¨

Andelslandsby vil købe sig selv for én krone

Andelslandsbyen Nyvang i Holbæk vil gerne købe sine egne bygninger, så det bliver lettere at søge støtte fra fonde. Politisk udvalg bakker op.

Andelslandsbyen Nyvang vil gerne eje sine egne bygninger, som i øjeblikket er ejet af Holbæk Kommune. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen

Det historiske oplevelsescenter Andelslandsbyen Nyvang er i dag ejet af Holbæk Kommune, men det kan snart være fortid.

Andelslandsbyen vil nemlig gerne være herre i eget hus og købe sine egne bygninger. På den måde håber de, at det bliver lettere at holde de historiske bygninger ved lige.

- Den her lade trænger for eksempel til at blive sat i stand. Det kan man jo tydeligt se her, forklarer formanden for landsbyens bestyrelse, Carsten Andersen.

Billede: Den gamle lade i Andelslandsbyen trænger til en kærlig hånd.

  Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen

Årsagen til, at Andelslandsbyen ønsker at købe sig selv – til en pris på én symbolsk krone – er, at det godt kan være svært at få de penge, der er brug for til renoveringer, fra kommunen.

- Holbæk Kommune har en masse ting, som skal holdes ved lige: Skoler, børneinstitutioner og alt muligt andet. Der har Andelslandsbyen nok ikke haft den højeste prioritet. Og det er meget forståeligt, at det er sådan, siger Carsten Andersen.

Holbæk Kommune har en masse ting, som skal holdes ved lige: Skoler, børneinstitutioner og alt muligt andet. Der har Andelslandsbyen nok ikke haft den højeste prioritet

Carsten Andersen, bestyrelsesformand, Andelslandsbyen Nyvang

Lettere at søge fonde

Hvis Andelslandsbyen ejer sine egne bygninger, vil det også blive langt lettere for dem at søge tilskud til projekter og vedligeholdelse hos diverse fonde.

- En fond vil jo typisk spørge ad, hvem der ejer bygningerne. Og hvis vi er nødt til at svare retur, at det er Holbæk Kommunes bygninger, så vil fonden typisk sige, at vi må tale med Holbæk Kommune om det her i første omgang. Og der er det altså 1.000 gange nemmere, hvis vi siger, vi selv ejer det, siger Carsten Andersen.

Det mulige køb er allerede stemt igennem i Kultur- og Fritidsudvalget i Holbæk Kommune. Her kan de nemlig også godt se fordelen ved, at Andelslandsbyen skifter ejer.

- Vi har jo for en del år siden vedtaget en lokal optimeringsplan, som går ud på, at vi ikke nødvendigvis skal eje en helt masse lokaler, hvis ikke det giver mening. Og her giver det bedre mening, at Andelslandsbyen kommer til at stå for driften og vedligeholdelse af bygninger og sneoprydning og saltning. Det er dem, der er på stedet, så det giver rigtig god mening, siger formanden for udvalget, Ole Hansen (S).

Har en masse planer

Foruden vedligeholdelse håber Carsten Andersen også på, at en bedre adgang til fondsmidler kan være med til at udvikle oplevelsescenteret.

- Vi har en masse planer, blandt andet for den røde lade. Vi er ved at lave nogle nye forretninger, vi har planer om at lave et andelsgartneri herude, og vi har masser af andre planer. Det håber vi så, at vi kan få sat rigtig godt skub i løbet af i år og de kommende år, siger han.

Billede: Carsten Andersen håber, at det vil gøre det lettere at få penge til vedligeholdelse, hvis andelslandsbyen ejer sig selv.

  Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen

Ved et eventuelt køb forpligter Andelslandsbyen sig til at benytte arealet og bygningerne til samme formål som i dag. Det skal igennem Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, før købet kan blive en realitet.

Andelslandsbyen Nyvang modtager årligt fire en halv million kroner i tilskud fra Holbæk Kommune. Og det vil den fortsat gøre, selvom salget skulle gå igennem.

04:18

VIDEO: Se eller gense sommerindslaget fra Andelslandsbyen Nyvang.

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App