Boliger til Haiti (Video)

ASF-Dansk Folkehjælp sender mandag første mand afsted for at påbegynde arbejdet med at genhuse Haitis jordskælvsofre. Jobbeskrivelsen midt i kaos lyder: Find vand, materialer og lokale samarbejdspartnere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med 30 års erfaring med krige og katastrofer i bagagen forventer Henrik Ravn det værste syn som nødhjælpsarbejder.

- Det er en katastrofe af dimensioner, som jeg ikke har set før, siger han, der ellers har set meget og været sendt ud til steder lige fra Afghanistan til Sudan og Bosnien.

[video:video_mangler:100117_boliger_til_haiti.flv]

For ASF-Dansk Folkehjælp peger Henrik Ravn nu nødhjælpspilen fra hjemmet ved Holbæk og mod Haiti, hvor han midt i kaos skal påbegynde det langstrakte arbejde med at genhuse de mange jordskælvsofre.

- Min opgave er forhåbentligt at finde lokale materialer, vi kan bygge af, finde samarbejdspartnere og lokalisere et område, hvor vi kan hjælpe, siger han, der foreløbig har 800.000 støttekroner fra ASF-Dansk Folkehjælp til rådighed.

Det lyder ikke af meget, men efter tsunamien i 2004, genhusede ASF folk i 600 boliger bygget af palmer, og Henrik Ravn håber at finde lignende materialer. Husenes holdbarhed er nemlig knap så vigtig.

- Faktisk skal vi helst bygge i nogle materialer, der forgår efter et par år ligesom det ikke så slidstærke palmetræ. For det skal være sådan, så det falder fra hinanden på et tidspunkt, så regeringen er nødt til også at gøre en indsats og bygge noget nyt og ordentligt op, sådan at det ikke ender i slum.

Henrik Ravn er foreløbigt afsted i en 15-17 dage, udstyret med både mad, medicin og mundmasker, samt en vigtig satellittelefon, som han skal bruge til både at kommunikere med på Haiti og aflægge rapport hjem til nødhjælpsorganisationen i Danmark.

Genopbygningsarbejdet kommer til at tage mange måneder, vurderer Henrik Ravn, som understreger, at ASF-Dansk Folkehjælp bliver og bygger lige så længe, der er penge til det.

- En model kunne være, at vi laver en lille lokal virksomhed og ansætter nogle lokale tømrere, og når vi så engang er færdige eller ikke har penge til mere, overlader det til nogle lokale. Det er altafgørende at få de lokale aktiveret og få skabt nogle arbejdspladser igen, siger han.

Sådan kan du selv hjælpe:

 

Du kan med din støtte til ASF - Dansk Folkehjælp hjælpe de overlevende med genhusning, vandforsyning og sanitet. 

 

Du kan ringe 90 565 444 og støt med 100 kr. pr. opkald.

 

På mobiltelefonen kan du give 100 kr. ved at smsé "støt" til 1999.

 

Der er mulighed for at give kontantbidrag online www.folkehjaelp.dk.

 

Ønsker man at give bidrag ved bankoverførsel kan det gøres til reg. nr. 5301 konto nr. 0900013.

 

Læs mere om ASF - Dansk Folkehjælps arbejde www.folkehjaelp.dk."