Fyret rengøringsassistent: Firma ville undgå gamle medarbejdere

En af de 80 fyrede rengøringsassistenter fra Holbæk fortæller, at det nye firma informerede hende om, at de ville undgå for mange af de gamle medarbejdere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I hjemmet i Svinninge har Mette Pedersens hverdag med søn Matti ændret sig markant.

- Jeg mangler at komme afsted, og jeg skal passe meget på ikke at gå i stå, fortæller hun.

Mette Pedersen måtte nemlig i februar vinke farvel til jobbet som rengøringsassistent efter seks år på Svinninge Skole.

- Det har jeg det rigtig skidt med. Jeg savner det der med at komme afsted om eftermiddagen, komme op og snakke med børnene og forskellige ting, siger hun.

100 blev fyret - 20 hyret af nyt firma

Hun står ikke alene for i alt blev 100 medarbejdere fyret, da kontrakten mellem Forenede Service og Holbæk Kommune udløb.

Til gengæld kom hun til en jobsamtale hos kommunens nye rengøringsfirma Alliance+.

- Han fortæller mig, at de ikke må ansætte flere på skolen i selve kommunen, for så bliver det en virksomhedsoverdragelse, og det vil de helst undgå, forklarer Mette Pedersen.

Alliance+ har kun valgt at genansætte omkring 20 ud af de 100 ledige medarbejdere, da de overtog rengøringen 1. marts. Og det undrer 3F.

Rengøringsfirmaet fortæller, at de blot har forsøgt at stille det bedste hold.

- Det synes jeg er meget fair, men spørgsmålet er, hvordan man kan vælge folk fra, der har været ansat i så mange år - og ikke haft problemer med at gøre det, de skulle gøre. Hvorfor kan de ikke høre med på det bedste hold. Det forstår vi ikke, siger Birgit Jørgensen, der er faglig sekretær hos 3F i Holbæk.

3F: Det ligner et forsøg på at undgå virksomhedsoverdragelse

Hos 3F har de - ligesom Mette Pedersen - en mistanke om at Alliance+ ikke har lyst til at overtage de mange medarbejdere. Så vil der nemlig være tale om en virksomhedsoverdragelse, og den sikrer, at medarbejderne bevarer deres anciennitet, løn- og ansættelsesvilkår som førhen.

- Vi undrer os over, at der er så mange, der har søgt deres egne stillinger, som er blevet valgt fra af en eller anden årsag. Og at man vælger at ansætte så mange helt nye, fortæller Birgit Sørensen.

- Vi skelner ikke, når vi ansætter

Hos Alliance+ forstår de ikke kritikken.

- Vi skelner ikke, når vi ansætter til sådan en opgave, hvor folk har været ansat før. Vi vil gerne løse opgaven så godt som overhovedet muligt, forklarer Nicholas Brace Olsen, der er administrende direktør i Alliance+, og fortsætter.

- Jeg ved ikke, hvor mange der har været ansat på den tidligere kontrakt. Det er et forhold mellem den tidligere leverandør og Holbæk Kommune Så den indsigt har jeg ikke.

Holbæk Kommune: Nyt firma har ingen forpligtelser

I Holbæk Kommune kan de godt forstå Mette Pedersen og hendes kollegers situation.

- Jeg synes, det er forfærdeligt for de 80 mennesker. Men sådan er det, som jeg forstår det, når det er anden gang man udliciterer. Så har firmaet ingen forpligtelser til at overtage de gamle medarbejdere, forklarer Ole Brockdorff (Soc. Dem), der er byrådsmedlem.

I Svinninge har Mette Pedersen et ønske for fremtiden.

- At jeg stadig kunne tage min cykel og køre på arbejde om eftermiddagen, det er vel det der holder en i gang, siger hun.

3F fortæller, at de har forsøgt at komme i kontakt med Alliance Plus for at tale om sagen. Men uden held indtil videre.