Toget ruller ind på perronen for første gang i tre måneder: - Jeg sparer en hel time

Smilene var store og glæden ligeså, da togrejsende fra Nykøbing Falster i dag kunne sige farvel til tre måneder med togbus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rejsetiden på strækningen Nykøbing Falster-Vordingborg er fra i dag bragt ned på 32 minutter fra op til 59 minutter med togbus, som gennem de seneste tre måneder har været sat ind på strækningen tværs over Falster.

For mange rejsende har rejsetiden dog i praksis været forlænget yderligere som følge af manglende forbindelser til rejsemålet.

quote Hvis ikke man er tålmodig, kan det kun gå galt.

Jimmi Scannell, togpendler

- Det har betydet, det har taget dobbelt så lang tid – måske fire timer i stedet for to. Det betyder, man skal af sted meget tidligere – ens tid ryger jo bare, siger Patrick Nielsen fra Rødbyhavn, som TV2 ØST møder på perronen i Nykøbing Falster.

Glæden var derfor til at få øje på blandt de rejsende, da de første tog i dag vendte tilbage på strækningen.

Togbusser har siden 30. april erstattet togdriften mellem Orehoved, der ligger lige syd for Storstrømsbroen, og Nykøbing Falster. Det er sket i forbindelse med, at banelinjen skal gøres klar til den kommende Femern Bælt-forbindelse.

For Patrick Nielsen fra Rødbyhavn har tiden med togbus medført en fordobling af rejsetiden.
For Patrick Nielsen fra Rødbyhavn har tiden med togbus medført en fordobling af rejsetiden. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Men fra i dag, søndag, kan passagererne endnu engang køre med tog hele vejen fra Nykøbing Falster via Orehoved til Vordingborg og videre nordpå, hvilket også Agata Hansen fra Toreby har savnet.

- Jeg tror, jeg sparer en hel time. Det er skønt – det virkeligt dejligt. Så nu kan jeg nå at komme på arbejde og fra arbejde, siger hun og tilføjer:

- Det var meget besværligt, for jeg kunne faktisk ikke nå det, når jeg skulle til Toreby – jeg kunne ikke nå at tage min bus, så jeg blev nødt til at cykle.

Også Jimmi Scannell, der bor i Faxe, ser frem til at spare tid. Halvanden time på turen til job, fortæller han.

- Der er luksus, udbryder han til TV2 ØSTs reporter på Nykøbing Falster Station.

- Man er tilbage til sin gamle rytme igen, siger han videre og tilføjer:

- Hvis ikke man er tålmodig, kan det kun gå galt. På en eller den anden måde. Jeg har selv misset et par tog – men igen, tålmodighed, hvis man har den, bare brug den.

Jimmi Scannell forsikrer, at tålmodighed er en dyd, når DSB har været nødt til at sætte togbuser ind: - Jeg har selv misset et par tog, fortæller han.
Jimmi Scannell forsikrer, at tålmodighed er en dyd, når DSB har været nødt til at sætte togbuser ind: - Jeg har selv misset et par tog, fortæller han. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Fra 9. august indsættes der også igen tog på strækningen mellem Øster Toreby og Nykøbing Falster – Lollandsbanen – hvor der ligeledes har været indsat togbusser siden 30. april i år.

Selvom togene er tilbage på skinnerne igen for Falsters vedkommende – så kører alt endnu ikke helt som det plejer.

- Der kører ét tog i timen. Der er stadig nogle begrænsninger omkring Storstrømsbroen og omkring signalsystemet. Det gør, at vi er nødt til at køre reduceret. Banedanmark kan ikke åbne for, at vi kan køre som normalt, forklarede Tony Bispeskov, der er informationschef hos DSB, forleden til TV2 ØST.

Fra søndag morgen rullede toget igen fra perronen på Nykøbing Falster Station. Dog er alt ikke helt som før - frem til midt december er der kun et tog i timen i hver retning.
Fra søndag morgen rullede toget igen fra perronen på Nykøbing Falster Station. Dog er alt ikke helt som før - frem til midt december er der kun et tog i timen i hver retning. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

DSB forventer at køre med flere tog på strækningen efter køreplansskiftet den 12. december. Således må de rejsende endnu væbne sig med tålmodighed – og allerede fra den 27. august og 11 dage frem kører der endnu en gang ikke tog på strækningen, hvor de sidste arbejder på banen mellem Ringsted-Næstved-Nykøbing Falster og mellem Køge og Næstved skal gennemføres.

Fakta: Ny jernbane til Europa