Udbrændt nabohus forhindrer hussalg

Pensionistparret Jørgen og Gurli Larsen har i to år forsøgt at sælge deres ejendom, men et udbrændt hus, der ligger klods op af parrets hjem, bliver ved med at skræmme potentielle købere væk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jørgen og Gurli Larsen fra Ønslev nord for Nykøbing Falster er ved at være godt frustrerede. De har nemlig forsøgt at sælge deres hus i to år, men de interesserede købere bliver gang på gang skræmt væk.

Problemet er, at der for 4,5 år siden gik ild i nabohuset, der ligger klods op af parrets bolig, og de udbrændte ruiner har sidenhen stået forfaldent hen:

- Dem der kommer og kigger på vores hus har jo ikke lyst til at bo op ad sådan et faldefærdigt hus. Det er jo ikke noget kønt syn. Og det nedprioriterer vores salg, for så længe det står der, kan vi ikke gøre noget, fortæller Jørgen Larsen.

Loven forhindrer nedrivning

Ægteparret har flere gange været i kontakt med kommunen med henblik på at få en tilladelse til at rive huset ned. Hver gang har kommunen dog meddelt, at der ikke kan gøres noget, fordi huset er ejerløst:

- Jeg kan sagtens forstå at naboerne er frustrerede, når der ligger sådan en ejendom og skæmmer det hele. Vi vil frygtelig gerne have den væk, men det skal jo foregå på lovlig vis, og det er kompliceret, fordi huset ikke har en ejer, siger Göran Christiansen, byplanarkitekt i Guldborgsund Kommune.

Uden en ejer har kommunen nemlig ikke nogen at kontakte for at få tilladelse til at nedrive huset, og vælger kommunen at gøre det alligevel, kan der opstå en erstatningssag:

- Juridisk set er vi ude i et tomrum, fordi der ikke er en ejer, vi kan indgå aftale med, forklarer Göran Christiansen.

Udsigt til udvej

Guldborgsund Kommune har dog måske alligevel fundet en udvej, fordi de manglende betalinger af ejendomsskat kan være nok til at sende grunden på tvangsauktion. I så tilfælde kan kommunen byde på grunden og kan derfra på lovlig vis vælge at rive huset ned.

- Vi er ved at undersøge mulighederne, men jeg kan ikke sige noget på nuværende tidspunkt om, hvornår huset kan rives ned, siger Göran Christiansen.