Unge fra Sydhavsøerne med budskab på Borgen: - Vi ønsker flere muligheder

Fotoudstilling fik tre unge fra Lolland-Falster med en sag ind på Christiansborg. De ønsker at fremme deres landsdel, og det lytter politikerne til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra portrætter fra Sydhavsøerne til foretræde på Christiansborg. Unge fra Lolland-Falster har gjort sig bemærket.

Fotoudstillingen Ude På Noget på Lolland-Falster, hvor 14 unge fra Sydhavsøerne blev portrætteret i foråret, har vakt folketingspolitikeres interesse.

Onsdag formiddag tog tre af de 14 portrætterede unge turen til Christiansborg, hvor de havde fået foretræde hos Udvalget for Landdistrikter og Øer. Her fik de unge og folketingspoltikerne en snak om de udfordringer, som de unge oplever i deres landsdel, og så fik de også diskuteret, hvordan de kan gøre deres område attraktivt for unge.

- Jeg synes, vi blev taget rigtig godt imod. Vi håber selvfølgelig på et fremtidigt samarbejde, hvor de vil hjælpe os med at sætte fokus på vores sag, fortæller Jakob Friis, der er en af de tre unge, der var med til mødet.

De unge er vidt forskellige – men særligt én ting har de til fælles: De brænder for deres lokalområde og ønsker at skabe flere muligheder for de unge uden for storbyerne.

Talte for deres sag på Folkemødet

Fotoudstillingen Ude På Noget er skabt i samarbejde mellem Trygfonden og Ungdommens Røde Kors i anledning af 50-året for ungdomsoprøret. I foråret turnerede udstillingen i Nakskov, Sakskøbing, Stubbekøbing og på Folkemødet på Bornholm, og det var her, folketingspolitikerne opdagede de unge fra Sydhavsøerne, som alle var ”ude på noget” for at fremme deres lokalområde.

- De var så gode. De rejste sig op på Folkemødet og talte, både med hjertet og god argumentation, og derfor sagde vi til dem ’Kom endelig ind og fortæl, hvad det er, I har på hjertet”, fortæller Lennart Damsbo-Andersen (S), der er næstformand i udvalget for Landdistrikter og Øer.

Ønsker at omfavne forskelligheden – og give plads til den

De tre unge, der onsdag tog ind til Borgen og kæmpede for deres sag, var Mathias Holst, Jakob Friis og Isabell Kristina Larsen-Thomsen. De har hver deres interesser og ønsker for området.

Jakob Friis, Iværksætter, 22 år, Nykøbing Falster

 
 
Foto: Ungdommens Røde Kors

For eksempel er Jakob Friis på 22 år fra Nykøbing Falster iværksætter, og han ønsker at sprede budskabet om, at der er gode muligheder for at starte egen virksomhed på Lolland-Falster.

Mathias Holst, Fotograf i TV-M - Lokal TV, 23 år, Grænge

 
 
Foto: Ungdommens Røde Kors

Mathias Holst er 23 år og bor i Grænge, og han vil gerne fremme stoltheden i lokalområdet og gøre det muligt at uddanne sig i landdistrikterne, for eksempel ved hjælp af online-undervisning.

Isabell Larsen-Thomsen, Digter og højskoleelev, 20 år, Orehoved

 
 
Foto: Ungdommens Røde Kors

Og Kristina Larsen-Thomsen på 20 år kommer fra Orehoved på Nordfalster og drømmer om at udfolde flere kreative muligheder på Sydhavsøerne, for eksempel i form af poesi, musik og et kreativt værksted med forskellige aktiviteter i et klubhus for unge.

Selvom de tre unge har vidt forskellige interesser og drømme for Lolland og Falster, mener direktøren for Ungdommens Røde Kors, at det ikke er umuligt at samle de unges forskellige behov og ønsker.

- Hvis vi tager udgangspunkt i Isabell (Isabell Kristina Larsen-Thomsen, red.), så kommer hun fra et sted, hvor der kun er ti mennesker i samme aldersgruppe. Vi kommer aldrig nogensinde til at kunne lave rammer for, at alle kan lave lige præcis det, de vil. Men hvis man forestiller sig en fysisk ramme, hvor de ti kan deres individuelle interesse – og kan gøre det sammen. Det er det, det handler om, at åbne for mangfoldigheden i interesser og samle det nogle steder, hvor man kan inspirere hinanden og rent faktisk mødes, siger Anders Folmer Buhelt, der er direktør for Ungdommens Røde Kors.

Tre forslag til at styrke en positiv fortælling

De tre unge repræsentanter for Lolland og Falster havde foreberedt sig godt til dagens møde. De havde listet tre forslag op, som kunne styrke en ny positiv fortælling om at være ung i Danmarks yderområder.

 

Tre anbefalinger til politikerne

Næstformanden for Udvaget for Landdistrikter og Øer bifalder de unges forslag.

- I forhold til deres budskab og deres sag er det meget, meget relevant set med mine øjne, netop fordi de forslag, der kommer i forhold til, hvordan landbyerne skal overleve, handler rigtig meget om, hvordan ældre mennesker skal kunne klare sig. Der giver det bare rigtig god mening også at kigge på de unge, lyder det fra Lennart Damsbo-Andersen.

Hvad der konkret kommer til at ske med de unges forslag, vides endnu ikke. Men de unge er klar til at lave endnu et opråb, hvis de ikke hører fra politikerne.