Her skal hunde lære at søge efter ting i havet

Hundetræningsklubben SearchHouse vil fremover uddanne civile vandsøgningshunde på Holbæk Marina.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Saga er tre og et halvt år gammel og på gyngende grund. For det, hun skulle bruge sin søndag formiddag på, har hun aldrig prøvet før.

- Hun skal lære at finde ting, der er under vandet ude i havet, fortæller Tanja Benn, der er hundeinstruktør i SearchHouse.

Sammen med hundetræningsklubben SearchHouse befandt Saga sig i dag på Holbæk Marina for at fremvise en ny båd. Her kunne interesserede komme forbi og høre om de muligheder, der er for at træne sin hund til at finde alverdens ting både i og under vandet.

Søndag var første gang, at Saga søgte fra en båd.
Søndag var første gang, at Saga søgte fra en båd. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Idéen opstod for fem år siden, da jeg hørte om den første vandsøgshund. Det var nogle franske hunde, som var trænet til at finde hvallort. Jeg synes, at det var så fascinerende, at man kunne det, forklarer indehaver og hundeinstruktør i SearchHouse, Johnny Bastian.

Med støtte fra Holbæk Marina er det fremover muligt at træne og uddanne certificerede vandsøgningshunde i Danmark. Derfor har SearchHouse indkøbt en ni meter lang båd, der skal være base for uddannelsen af de civile vandsøgningshunde.

- Vi har i SearchHouse lavet en specialsøgsuddannelse, hvor vi uddanner hunde og hundeførere til at finde ting på jorden og nede i jorden. Det her er en naturlig overbygning for de hunde, der nu snart er uddannet, at gå videre med at kunne søge på vand.

Læs også
Sjælden krokodille har fået unger - skal sendes til Cuba
Læs også
Sjælden krokodille har fået unger - skal sendes til Cuba

Bliver ikke politihund

Der kom for alvor fokus på vandsøgningshunde under eftersøgningen af Kim Wall tilbage i år 2017, hvor en svensk hund fandt ligdele på 10-12 meters dybde i Køge Bugt. Men Johnny Bastian understreger dog, at uddannelsen hos SearchHouse ikke er målrettet politihunde.

- Politiet har jo deres egne hunde og deres egne både. Det her er for alle andre, og det er ikke myndighedsorienteret, siger hundeinstruktøren.

Johnny Bastian er instruktør i miljø, spor og specialsøg.
Johnny Bastian er instruktør i miljø, spor og specialsøg. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Grundidéen er derfor heller ikke at skulle ud og lede efter forsvundne personer, men derimod at lede efter ting, som har forskere og biologers interesse.

- Man kan finde alger for eksempel, man kan finde forureningskilder og mange andre ting. Man kan faktisk finde det samme i vand, som man kan på land.

Det tager omkring et halvt til et helt år for en i forvejen uddannet hund og hundefører at blive certificeret som vandsøgningshund.


Nyhedsoverblik