¨

Advarer mod Parvo-virus

Foto: TV ØST

6 hunde er indenfor en uge døde i Nakskov, efter de er blevet smittede med Parvo-virus. En hundeejer, der selv har mistet 2 hvalpe, advarer nu om sygdommen.

- Han var en rigtigt god hund, og vi havde lært ham en masse.

Billedet af hvalpen Bobbi vækker varme minder hos Jette og Michael Hølbing Jønsson fra Holbæk. For 2 år siden købte de den lille hund hos en opdrætter, men ti uger efter de havde fået ham, begyndte han pludseligt først at kaste op, derefter fik han blodig afføring og blev efter få timer aflivet hos dyrlægen. 

- Vi græd og græd, det var forfærdeligt, siger Jette Hølbing Jønsson til TV Øst i dag. Da parret efter 5 måneder var klar til at få en ny hvalp i hjemmet, købte de en 8 uger gammel hvalp fra en anden opdrætter. Hvalpen var vaccineret en gang mod Parvo-virus, det var meningen at re-vaccinationen skulle ske ved 12 ugers alderen, men det nåede den aldrig. Istedet døde den 6 dage efter ankomst til hjemmet i Holbæk - også af Parvo-virus. 

- Jamen, vi bebrejdede virkeligt os selv, er her ikke rent nok, ligger det nede mellem brædderne i trægulvet, skulle vi ikke have anskaffet os en hvalp til ?, siger Jette Hølbing Jønsson. 

Hos dyrlægen fik de imidlertid klar besked. Parvo-virus kan overleve i mange måneder - nogle mener endda flere år - i omgivelserne, og det kan ikke fjernes med almindelige rengøringsmidler.

Hunde, der smittes med Parvo-virus, overlever som regel, hvis de er blevet vaccineret som de skal. Hvalpe under 12 uger, der ikke er vaccineret 2 gange, har meget ringe chancer for at overleve, hvis de bliver smittet. 

Dyrlæge Annette Creutzberg fra Nakskov har indenfor den seneste uge haft 6 hunde i sin klinik, der har været smittet med Parvo-virus. De er alle døde, og de havde ikke fulgt vaccinationsprogrammet. Dyrlægen anbefaler, at folk i området er særdeles omhyggelige med at få vaccineret deres hunde.

- Følg vaccinationsprogrammet. En hvalp skal vaccineres når den er 8 og 12 uger, eller 12 og 16 uger, afhængigt af, hvornår man socialiserer sin hund. Derefter skal man re-vaccinere den hvert 3. år, siger Annette Creutzberg i dag til TV Øst. Hvis ikke man har fulgt vaccinationsprogrammet, er det vigtigt, at man får vaccineret sin hund med det samme, når man opdager, at der er udbrud af Parvo-virus i området. 

Smitten spredes via jord, fodtøj, poteaftryk og afføring. Den kan spredes fra mennesker til dyr,  f.eks. hvis der sidder smitte på en sko. Men mennesker kan ikke få Parvo-virus i hundeform. Og så kan den altså gemme sig i omgivelserne i meget lang tid.

Michael og Jette Hølbing Jønsson supplerer med det, bitter erfaring har lært dem. - Hvis du HAR haft Parvo-virus i dit hjem, skal du være meget omhyggelig med ikke at få en hvalp indenfor dine døre, før den er over 12 uger og vaccineret 2 gange, siger parret.

Derover er det vigtigt at være opmærksom på, at hvalpene ikke er beskyttede via modermælken alene. Det er ikke rigtigt, selvom mange opdrættere siger det, fortæller Michael Hølbing Jønsson. 

Da virus også spredes igennem afføring, er det Jette Hølbing Jønssons klare anbefaling, at man ikke lader sin hvalp snuse til andre hundes ekskrementer, før den er over 12 uger gammel. - Jeg ved godt, at der er mange, der siger "de skal have lov til at snuse. Det skal de også, men først når de er vaccineret 2 gange", siger hun.

Selv har de ikke taget nogen chancer. Da de i sommer var klar til at anskaffe sig en ny hund, blev det en græsk gadehund, der var 6 måneder gammel og gennemvaccineret mod alskens sygdomme. Derudover har parret anskaffet sig en ny hvalp, men den fik lov til at blive hos opdrætteren, til den var 12 uger gammel og var vaccineret 2 gange.

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App