Holbæk Sygehus fra bund- til topplacering med akut kejsersnit

Læger og jordemødre har sammen fundet en løsning for at nå målet om, at 95 procent af kejsersnit på Holbæk Sygehus bliver lavet inden et kvarter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Far må fremover blive på fødegangen, hvis mor skal køres til kejsersnit på en operationsstue på Holbæk Sygehus.

For når et barn skal fødes med akut kejsersnit, skal det gå stærkt. Men Holbæk sygehus har hidtil ikke opfyldt målet for, hvor lang tid, der må gå.

Hvis mor eller barn er i overhængende livsfare, skal barnet ud med kejsersnit indenfor maksimalt 15 minutter. Det skete kun i færre end hvert femte tilfælde på Holbæk Sygehus i perioden september 2013 til august 2014.

- Der er nogle ganske få situationer, hvor vi vurderer, at barnet er truet og kan risikere at blive rigtigt dårligt og dø, hvis ikke vi foretager et kejsersnit inden for 15 minutter, siger ledende overlæge i gynækologi, Lone Krebs, til DR Sjælland.

For at nå målet om, at 95 procent af kejsersnit på sygehuset bliver lavet inden for tidsgrænsen, gik læger, jordemødre og sygeplejersker sammen om at finde løsninger.

- Det viste sig for eksempel, at der blev brugt for lang tid på at lade faren følge med den fødende over på operationsgangen. Nu bliver han fulgt over senere, fortæller ledende oversygeplejerske, Melinda Frandix til DR Sjælland.

I dag gennemføres samtlige af de mest akutte kejsersnit på Holbæk Sygehus indenfor 15 minutter, og 92 procent af de lidt mindre akutte kejsersnit gennemføres indenfor tidsgrænsen på 30 minutter.