Stor sølvskat fundet på Falster

Om kort tid åbner udstillingen af Falsters største møntskat, der dukkede op, da detektorfolk i februar var ude og lede på Orenæs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En weekenddag i begyndelsen af februar drog tre lokale detektorfolk til en mark på Orenæs på Nordfalster. Efter fem timer var der gevinst i form af en flot sølvdaler. Efter den 10. mønt kontaktede de arkæologer på Museum Lolland-Falster, for her var vist mere at komme efter.

Yderligere afsøgninger resulterede sammenlagt i 75 velvoksne sølvdalere fra perioden 1593-1650 og en total vægt på omkring to kilo rent sølv - den største møntskat på Falster fra den periode, skriver Kristeligt Dagblad.

- Møntskatten fra Orenæs er et fantastisk fund og en skat af betydelig størrelse, også set på landsplan. Tidsmæssigt falder den imellem de tidligste dalerskatte og de helt sene, og på den måde kommer Orenæs-skatten til at udfylde et hul og bidrage med vigtig viden om, hvordan pengestrømme og sølv-mønter bevægede sig rundt i Europa på det her tidspunkt, fortæller museumsinspektør og møntekspert Michael Märcher fra Nationalmuseet.

Flest mønter fra Nederlandene og Tyskland

Af de 75 dalere stammer de fleste fra Nederlandene og Tyskland. Kun to er dansk-norske.

- Sammensætningen af mange udenlandske og få dansk-norske mønter er at forvente. På det her tidspunkt har Christian IV endnu ikke fuld gang i sølvminen ved Kongsberg i Norge, så de dansk-norske sølvmønter bliver først dominerende senere. Men via eksport af korn og kvæg til primært Tyskland og Nederlandene kom udenlandsk valuta til Danmark, og nederlandske og tyske dalere var derfor de mest gangbare herhjemme, forklarer Michael Märcher.

Adskiller sig fra Stege-skat

Skatten fra Orenæs adskiller sig fra dalerskatten fundet i Stege Præstegård på Møn i 2013 og ligner i sin sammensætning mere skattefund fra Jylland og Fyn. Og den er for tidlig til at være nedlagt under svenskekrigene og passer tidsmæssigt heller ikke på pesttider, hvor folk også gravede skatte ned.

Så man må forestille sig en person, der var involveret i storhandel og ad den vej fik samlet en dalerformue, måske ved direkte eksport til Tyskland og Nederlandene. Af en eller anden årsag blev denne formue gravet ned - givetvis i en lille, nu bortrådnet trækiste, da arkæologerne fandt jernnagler ved udgravningen.

Før de 75 flotte dalere ender i Nationalmuseets mønt-samling, bliver de udstillet på museet Falsters Minder i Nykøbing Falster fra den 28. marts og en måned frem.


Nyhedsoverblik