Hjemmehjælpere viser ikke straffeattest

Holbæk Kommune indhenter ikke straffeattester på nye hjemmehjælpere - og de er ikke de eneste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Halvdelen af landets kommuner indhenter ikke straffeattester, når de ansætter hjemmehjælpere. Det viser en rundspørge foretaget af TV 2 | NYHEDERNE.

Undersøgelsen viser samtidig, at kommunerne de sidste to år har fyret mere end 225 hjemmehjælpere for pligtforsømmelser og ulovligheder - heriblandt mindst 30 for tyveri.

Hos Ældresagen opfordrer man nu alle landets kommuner til at indhente straffeattester ved nyansættelser indenfor hjemmeplejen:

- Det er vigtigt, at kommunerne sørger for at forebygge og tjekke, at der ikke kommer nogen brodne kar ind i hjemmehjælperkorpset. Det er afgørende, at der er et 100 procent tillidsforhold mellem de svækkede ældre og det plejepersonale der kommer ind ad døren i deres private hjem, siger chefkonsulent Olav Felbo fra Ældresagen.

Holbæk er en af de kommuner, der har valgt ikke at tjekke straffeattester på hjemmehjælperne. Det sker på trods af, at kommunen de sidste to år haft fire sager, hvor en hjemmehjælper er afsløret i at stjæle fra en borger.

En af de ældre det gik ud over var 80-årige Knud Nielsen. Han fik stjålet sit hævekort og sin pinkode og efterfølgende blev der hævet 9.000 kroner på hans konto.

- Vi tager det selvfølgelig dybt alvorligt, at der er fire borgere, der har været udsat for kriminelle handlinger fra vore medarbejdere. For dem skal man kunne have tillid til, siger kommunaldirektør Hans Søie fra Holbæk Kommune.

Kommunen vil nu overveje om man skal ændre politik på området.