Gravid kvinde dræbt foran plejecenter - nu er retssagen i gang

En mand og en kvinde er tiltalt for at stå bag drabet på en gravid plejehjemsansat i Holbæk i november 2022. Også kvindens barn døde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 37-årige sosu-assistent havde netop fået fri. 

Klokken var omkring 23.10 den 3. november, da kvinden gik de få meter ud til sin bil, der holdt på parkeringspladsen foran Plejecenter Samsøvej i Holbæk, hvor hun arbejdede. 

Den afghanske kvinde, der var gravid i 26. uge, var på vej ud til sin bil, da hun blev overfaldet og stukket ihjel med en kniv.

Ifølge anklagemyndigheden var det en i dag 25-årig afghansk mand, der i mørket ventede på, at kvinden fik fri og slog hende ihjel.

I anklageskriftet står det beskrevet, at manden tildelte den gravide kvinde adskillige knivstik i lunge, hjerte, lever, tarme og livmoderen.

Barnet overlevede ikke

En kollega til kvinden forsøgte at afværge drabet, men måtte opgive. I stedet ringede hun til alarmcentralen. 

Politiet ankom fem minutter efter, de havde modtaget alarmopkaldet og påbegyndte med det samme livreddende førstehjælp. 

Skaderne var dog så omfattende, at  den 37-årige kvindes liv ikke stod til at redde, selv om hun blev bragt til Holbæk Sygehus. 

Den lille dreng, hun bar i maven, blev forløst ved akut kejsersnit, han overlevede i knap fem dage på Rigshospitalet, hvorefter han, som følge af den tidlige fødsel, døde.

Læs også
Anklager om drab på gravid kvinde: - Det er et fuldstændig bestialsk drab
Læs også
Anklager om drab på gravid kvinde: - Det er et fuldstændig bestialsk drab

Den 25-årige mand, der nu er tiltalt for at have udført knivdrabet, skal tirsdag stilles for et nævningeting i Retten i Holbæk. På tiltalebænken sidder ligeledes en 34-årig kvinde, der er tiltalt for medvirken til drab. 

Ifølge anklagemyndigheden planlagde de to tiltalte i forening drabet. De er begge afghanske statsborgere og havde en relation til den dræbte kvinde.

Mødtes i Holbæk på dagen for drabet

Ifølge anklageskriftet gav den 34-årige tiltalte kvinde blandt andet den 25-årige mand oplysninger om, hvornår den gravide kvinde fik fri fra arbejde, og hvor hun arbejdede, ligesom de to nu tiltalte mødtes i Holbæk på dagen for drabet. 

Senere samme dag tog manden ifølge anklagemyndigheden flere gange til plejecenteret, hvor han ventede.

I mellemtiden var de i hyppig kontakt via beskedtjenesten WhatsApp. I anklageskriftet kan man læse, at den sidste besked imellem dem blev sendt kl. 23.05, umiddelbart inden det brutale knivoverfald på den gravide kvinde.

Den 8. november 2022 – altså fem dage efter drabet – blev begge tiltalte fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Holbæk. De nægtede sig begge skyldige, men har siddet varetægtsfængslede lige siden.

Den 25-åriges tidligere forsvarer, Jens Klokhøj, har i forbindelse med et retsmøde oplyst, at hans klient havde svært ved at svare på politiets spørgsmål.

- Han er analfabet, kan ikke læse og forstår ikke tal. Det er vanskeligt for ham, når han skal forklare en masse om, hvad der er sket, og skal forholde sig til, hvor han har været, sagde Jens Klokhøj dengang til TV2 ØST.

Video: Det brutale drab på en 37-årig kvinde chokerede flere borgere i Holbæk i november:

Påstand om udvisning

Ifølge specialanklager Anja Lund Liin er et barn i Danmark først juridisk beskyttet fra tidspunktet for fødslen. 

Eftersom drengen døde på grund af det, der blev ham påført inden fødslen, og dermed inden han opnåede juridisk beskyttelse, kan der ikke rejses tiltale for drabet på ham. 

Derfor er den 25-årige mand og den 34-årige kvinde udelukkende tiltalt for drab og medvirken til drab på kvinden og ikke på barnet.

Læs også
Mand og kvinde tiltalt for at have planlagt drab på gravid
Læs også
Mand og kvinde tiltalt for at have planlagt drab på gravid

I forbindelse med efterforskningen af sagen har Midt- og Vestsjællands Politi efterlyst to yngre mænd, der blev set løbe fra stedet ved gerningstidspunktet. 

Det har været politiets opfattelse, at de to mænd havde planer om at begå indbrud i området omkring Samsøvej, hvor plejecenteret ligger, og at de tilfældigt blev vidner til drabet på den gravide kvinde. Politiet lovede derfor frit lejde til de to mænd, der efterfølgende har meldt sig.

Anklagemyndigheden går foruden straf efter, at kvinden bliver frakendt retten til at arve den afdøde. Der er desuden en påstand om udvisning af Danmark for begge tiltalte.

Sagen er berammet til otte retsdage og forventes afsluttet i starten af november.


Nyhedsoverblik