Gammelt slot solgt - det skal stedet bruges til

Der skal igen være undervisning på Sølyst i Jyderup efter slottet har fået nye ejere.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tag din uddannelse på et gammelt slot.

Det lyder som noget fra Harry Potter, men det er det ikke.

quote Sølyst er ikke bare en bygning, men en del af Jyderups og Holbæk Kommunes historie

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune

Det er derimod elever på Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelser, også kaldet TAMU, der kan se frem til at blive undervist i lokaler på lystslottet Sølyst i Jyderup.

TAMU har nemlig købt slottet af fonden Sølyst.

Billedet stammer fra 1956.
Billedet stammer fra 1956. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto

- Når vi forhåbentlig har fået de nødvendige godkendelser i hus, skal vi i gang med at ombygge Sølyst til uddannelsessted og kostskole med 25-30 værelser, siger TAMU’s direktør, Peter Staun Kastholm.

- Det vil ske i respekt for både Sølysts kulturhistoriske værdi og den smukke natur, der omgiver ejendommen.

Højskoletanken skal leve videre

Sølyst blev opført i 1856 og er tegnet af arkitekt Vilhelm Tvede. 

Jyderup Højskole har blandt andre holdt til på slottet, men de måtte dreje nøglen om i 2022 på grund af økonomiske udfordringer.

Peter Staun Kastholm, direktør for TAMU.
Peter Staun Kastholm, direktør for TAMU. Foto: TAMU

Og det har været vigtigt for sælgeren af Sølyst, Fonden Sølyst, at den nye ejer vil kunne varetage nogle af de samme interesser som højskolen.

- Det har i salgsprocessen betydet meget for os, at de fremtidige aktiviteter skulle ligge i forlængelse af højskoletanken. Det synes jeg vi har opnået ved at sælge til TAMU, siger Knud Vilby, der er formand for Fonden Sølyst.

En del af historien

TAMU har givet udtryk for, at Sølyst skal være til glæde for hele Jyderups befolkning med forskellige tilbud med fokus på både natur og kultur.

Har både været kvinde- og børnehjem

  • Sølyst er tegnet af Vilhelm Tvede og opført i 1856 som et jagtslot med udsigt over Skarresø.

  • De første mange år var Sølyst i privat eje. I 1941 solgte Grevskabet Lerchenborg Sølyst til Socialministeriet, der etablerede et hjem for enlige kvinder samt mødre med børn.

  • I 1952 ændredes kvindehjemmet til et børnehjem. I 1977 blev børnehjemmet overdraget til det daværende Vestsjællands Amt, som drev børnehjemmet i 10 år.

  • I 1991 blev Sølyst købt af Tornved Kommune, der fra 1994 udlejede det til kursus- og højskolevirksomhed. Ved kommunesammenlægningen i 2007 overgik ejerskabet til Holbæk Kommune.

  • I 2012 blev Jyderup Højskole grundlagt på Sølyst. Højskolen åbnede sig med Poul-Henrik Jensen som forstander mod byen og blev tillige et lokalt kulturcenter.

  • I 2019 købte Fonden Sølyst ejendommen af Holbæk Kommune.

  • I 2022 lukkede Jyderup Højskole, og Sølyst er nu udlejet til Holbæk Kommune til indkvartering af ukrainske flygtninge. De ukrainske flygtninge vil indtil videre kunne blive boende på Sølyst, men i forbindelse med den lejeaftale med Holbæk Kommune, som TAMU har overtaget ved købet af Sølyst, er det aftalt, at kommunen skal finde en alternativ indkvarteringsmulighed senest den 31. maj 2025. Ukrainerne vil blive varslet i god tid – uanset om der er fundet frem til en alternativ indkvartering pr. 31. maj 2025 eller på et tidligere tidspunkt.

Kilder: Holbæk Kommune, TAMU.

Derudover vil de også stille lokaler til rådighed for det lokale foreningsliv.

- Jeg er rigtig glad for TAMU’s klare intention om, at Sølyst også fremover skal spille en rolle i lokalsamfundet, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune.

Billedet af Sølyst stammer fra 1937.
Billedet af Sølyst stammer fra 1937. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto

- Sølyst er ikke bare en bygning, men en del af Jyderups og Holbæk Kommunes historie. Aktiviteterne bliver lidt anderledes end hidtil, men det vil stadig være et aktivt og levende hus, tilføjer borgmesteren.

Det er planen, at der skal være plads til at undervise 60-65 elever i uddannelsesretningerne naturbrug, bygningsservice, kantine og turisme.


Nyhedsoverblik