¨

Afsløring: Groft svigt af udviklingshæmmede

Foto: TV ØST

Ekstra Bladet er gået undercover på sjællandsk døgninstitution for udviklingshæmmede, hvor medarbejderne har meget travlt med at holde pauser. Imens venter beboerne på at få skiftet deres bleer.

- Er du ikke klar over, at sådan et sted som det her, det er ligesom en SFO. Det er parkering!
 
Så markant er meldingen fra en af de mange ansatte, en journalist fra Ekstra Bladet i næsten tre uger har arbejdet sammen med på døgninstitutionen Skarridsøhjemmet i Jyderup.
 
Ekstra Bladet har fået flere tip om, at nogle af stedets udviklingshæmmede beboere udsættes for omsorgssvigt. Derfor lod journalisten, der har flere års erfaring med at passe netop udviklingshæmmede, sig ansætte som vikar.
 
Efter næsten tre uger undercover kan avisen søndag fortælle, at flere af beboerne i lange perioder overlades til sig selv, mens personalet holder timelange kaffe- og rygepauser. Problemet er størst på den ene af stedets tre afdelinger, kaldet rød gruppe.
 
Konsekvensen er, at flere af beboerne må ligge og vente i deres bleer eller direkte sidder og 'tisser igennem' i deres kørestole, uden at kaffepauserne bliver afbrudt af den grund. Og samtaler med flere af stedets ansatte afslører, at de godt ved, at tingene ikke fungerer, som de burde.

Ifølge sundhedsfaglige eksperter, avisen har talt med, tyder observationerne på, at der sker strafbare omsorgssvigt. Og Landsforeningen LEV, der repræsenterer de udviklingshæmmede i Danmark, er chokeret over Ekstra Bladets omfattende dokumentation af forholdene på stedet:
 
- Det er ganske enkelt forfærdeligt. Selv i det nærliggende statsfængsel bliver folk behandlet bedre, mener LEV-landsformand Sytter Kristensen.
 
Det er mere end et år siden, at Holbæk Kommune sidst lavede et tilsyn med stedet. Dengang godkendte kontrollanterne Skarridsøhjemmet uden alvorlige bemærkninger.
 
Og i dag er Holbæks socialchef Jan Christensen overbevist om, at stedet fungerer fint - trods avisens afsløringer. Alligevel lover han - hårdt presset - at der nu bliver set på forholdene:
 
- Det er klart, at det materiale, vi har fået fra Ekstra Bladet, giver os anledning til at undersøge forholdene på Skarridsøhjemmet grundigt. Og finder vi noget, der ikke er i orden, så handler vi på det med det samme!

Holbæk Kommune var sidst på et anmeldt tilsyn på Skarridsøhjemmet tilbage i maj 2010. Rapporten, der dengang blev udfærdiget, kan du læse her:

Skarridsøhjemmet: Rapport over anmeldt tilsyn

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App