¨

Forbrugerne jubler - men Black Friday gør ondt på små butikker

Kasseapperaterne er rødglødende til Black Friday, som forbrugerne har taget til sig. Men dagen kan være svær for de mindre butikker.

00:55

VIDEO: Der er tryk på i Power-butikken i Holbæk. Men nogle kunder har lidt blandende følelser for dagen. Video: Tina Mortensen - TV2 ØST

For nogle er Black Friday lig med ressourcespild, hovedløst forbrug og materialisme. Men i Holbæk har Simon Nielsen en fest. Han er nemlig varhuschef i elektronikkæden Power, og foran butikkens døre stod der omkring 30 mennesker i kø, da dørene åbnede klokken 8 fredag morgen.

- Det er fuldstændig fantastisk. Vi har mange glade kunder ude hos os, så det er skønt. Der er masser af mennesker, siger Simon Nielsen fredag formiddag.

Senere på dagen forventes der endnu flere kunder, efterhånden som folk får fri fra arbejde. Derfor er der ekstra mange på arbejde i dag til at hjælpe kunderne med at finde de rigtige computere, telefoner og fjernsyn.

Artiklen fortsætter under billedet

Varehuschef Simon Nielsen åbnede fredag for det, der tegner til at blivePower-butikken i Holbæks travleste dag i år. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Kunde: - Det er et tosset samfund

Det er især computere og telefoner, kunderne i Power leder efter. Det gælder blandt andet Finn Højland fra Holbæk, som har sparet et par tusinde kroner på en ny telefon. Besparelsen er rar at få, men alligevel giver dagen lidt modstridende følelser.

Det er et tosset samfund, men sådan er virkeligheden

Finn Højland, Holbæk

- Et eller andet sted synes jeg, det er mærkeligt, at vi skal forbruge for, at alting kan vækste og gøre ved. Det her er en af de dage, hvor der bliver brugt en masse penge – sikkert også på en del ting, der ikke er nødvendige.

Artiklen fortsætter under billedet

Finn Højland er glad for at spare penge, men har lidt blandede følelser om den store forbrugsfest. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Hvad tænker du om det?

- Det har jeg det da skidt med. Det er et tosset samfund, men sådan er virkeligheden, og jeg tror ikke, vi kan bremse det, siger Finn Højland.

Mere begejstret er Poul Skjoldemose. Han bor i Ballerup ved København og her derfor været på lidt af en køretur til formiddag. Butikkerne i Københavnsområdet havde nemlig udsolgt af det 49 tommer store Panasonic-fjernsyn, han var på jagt efter - men han fandt det i Holbæk. Prisen lød på 2.200 kroner, mens det normalt koster 4.900. En god besparelse, synes Poul Skjoldemose.

- Der skal jo sælges, og folk skal bruge deres penge. Andet kan jeg ikke sige. Det er en forbrugsverden, vi lever i. Sådan er det, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Poul Skjoldemose er kørt hele vejen fra Ballerup til Holbæk, men er i strålende humør efter at have sparet nogle tusinde kroner på et tv. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

En skidt dag for små butikker

I store butikscentre som Næstved Storcenter, Holbæk Mega Center og Ringsted Outlet er Black Friday lidt af en festdag, hvor kunder i tusindvis jagter tilbud fra store kædebutikker. Men i de mindre detailbutikker er stemningen ofte lidt blandet. Det mener Jens Birkholm, som er direktør i brancheforeningen Dansk Detail, der repræsenterer mange af de mindre, lokale butikker.

Vil du have lokale butikker i morgen, er du nødt til at bruge dem i dag

Jens Birkeholm, adm. direktør i Dansk Detail

- Meldingen fra mange af butikkerne er, at Black Friday er en udfordring. Det er den især i år, fordi den falder på en lønningsdag så tæt på december. Det betyder, at den napper en stor del af den traditionelle julehandel, siger Jens Birkholm.

Ifølge Jens Birkholm virker det for nogle butiksejere helt hul i hovedet at sælge varerne med så store rabatter netop nu, hvor man måske kunne få forbrugerne til at betale fuld pris for netop den gave, deres nære ønsker sig. Alligevel føler mange mindre butikker sig presset til at gå med på Black Friday-bølgen, fordi de ellers ville tabe store dele af deres omsætning til de store kæder, forklarer Jens Birkholm.

Artiklen fortsætter under billedet

Store kæder som for eksempel Power kan give klækkelige rabatter. Men små, selvstændige butikker kan have svært ved det samme. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Husk de lokale

Selvom mindre butikker går med til at give særlige rabatter på Black Friday, tjener de alligevel mindre end de store kæder. 

- De store kæder køber så stort ind, at de kan presse leverandøren til at betale en del af den rabat, du og jeg får som forbruger. Det kan du bare ikke som en lille detailbutik, siger Jens Birkholm.

Han råder derfor forbrugerne til at huske deres lokale butikker, når der skal købes ind til jul - og for så vidt også resten af året.

Hvis ikke det allerede var opfundet, ville jeg gerne være det foruden

Ib Elberg, ejer af Din Tøjmand i Faxe

- Vil du have lokale butikker i morgen, er du nødt til at bruge dem i dag. Det nytter ikke noget, at vi forlader de lokale butikker, når der skal købes stort ind i julemåneden. Det kan de ikke leve af, siger Jens Birkhom.

Stor rabat i Faxe

Selvom det især er regionens større byer og store varehuse, der trækker kunder, er der også travlt i en mindre by som Faxe. Det fortæller Ib Elberg, som driver butikken Din Tøjmand i Faxe by og er formand for Faxe Erhvervsforening.

- Det er en dag, hvor du ikke kan finde en parkeringsplads i Faxe. Det er usædvanligt, for vi har 280 gratis parkeringspladser i Faxe by, siger Ib Elberg.

Artiklen fortsætter under billedet

Ib Elberg fra Din Tøjmand i Faxe ville egentlig gerne være Black Friday foruden. Men forbrugerne forventer rabatter - og så må man være med. Arkivfoto. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Han har indkaldt to ekstra medarbejdere til dagen, hvor lokale på jagt efter herretøj kan få 50 procent rabat på en række udvalgte varer, ligesom der er 20 procent rabat på resten af butikken. Butiksejeren tør ganske enkelt ikke at lade være, fordi kunderne så ville finde andre steder at handle.

- Hvis ikke det allerede var opfundet, ville jeg gerne være det foruden. Så ville jeg helst bare have vores normale, gode julehandel. Men når det er dét, forbrugerne vil have, må vi jo være med, erkender Ib Elberg.

Det kan dog kun lade sig gøre at give så store rabatter, fordi Ib Elbergs butik er en del af Din Tøjmand-kæden, som køber ind for omkring 80 butikker og derved kan presse leverandørerne ned i pris. Stod han alene, var det umuligt, mener Ib Elberg.

- Det kunne ikke lade sig gøre. Ikke med mindre jeg ville sælge med tab, og det vil man jo ikke, hvis man er en normal forretningsmand, siger Ib Elberg.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App