Analyse: Derfor er biogassen gået af ballonen i Holbæk

Analyse af TV2 ØST's politiske redaktør, Ivan Nielsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lad mig begynde med en indrømmelse: Jeg har været dum og alt, alt for selvsikker.

Sådan er det bare.

Lad mig forklare: Da jeg onsdag som politisk redaktør for TV2 ØST tog til offentlig høring i Knabstrup Hallen om det planlagte biogasanlæg syd for Regstrup, var jeg fuldstændig skråsikker, da flere kolleger spurgte mig til, hvordan den sag ville ende. Mit svar lød: Der er et snævert flertal på 16-15, men det holder hele vejen igennem.

quote Der stank. Sødligt og gæret og ret påtrængende.

Ivan Nielsen, politisk redaktør på TV2 ØST

Sådan. Det er jo ikke så svært at være politisk redaktør.

Og så alligevel.

Jeg tror faktisk, at gassen er ved at gå af biogasanlægget ved Snævre Vest. Måske burde jeg selv have set det tydeligt tirsdag eftermiddag i Brande, da en busfuld politikere besøgte Nature Energys Biogasanlæg. 
Der stank. Sødligt og gæret og ret påtrængende.

Artiklen fortsætter under billedet

Borgerne i området har kæmpet hårdt og passioneret mod anlægget.
Borgerne i området har kæmpet hårdt og passioneret mod anlægget. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Turen var ingen succesoplevelse for tilhængerne af et biogasanlæg cirka 800 meter fra Regstrup-området. Den handlekraftige formand for Klima- og Miljøudvalget, John Harpøth (DF), besteg endda en af bygningerne i anlægget for at snuse ind oppe i højden. Han var alligevel ikke rigtig tilfreds.

Men jeg, den politiske redaktør, som var med turen, opfattede ikke hvilken vej hørmen blæste. Jeg mente stadig, at jeg kunne tælle sig til at flertal på 16-15.

quote Beboerne i Regstrup-området har været enestående og vedholdende og dygtige.

Ivan Nielsen, politisk redaktør på TV2 ØST

Jeg blev klogere.

Det første tegn kom allerede før mødet i Knabstrup Hallen. Formanden for Regstrup Natur- og Miljøforening, Karina Moll Ravn lignede en lille kat, der var klar til at gå ombord i en stor skål fløde – endda med musedrys. 

Der var medvind til modstanden.

Under debatten i hallen indledte udvalgsformand John Harpøth (DF) med at understrege, at projektet bare var i høring. Alt skulle undersøges, og intet var afgjort, fastslog han. Og da han medvirkede i et live-interview her på TV2 ØST under mødet, var han faktisk heller ikke afvisende over for at finde en ny placering til det omstridte anlæg.

Artiklen fortsætter under billedet

De lokale har flere gange demonstreret foran rådhuset i Holbæk.
De lokale har flere gange demonstreret foran rådhuset i Holbæk. Foto: René Bang / privatfoto

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) lagde ikke fingre imellem, da hun som den første - noget overraskende - afkrævede svar fra Nature Energys administrerende direktør, Ole Hvelplund. Hun ville have svar på, hvorfor hans biogasanlæg i Brande lugtede, når han ved flere lejligheder havde lovet, at selskabets anlæg ikke lugtede.  

Hun lignede ikke en, der var tilfreds med svaret.

Hvis, og jeg understreger hvis, det ender med et nej til at etablere et biogasanlæg syd for Regstrup, så er der i hvert en lille håndfuld grunde:

1: Beboerne i Regstrup-området har været enestående og vedholdende og dygtige. De har med aktindsigter og undersøgelser hele tiden formået stille spørgsmålstegn. De har vundet dagsordenen. Og enhver, der kører gennem området, kører også igennem en skilteskov af plakater mod anlægget.

De er også gået alt for vidt: Navngivne embedsmænd og udvalgsformand John Harpøth er blevet beskyldt for luskede konspirationer i den meget heftige debat på to facebooksider. En række skribenter er konsekvent gået efter borgmester Christina Krzyrosiak Hansen og hendes alder. De har beskrevet hende som en lille pige, der blev styret af voksne embedsmænd og især John Harpøth. Det kan undre, at de meget kompetente kvinder, der især har tegnet modstanden mod biogasanlægget, ikke tydeligere har taget afstand fra den nedgørende kritik.

Det har kostet troværdighed. Men tilbage står, at borgerne i Regstrup-området har været og er meget dygtige og ihærdige.

2: Så er der Nature Energy, som er kommet alt for sent ind i kampen.  Først her den seneste måned er selskabet, der trods alt kæmper for en investering på par hundrede millioner kroner, begyndt for alvor at melde sig ind den offentlige debat og svare på kritikken fra borgerne i Regstrup-området. Men det er alligevel lidt halvhjertet. Da en busfuld politikere og borgere besøgte to af Nature Energys anlæg i tirsdags, var der naturligvis repræsentanter med fra selskabet, men direktør Ole Hvelplund glimrede ved sit fravær.

Det undrede i bussen.

3: Og vi kommer ikke uden om Peter Nilssons næse. Venstre-manden tog i november selv over og snusede ind ved biogasanlægget i Brande. Han konstaterede, at det lugtede fælt, og fik med sin enmandsmission og næse ændret den politiske proces.

4: Endelig er der borgmester Christina Krzyriosiak Hansen (S), der onsdag aften i Knabstrup Hallen lignende en politiker, der faktisk lytter og tager bestik af sine egne oplevelser under en høringsperiode, som den det planlagte biogasanlæg lige nu er midt i. Sagen er hendes første store møgsag. Men hun har i hele forløbet optrådt væsentligt mere modent end de kritikere, der igen og igen har angrebet hende for at være for ung.


Nyhedsoverblik