Borgmestre bakker op om ny læreruddannelse

Borgmestrene i Holbæk og Kalundborg kommuner er positivt stemt overfor Absalons forslag om at oprette en ny læreruddannelse på Vallekilde Højskole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er stor begejstring at spore hos Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) oven på nyheden om, at Professionshøjskolen Absalon vil oprette en ny læreruddannelse på Vallekilde Højskole i Odsherred.

- Det, at vi kan få nogle flere seminarieuddannede lærere i vores område, er et kæmpe plus. Så vi er rigtig begejstrede over det her, fortæller han.

Også Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), er positivt stemt overfor ideen om at forene læreruddannelsen med højskoleverdenen på Vallekilde:

- Det er rigtig godt for Nordvestsjælland, at Absalon nu vil oprette en linje af læreruddannelsen på højskolen. Lærermanglen i området er alt for stor, og det her kan være en vigtig start på at imødegå den udfordring. Denne model passer godt til Vallekilde Højskole, så det bakker jeg op om, siger hun.

Skal tiltrække flere lærerstuderende

Lærermanglen i Nordvestsjælland har i årevis været et brandvarmt politisk emne i de nordvestsjællandske kommuner – især efter at man i 2014 nedlagde læreruddannelsen i Holbæk.

I et forsøg på at komme den massive mangel på lærere til livs er Professionshøjskolen Absalon og Vallekilde Højskole nu gået sammen i et nyt projekt i forsøget på at tiltrække flere lærerstuderende til området.

Vallekilde er en ganske almindelig højskole, men fra 2024 håber skolen, at de også kan lægge hus en til en læreruddannelse.
Vallekilde er en ganske almindelig højskole, men fra 2024 håber skolen, at de også kan lægge hus en til en læreruddannelse. Foto: Vallekilde Højskole

Ideen er, at der fra sommeren 2024 skal oprettes et uddannelsestilbud for 30 lærerstuderende per årgang, hvor de studerende efter planen skal bo på højskolen det første studieår. Efterfølgende vil eleverne fortsat skulle modtage undervisning på højskolen sideløbende med praktikker på nærliggende skoler.

- Det bliver en helt ny måde at læse til lærer på. Det bliver en uddannelse, som taler til studerende, som gerne vil være en del af et tættere fællesskab, som man har på en højskole, hvor man bor og lever sammen, udtaler rektor på Absalon, Camilla Wang, i en pressemeddelelse.

Læs også
Helt ny læreruddannelse kan åbne på højskole
Læs også
Helt ny læreruddannelse kan åbne på højskole

Netop fællesskabet og muligheden for at bo sammen med sine medstuderende ser Martin Damm (V) som en forfriskende nytænkning af læreruddannelsen. Han tror, at højskolemodellen vil bidrage til, at flere vil søge ind på læreruddannelsen.

- Det er fantastisk godt set af Absalon. Det hjælper ikke at oprette en ny læreruddannelse, hvis man ikke engang kan besætte pladserne på de eksisterende - medmindre man altså laver noget andet. Og det er jo netop det, de vil gøre med den her højskolebaserede læreruddannelse, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, at de vil kunne hverve studerende fra en langt større geografi end Nordvestsjælland med det her tilbud. Og det er det, der skal til - for hvis det bare er halvtomme hold rundt omkring, så giver det jo ikke flere lærere i sidste ende.

Kæmper fortsat for læreruddannelse i Holbæk

I Holbæk Kommune har borgmester Christina Krzyrosiak Hansen længe kæmpet for at få en læreruddannelse tilbage til kommunen. Ender Absalon med at få godkendt ansøgningen om en læreruddannelse på Vallekilde Højskole er det nærliggende at tænke, at det kan blive sværere at realisere ønsket om også at få læreruddannelsen til Holbæk.

Sådan ser Christina Krzyrosiak Hansen det dog ikke:

- Vi kommer fortsat til at kæmpe for en fuld læreruddannelse i Holbæk, fordi behovet for nyuddannede lærere er så stort i Nordvestsjælland. Jeg ser ikke det her som en hindring for det arbejde, da uddannelsen på højskolen trods alt er i begrænset skala.

Læs også
Mangel på lærere i Holbæk - kursus skal lokke flere til
Læs også
Mangel på lærere i Holbæk - kursus skal lokke flere til

- Selvfølgelig var jeg blevet lykkelig, hvis opkaldet var kommet om, at der kom en læreruddannelse til Holbæk, men det de forsøger i Odsherred på højskolen giver rigtig god mening. Det ene behøver ikke udelukke det andet, så vi kæmper videre, siger hun.

For at læreruddannelsen på Vallekilde Højskole kan blive en realitet, kræver det, at den bliver godkendt af RUVU (det rådgivende udvalg for udbud af uddannelser). Ansøgningen om det nye lærertilbud indsendes til RUVU den 1. februar 2023, oplyser Absalon. 


Nyhedsoverblik