Flere studiepladser rykkes til provinsen - men i Holbæk har ny uddannelse allerede succes

Regeringen vil oprette flere studiepladser udenfor de store byer. I Holbæk klarer den nye finansøkonomuddannelse sig godt, men det var ikke folketinget, der skubbede den i gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Iklædt jakkesæt og slips kommer en glad Marcus Ian Petersen ud fra sit værelse i Holbæk.

- Jeg fik 12!

Den sidste online eksamen er overstået for den 23-årige studerende, der dermed har afsluttet en to-årig finansøkonomuddannelse. 

- Det er super rart at være færdig, siger han, efter hans tvillingebror, Jacob Petersen, har lykønsket ham.

Forældrene får nyheden over telefonen, og Jacob henter en flaske champagne i køleskabet.

- Det skal jo fejres!

Marcus Ian Petersen har gået på det første hold, der begyndte på uddannelsen til finansøkonom i Holbæk i 2019.

quote Jeg kommer her fra området, så det var bare mere ideelt at tage den i Holbæk

Marcus Ian Petersen, nyudklækket finansøkonom

Uddannelsen er en uddannelsesstation, der hører under finansøkonomuddannelsen i Næstved. Da Marcus Ian Petersen besluttede sig for at tage uddannelsen, var Næstved slet ikke i hans overvejelser.

- Jeg havde regnet med at skulle søge ind i København, men så så jeg nogle events, der handlede om, at der måske ville blive oprettet en finansøkonomuddannelse i Holbæk. Jeg kommer her fra området, så det var bare mere ideelt at tage den i Holbæk, hvor jeg kan komme i skole på nogle minutter i stedet for, at det skal tage en time hver vej.

Det ser ud til, at andre har haft det ligesom Marcus Ian Petersen. Fra 2016-2018 var der årligt fire elever fra Nordvestsjælland, der gik på finansøkonomuddannelsen i Næstved.  

Da uddannelsen åbnede i Holbæk i 2019, blev 27 unge optaget, året efter var det 35.

Jacob og Marcus Petersen efter Marcus' sidste eksamen på finansøkonomuddannelsen.
Jacob og Marcus Petersen efter Marcus' sidste eksamen på finansøkonomuddannelsen. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Lokalt samarbejde førte til ny uddannelse

At finansøkonomuddannelsen blev en realitet i Holbæk skyldes et godt samarbejde mellem Holbæk Kommune, Erhvervsakademi Zealand og det lokale erhvervsliv i og omkring Holbæk.

- Holbæk Kommune har lavet et stort benarbejde forinden og har også i forbindelse med etableringen af Holbæk Uddannelses- og Studiecenter, HUSC, kastet mange ressourcer i det, både personaleressourcer men også lokaleressourcer. De ombygger og udbygger den gamle kaserne, så vi har fået meget fine forhold, siger Jan Mandrup, studieleder på Erhvervsakademi Zealand.

Studieleder på Zealand, Jan Mandrup roser Holbæk Kommune for sit engagement i at få uddannelser til Holbæk.
Studieleder på Zealand, Jan Mandrup roser Holbæk Kommune for sit engagement i at få uddannelser til Holbæk. Foto: Line Strand - TV2 ØST

På et pressemøde for nyligt annoncerede regeringen, at den vil oprette flere studiepladser udenfor landets største byer – heriblandt en arkitektuddannelse i Kalundborg og en pædagoguddannelse i Holbæk.

Men det er langt fra altid en succes, når folketinget bliver enige om at oprette studiepladser rundt omkring i landet. Det er for eksempel tilfældet med flere af de ti uddannelsesstationer, den tidligere VLAK-regering fik oprettet i 2018.

Læs også
Regeringen vil oprette 25 nye uddannelsessteder - fem af dem skal ligge i regionen
Læs også
Regeringen vil oprette 25 nye uddannelsessteder - fem af dem skal ligge i regionen

Erhvervsakademi Zealand fik dengang en uddannelsesstation i Nykøbing Falster, hvor produktionsteknologuddannelsen fra Slagelse fik en afdeling. Men ligesom flere af de ni andre uddannelsesstationer, der blev oprettet i 2018, er der ikke særlig stor søgning til produktionsteknolog i Nykøbing Falster.

- Jeg tror måske, det, man mangler, er, at man ikke helt fik fyret op under det lokale erhvervsliv og sagt: her der kommer en ny uddannelse, vi skal også bruge nogle praktikpladser og traineepladser eller noget fastansættelse efterfølgende. Det kom sådan lidt ud af det blå, og hvem havde lige ansvaret for det? Der var heller ikke nogen specifik kommune, der løb noget i gang her, fortæller Jan Mandrup.

Finansøkonomuddannelsen

  • Uddannelsen til finansøkonom tager to år

  • Den retter sig mod flere brancher, blandt andre banker, revisionsselskaber, ejendomsmæglere og forsikringsselskaber. Her bliver finansøkonomerne typisk ansat i traineeforløb og får mere uddannelse indenfor den specifikke branche.

  • I Region Sjælland kan man tage uddannelsen i Næstved og siden 2019 også i Holbæk.

  • Fra 2016-2018 gik der i gennemsnit fire elever fra Nordvestsjælland på uddannelsen i Næstved. Da uddannelsen kom til Holbæk i 2019 blev 27 studerende optaget, året efter var det 35.


Kilder: Uddannelsesguiden, Holbæk Kommune og Zealand

Nykredit i Holbæk har fået flere ansøgere

Nykredits afdeling i Holbæk er en af de lokale virksomheder, der har nydt godt af, at finansøkonomuddannelsen er kommet til byen. Det gavner både, når afdelingen skal bruge praktikanter og trainees.

Førhen var afstanden mellem Næstved og Holbæk en barriere for mange af de studerende.

- Vi har faktisk kunnet mærke en større tilslutning - både da vi skulle have praktikanter til start i januar i år, men også her når vi skal have praktikanter til næste år. Vi har kunnet mærke, at der var flere ansøgere fra lokalområdet, det har vi ikke haft før. Vi har faktisk haft lidt svært ved at kunne tiltrække dem her op til, så på den måde er vi super glade for, at der er kommet den mulighed her i Holbæk, siger Jonas Vörös Mikkelsen, som er centerdirektør i Nykredit Holbæk.

I Nykredit i Holbæk har centerdirektør, Jonas Vörös Mikkelsen fået flere ansøgere til praktikstillinger og traineestillinger, efter uddannelsen til finansøkonom kom til byen.
I Nykredit i Holbæk har centerdirektør, Jonas Vörös Mikkelsen fået flere ansøgere til praktikstillinger og traineestillinger, efter uddannelsen til finansøkonom kom til byen. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Nicklas Gylling Lindhardt Jensen har gået på samme hold som Marcus Ian Petersen og er også netop blevet færdiguddannet finansøkonom. Han var i praktik i Nykredit i Holbæk og har også fået en traineestilling fra september. Indtil da har han studiejob samme sted.

- Jeg har fået rigtig meget ansvar, så jeg sidder og regner på huse, pension, investering, forsikringer - det hele, fortæller han.

Han var egentlig begyndt på en bacheloruddannelse i København, inden han begyndte på finansøkonom i Holbæk.

- Jeg læste en finansbachelor inde på CPH Business i 2018, og den droppede jeg så ud af. På daværende tidspunkt boede jeg i Snertinge, og der var en transporttid på halvanden til to timer derind. Det var tidligt op om morgenen og sent hjem, og det havde jeg ikke lige overskud til, så da finansøkonomen kom herud, så søgte jeg og var heldig at komme ind.

Mens Nicklas Gylling Lindhardt Jensen altså vil bruge finansøkonomen til at blive privatrådgiver hos Nykredit, så har Marcus Ian Petersen planer om at blive revisor.

- Jeg skal starte i PwC i Ringsted her 1. september, og så skal jeg bare fortsætte min videre uddannelse.

Der var pyntet op med flag på skrivebordet i Nykredit, da Nicklas Gylling Lindhardt Jensen havde overstået sidste eksamen på finansøkonomuddannelsen.
Der var pyntet op med flag på skrivebordet i Nykredit, da Nicklas Gylling Lindhardt Jensen havde overstået sidste eksamen på finansøkonomuddannelsen. Foto: Line Strand - TV2 ØST





Nyhedsoverblik