen med i henvendelsen til ministeren.

Og hos FORS, der står for affaldshåndteringen i Holbæk Kommune, er affaldschef, Annette Vangslev, enig i kritikken af tidsplanen.

- Du sætter ikke bare en beholder ud – du skal planlægge, du skal have indkøbt, du skal have udbud – det tager tid. Bare en skraldebil tager 14 måneder at få hjem, siger hun og henviser til, at aftalen faldt på plads i juni sidste år, hvilket har givet kommunerne lidt over 12 måneder.

Annette Vangslev, affaldschef i FORS, havde gerne set meget mere dialog med borgerne i den fremtidige affaldssortering, men det er der ikke tid til, som landet ligger lige nu. - Det, synes vi, er rigtig ærgerligt, siger hun.
Annette Vangslev, affaldschef i FORS, havde gerne set meget mere dialog med borgerne i den fremtidige affaldssortering, men det er der ikke tid til, som landet ligger lige nu. - Det, synes vi, er rigtig ærgerligt, siger hun. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir – TV2 ØST

- Planlægningen er startet, det er ikke sådan, vi har siddet og ventet. Men vi går ikke ud og køber 25.000 beholdere, uden der ligger en arbejdsbekendtgørelse og en vejledning i, hvad vi skal gøre.

quote De kommuner, som ikke kan overholde fristen, må prøve at søge dispensation

Mette Gjerskov (S), miljøordfører

Annette Vangslev vurderer, at meget få kommuner vil kunne overholde fristen.

Kræver den dobbelte tid

Hos regeringspartiet mener man dog, at kommunerne netop har haft god tid til at forberede sig på det nye affaldssorteringssystem:

- Vi lavede faktisk den politiske aftale helt tilbage i juni sidste år. Derfor har man godt været klar over, at der var noget på vej i forhold til affaldssortering. Vi har også meldt klart ud, hvad det er for nogle fraktioner, der skal sorteres i, siger miljøordfører Mette Gjerskov (S).

Hun opfordrer kraftigt kommunerne til at steppe op og blive klar til tiden.

- De kommuner, som ikke kan overholde fristen, må prøve at søge dispensation. Men jeg vil virkelig opfordre til, at alle lægger sig i selen, fordi vi kommer allesammen til at levere på klimaet.

Både Holbæk Kommune og FORS understreger, at man bakker op om den nye skraldeordning, men at man har behov for mere tid.

Af brevet til ministeren fremgår det, at kommunerne mener, det vil tage mellem 21 og 31 måneder at sikre fuld implementering mod de 12, der er lagt op til fra aftalen faldt på plads.