Boligområder i Holbæk og Nykøbing Falster ryger af ghettolisten

Boligområdet Agervang i Holbæk er ikke længere på regeringens liste over ghettoområder. Lindholm i Nykøbing Falster er nu kun karaktiseret som "udsat boligområde".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Transport- og Boligministeriet har netop offentliggjort en ny liste over landets såkaldte ghettoområder.

Listen opdateres årligt, og i år er Agervang i Holbæk altså ikke at finde på listen.

Den såkaldte ghettoliste består af tre lister: den over hårde ghettoområder, almindelige ghettoområder og den over udsatte boligområder. Agervang kan ikke findes på nogen af dem.

Boligområdet Lindholm i Nykøbing Falster er heller ikke længere på ghettolisten - men fortsat på listen over udsatte boligområder, mens Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse er fortsat på listen over hårde ghettoområder.

Færre står uden for arbejdsmarkedet

Agervang udgår af listen på grund af et fald i andelen af beboere uden for arbejdsmarkedet. I den nye opgørelse er det således 39,7 procent af beboerne mellem 18 og 64 år, der står uden for arbejdsmarkedet.

For at blive placeret på listen over ghettoområder skal der bo mindst 1.000 mennesker i det pågældende område, og andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande skal overstige 50 procent. Samtidig skal området opfylde mindst to af fire andre betingelser, som du kan læse om i grafikken herunder:

Glade borgmestre

Lindholm, der ligger på Østerbro i Nykøbing Falster, har været på ghettolisten siden 2017.

Og borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder (Guldborgsundlisten), er glad for, at det ikke længere er tilfældet.

- Vi har aldrig selv betragtet Lindholm som en ghetto, så det er en virkelig god nyhed, ikke mindst for alle beboerne i Lindholm, der nu kan komme af med det stempel, som ghettolisten er, siger han i en pressemeddelelse.

Disse områder er udgået af listen med ghettoområder:

Også Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S) glæder sig over, at Agervang ikke længere er på ghettolisten.

- Der er grund til at rose de mange kræfter, der har løftet den indsats, som har hjulpet en række af beboerne i beskæftigelse. At Vangkvarteret ikke længere er på listen over hårde ghettoområder, er et klart vidne om, at den boligsociale indsats og de mange kræfter, der er blevet lagt i at forandre området, gør en positiv forskel, siger Christina Krzyrosiak Hansen i en pressemeddelelse.

Stort fald i antallet af ghettoområder

Boligministeren offentliggør hvert år den 1. december en liste over de udsatte boligområder, ghettoområder og hårde ghettoområder i Danmark.

I år udgår hele 13 boligområder af ghettolisten, mens der ikke kommer nogen nye boligområder til.

Disse områder er fortsat på listen med ghettoområder:

Listen over hårde ghettoer består nu af 13 boligområder, og udviklingen dækker over, at fire områder udgår og to nye områder er kommet på listen.

Agervang i Holbæk er et af de fire områder, som udgår af listen, men selvom områderne nu udgår af listen, så vil man fortsat gennemføre den udviklingsplan, der er vedtaget for området. Det skriver Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

- Det store fald i antallet af udsatte områder er især et klap på skulderen til de boligorganisationer og kommuner, der de senere år har knoklet for at sikre blandede boligområder, så alle børn får de samme muligheder, uanset hvor de vokser op, siger boligminister Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

- Det er fantastisk positivt, at det går fremad i så mange områder, og vi allerede nu ser effekten af parallelsamfundspakken. Det er et historisk stort fald i antallet af udsatte områder på alle lister, især fordi langt flere beboere er kommet i arbejde eller uddannelse, siger han.

I oktober 2019 demonstrerede beboere i Ringparken i Slagelse mod Ghettoloven. Artiklen fortsætter under videoen.

 

Listen over udsatte boligområder består nu af i alt 25 områder. 15 er på listen over ghettoområder, mens 13 er såkaldt hårde ghettoområder, der har ligget på listen i mere end fem år, her er der kommet to nye til.

I de to nye boligområder, som optræder på listen over hårde ghettoområder, skal kommuner og boligorganisationer nu indsende en fælles udviklingsplan.

Samtlige områder på listen over udsatte boligområder:

De fire områder skal forsat gennemføre den udviklingsplan, som er vedtaget. I alt vil der således være 17 boligområder, som vil være omfattet af udviklingsplaner.

Udviklingsplanerne anviser, hvordan andelen af almene familieboliger inden 2030 vil blive nedbragt til 40 procent, eller den andel der er givet dispensation til.

Opdatering:
Artiklen er opdateret med citater fra borgmestrene i Holbæk og Guldborgsund kommuner.