Familie vandt ø i stor konkurrence - nu sættes den til salg

Landsretten har besluttet, at et sommerhus på en ø i Holbæk Fjord skal rives ned. Derfor vil familien nu sælge øen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Nu er der ikke flere skud i bøssen. Vi kaster håndklædet i ringen.

Sådan siger Per Quistgaard Klerke, efter han mandag modtog dommen fra Østre Landsret og dermed mistede familiens sidste håb om at beholde deres sommerhus på øen Rønnen i Holbæk Fjord.

quote Vi har været i panik og har haft søvnløse nætter

Per Quistgaard Klerke

Øen og dertilhørende sommerhus har været i familiens eje, siden Georg Jensen i 1954 vandt øen og sommerhuset i en stor konkurrence.

Men landsretten har besluttet, at sommerhuset samt to gæstehuse på øen skal rives ned. Retten vurderer, at der ikke længere kan gives dispensation til sommerhuset, fordi det ifølge Miljø- og Fødevareklagenævnet blev bygget i strid med strandbeskyttelseslinjen.

Af to omgange har familien fået dispensation til at beholde sommerhuset i 20 år ad gangen, men i 2015 blev det afgjort, at sommerhuset skulle rives ned. En afgørelse, der blev stadfæstet i 2017.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sommerhuset Rønnen består af tre små bygninger. Hovedhuset, en gæstehytte og et værksted.
Sommerhuset Rønnen består af tre små bygninger. Hovedhuset, en gæstehytte og et værksted. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Sagen endte dengang i civilretten i Holbæk, hvor Georg Jensens barnebarn Per Quistgaard Klerke, der i dag er en af ejerne af sommerhuset, talte sin sag sammen med Bjarne Quistgaard, der er søn af den oprindelige ejer.

Plaget af panik og søvnløse nætter

Her afgjorde retten, at sommerhuset og gæstehusene skulle rives ned. Familien ankede afgørelsen til landsretten, der dog mandag stadfæstede dommen.

- Vi er nået til et punkt, hvor vi ikke har kræfter og økonomi til at gå videre med sagen. Nu slutter et langt kapitel, men sådan må det være, siger Per Quistgaard Klerke.

Hvordan er det at skulle rive et sommerhus ned, som har været i familiens eje siden 1954?

- Vi har været i panik og har haft søvnløse nætter. Men man når til et punkt, hvor man bliver træt. Nu kommer der en afslutning på sagen, hvor Bjarne (Quistgaard red.) og jeg har brugt meget arbejde på at få vores synspunkter frem om det fugleliv, som er på øen, svarer Per Quistgaard Klerke.

Artiklen fortsætter under billedet.

Per Quistgaard Klerke.
Per Quistgaard Klerke. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Rønnen er fristed for en stor koloni af stormmåger, gravænder samt andre fugle og menneskenes tilstedeværelse på øen har ifølge ham haft en positiv betydning for fuglelivet.

- Nogle fugle tiltrækkes til stedet og føler sig beskyttet af mennesker, tilføjer Per Quistgaard Klerke.

Far til fire vandt øen

For 66 år siden vandt Per Quistgaard Klerkes morfar øen og sommerhuset på 65 kvadratmeter i en stor sommerkonkurrence, der var udskrevet af dagbladet Politiken. 

Politiken havde oprindeligt købt øen og sommerhuset som sommerresidens til medarbejderne på avisen, men fordi ingen ønskede at gøre brug af tilbuddet, blev øen og huset udloddet i en konkurrence.

quote Han var ved at køre i grøften, da han hørte det i radioen

Per Quistgaard Klerke

Konkurrencen bestod i at gætte forskellige silhuetter af danske øer, som uge efter uge blev trykt i avisen. Georg Jensen, der havde en forkærlighed for at studere landkort, gættede med hver gang.

Der blev indsendt 133.000 besvarelser, og Georg Jensen, der var far til fire og taxachauffør på Nørrebro, var den heldige vinder, som blev udtrukket.

Artiklen fortsætter under billedet.

Georg Jensen, far til fire og taxachauffør på Nørrebro, kom på forsiden, da han vandt Rønnen i en sommerkonkurrence i Politiken. 
Georg Jensen, far til fire og taxachauffør på Nørrebro, kom på forsiden, da han vandt Rønnen i en sommerkonkurrence i Politiken.  Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

- Han var ved at køre i grøften, da han hørte det i radioen, har Per Quistgaard Klerke blandt andet fortalt. Selv var han kun var få måneder gammel, da det skete, men har fået historien genfortalt mange gange.

Den 23. juni 1954 bragte Politiken den glade nyhed på forsiden. Her blev det beskrevet, hvordan et af de fire børn, Bjarne på ti år, sprang ellevild hen af broen til øen, da båden gik i land:

- Mor, nu ejer vi et lille stykke af Danmark. Bjarne på ti år springer ellevild hen ad broklapperne for at tage familien Jensens nyvundne kongerige i besiddelse.

Familie vil sælge øen

Efter dagens afgørelse ved Østre Landsret vil Per Quistgaard Klerke nu forsøge at sælge øen i Holbæk Fjord.

- Jamen, jeg vil tro, at vi sælger øen. Vi har ikke noget at komme efter. Det er et offentligt tilgængeligt område, og det vil blive endnu mere offentligt tilgængeligt, når der ikke længere er et sommerhus på øen. Så bliver det ligesom alle andre småøer, hvor der ikke er huse, siger Per Quistgaard Klerke.

- Vi føler, vi har gjort, hvad vi kunne for at redde det lille paradis. Når noget er langvarigt, man er under pres, og det fylder meget i ens tanker, så er der også en form for afslutning, der kan give nogle nye perspektiver, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den lille ø Rønnen i Holbæk Fjord ligger ud for Hørby.
Den lille ø Rønnen i Holbæk Fjord ligger ud for Hørby. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Per Quistgaard Klerke frygter, at øen fremover vil blive domineret af rotter, når familien river sommerhuset ned og forlader øen for sidste gang.

- Vi har været med til at bekæmpe rotterne, og sølvmågen vil formentlig også tage over, som man ser andre steder, siger Per Quistgaard Klerke.

Selv ved Per Quistgaard Klerke ikke, hvor meget øen i Holbæk Fjord kommer til at koste.

- Jeg ved, at der har været nogle interesserede købere, men nu må vi se, hvad det ender med, siger han.

Afhængig af vandstanden er Rønnen 1,5 hektar stor.
Afhængig af vandstanden er Rønnen 1,5 hektar stor. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Nyhedsoverblik